Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Teleskopické manipulátory MANITOU MRT M Series

Zveřejněno: 16. 4. 2007

Název série teleskopických manipulátorů od firmy MANITOU MRT M Series vychází z počátečních písmen anglického „Manitou Rotatition Telescopic Millenium series“, které v překladu znamená, že se jedná o série teleskopických otočných manipulátorů Manitou. Tyto stroje jsou navrženy tak, aby mohly plnit tyto základní funkce: manipulaci s materiálem pomocí vidlí, jeřábového háku, beton boxu a čelní lžíce, ale též dopravu osob až do výšky 35 m pomocí široké nabídky plošin. Hlavní výhody řady MRT M Series spočívají ve vysoké univerzálnosti, dané mimo jiné otočnou věží, komfortním ovládáním a v absolutní bezpečnosti zajištěné patentovaným systémem MANITOU. Podrobné informací se dočtete v následujícím článku.

Potřebujete manipulátor, jeřáb nebo pracovní plošinu?

Stroje řady MRT mají na stavbách široké uplatnění. Opatřené standardním vybavením mohou zastat funkci manipulátorů s vysokým dosahem, jeřábů, betonových čerpadel či pracovních plošin. Výměna jednotlivých nástavců přitom probíhá velice rychle – v řádech jednotek minut.

Tab. 1: Manipulátory řady MRT M Series

MRT 1432
M Series
MRT 1542
M Series
MRT 1635
M Series
MRT 1742
M Series
MRT 1850
M Series
MRT 2150
M Series
MRT 2540
M Series
MRT 2440 EPS
M Series
Výška zdvihu (m)13,8214,7815,8217,3017,9020,6024,6023,80
Přední dosah (m)11,6312,5013,2014,5015,2018,1018,5017
Přibližná kapacita (kg)32004200350042004999499940004000

Stroj vybavený vidlemi má všechny výhody manipulátoru s vysokým dosahem. Je efektivní na nerovných terénech, snadno ovladatelný a flexibilní.

Stroj s jeřábovým nástavcem (s navijákem i bez navijáku) umožňuje manipulovat s těžkými nebo objemnými náklady. Manipulátor může stát jak na kolech, tak na stabilizátorech.

Všechna MRTčka mohou být vybavena rozkládací pracovní plošinou o šířce 2 – 6 m nebo speciálními koši např. 3 D systémem, což umožňuje pracovat buď ve výšce od 15,60 m do více než 35 metrů, nebo v negativních pozicích např. pod mosty.


Obr. 1: Manipulátory řady MRT M Series

Ovládání stroje z kabiny nebo dálkovým ovladačem?

Při práci na pracovní plošině, nebo při manipulaci s nákladem pomocí některého z jeřábových nástavců, je častokrát výhodné ovládat stroj z prostoru mimo kabinu. Z tohoto důvodu mohou být stroje MRT (volitelně) vybaveny dálkovým ovladačem, prostřednictvím kterého mohou být pohyby stroje řízeny z dálky.

Kabina je naproti tomu vybavena pohodlným sedadlem s dvěma opěrkami na ruce, které je plně přizpůsobitelné řidiči. Po usednutí do sedadla, což kontroluje čidlo, je strojníkovi zpřístupněno ovládání stroje, které pomocí vícepumpového hydraulického sytému a 2 joysticků umožňuje současně vykonávat až 5 různých pohybů. Prosklená kabina umožňuje dobrý výhled do všech stran i nahoru nad manipulátor.


Obr. 2: MRT 1635M Series, vlevo stojí složená pracovní plošina uvnitř které je položen jeřábový nástavec

Manévrovatelnost a kompaktnost

Při otáčení mohou stroje MRT využít jeden ze tří otáčecích módů – otáčení všech 4 kol, otáčení přední kol a tzv. krabího chodu, při kterém se všechna kola otočí stejným směrem. Ve spojení s dvěma dopřednými a dvěma zpětnými rychlostmi spolu s kyvnou zadní nápravou mohou tyto stroje pracovat ve stísněných podmínkách i zdolávat nejrůznější terénní nerovnosti.

Motor a hydrostatická převodovka

V závislosti na modelu jsou stroje MRT vybaveny dieselovými motory Perkins o výkonech od 101 do 132 koní. Přenos síly zajišťuje hydrostatická převodovka s automatickým nastavováním hydrostatické pumpy a výkonnosti hydrostatického motoru, což ve výsledku umožňuje zkombinovat rychlou reakci a vysokou tažnou sílu – 9 900 až 10 800 daN.

Stroj uvedený na fotografiích předváděla firma NET, která má výhradní zastoupení značky MANITOU pro Českou republiku a Slovensko. Její pobočky naleznete v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Olomouci, Jindřichově Hradci, Uherském Hradišti a v Novém Městě na Moravě. Firma má také 3 pobočky na Slovensku.

Autor: Věra Hejhálková, DiS.
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek