Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Firma TAURUS představuje stroje pro mletí, míchání a dopravu sypkých surovin

Zveřejněno: 10. 1. 2006

Již z názvu firmy - TAURUS, s.r.o., Chrudim – výrobce a dodavatel strojů pro mletí, míchání a dopravu sypkých surovin vyplývá její široký záběr. Vedle toho je však nutné podotknout, že její vertikální mlýny, šnekové dopravníky, korečkové elevátory, míchačky, magnetické separátory, sítové třídiče, tenzometricky vážené zásobníky, rozdělovací a uzavírací prvky mají vysokou kvalitu, dále je schopna dodat vyšší technologické celky a samozřejmostí je zajištění záručního a pozáručního servisu.

Profil firmy

Firma T A U R U S, s.r.o., Chrudim – výrobce a dodavatel strojů pro mletí, míchání a dopravu sypkých surovin byla založena v roce 1992. Prvotním výrobním program byla výroba vertikálních mlýnů pro mletí obilí ve výrobnách krmných směsí. Tento typ mlýnů vykazoval výrazné energetické úspory oproti mlýnům, které byly do té doby u nás provozovány. Postupem času rozšířila firma výrobní sortiment o další stroje, které umožnily kompletovat celé linky na výrobu krmných směsí. Jednalo se zejména o míchačky, šnekové dopravníky, zásobníky na sypké suroviny, tenzometrické váhy, magnetické separátory.

Použití těchto výrobků se dále, v různých úpravách, rozšiřovalo do jiných průmyslový odvětví, jako např. do potravinářského průmyslu, stavebnictví a zpracování některých druhů odpadních hmot.

Vlastní konstrukční kancelář umožňuje pružné přizpůsobení konstrukcí jednotlivých výrobků individuálním požadavkům zákazníků. Firma vlastní certifikát systému jakosti ve shodě s normou ISO 9001:2000 v oblasti výroby strojů pro zemědělský a potravinářský průmysl, který letos úspěšně obhájila. Většina výrobků je určena pro domácí trh. Export představuje 10 až 20 % roční produkce firmy.

Výrobky

Vertikální mlýny

Tyto mlýny jsou vyráběny ve třech rozměrových řadách od 2,2 do 7,5 kW, od 11 do 30 kW a od 37 do 90 kW. Mimo základního nasazení ve výrobnách krmných směsí, pracují tyto mlýny v cihelnách, kafilériích, při mletí koření, cukru, antuky, nebo při drcení odpadu z likvidace ledniček. Prakticky lze mlýn použít k mletí jakýchkoli křehkých surovin, které jsou omezeny jen vstupním průřezem do mlecího prostoru.


Obr. 1: Vertikální mlýny pro mletí pilin a štěpků

Na obrázku č. 1 je zachyceno nasazení dvou kusů vertikálních mlýnů pro mletí pilin a štěpků v jedné z cihelen WIENERBERGER, kam dodáváme mlýny velikosti 15 – 37 kW společně s dopravním systémem, který je pro tento účel řešen většinou pneumaticky.

Šnekové dopravníky

Šnekové dopravníky vyrábíme ve třech základních typových řadách:

  • šnekové dopravníky žlabové,
  • šnekové dopravníky trubkové,
  • šnekové dopravníky bezosé.

Šnekové dopravníky ve výrobně maltových směsí

Tyto typy jsou dále modifikovány podle dopravovaného materiálu a jejich výkon může dosáhnout až 90 m3/hod.

Na obrázku č. 2 je systém dopravy sypkých komponent ve výrobě maltových směsí a navažovací systém sypkých komponentů do váhy.


Obr. 2: Systém dopravy dávkování sypkých komponent

Korečkové elevátory

Korečkové elevátory jsou vyráběny ve výkonové řadě do 100 m3/hod. Jsou určeny pro vertikální dopravu sypkých materiálů a opět se vyrábějí v několika modifikacích podle druhu přepravovaného materiálu.

Na obrázku č. 3 je příklad z nasazení skupiny korečkových elevátorů a šnekových dopravníků v systému vysoce produkční obrobny pro dopravu třísek od obráběcích strojů.


Obr. 3: Nasazení korečkových elevátorů a šnekových dopravníků v kovoobrobně

Míchačky

Míchačky jsou určeny pro míchání suchých sypkých směsi a jsou vyráběny ve dvou základních koncepcích:

  • vertikální, s delšími míchacími časy,
  • horizontální, které jsou určeny pro vysoké výkony.

Za horizontální překlopnou míchačku PM 130/2000 s certifikovanou zamíchatelností 1:100000 za 3 min. získala firma hlavní cenu GRAND PRIX TECHAGRO na mezinárodním veletrhu zemědělské techniky TECHAGRO v Brně.

Magnetické separátory

Pro separaci magnetických kovových částic vyvinula firma vlastní konstrukci magnetických separátorů, které fungují na principu permanentních magnetů, uspořádaných do roštů.

Další výrobky

K dalším výrobkům firmy T A U R U S patří sítové třídiče, tenzometricky vážené zásobníky, rozdělovací a uzavírací prvky, které mohou být ovládány ručně, elektricky, nebo pneumaticky.

Obchodní aktivity

K nejdůležitějším obchodním aktivitám patří prodej šnekovnic a tenkostěnných svařovaných trubek. Zejména šnekovnic nabízí firma široký sortiment a je schopna uspokojit většinu poptávek.

Dodávky vyšších technologických celků

Firma je rovněž schopna zabezpečit dodávku kompletních technologického celků, které se týkají výroby různých druhů sypkých směsí, a to od příjmu vstupních surovin až po expedici hotových výrobků. Vzhledem k tomu, že většina strojů v takových linkách je vlastní výroby, jsou dodací lhůty i vyšších technologických celků velmi krátké. Samozřejmostí je i dodávka řídícího systému k těmto linkám, který je řešen s různou mírou automatizace podle přání zákazníka. Od počátku existence firmy bylo realizováno více než 100 výrobních linek různé velikosti (od 1 do 20 t/hod.).

Služby

Samozřejmou službou je zajištění záručního i pozáručního servisu na všechny vyráběné stroje. Co se týká servisu softwarového a hardwarového vybavení řídících systémů, je zajištěna dodavatelskou firmou TEBIS Pardubice, s kterou v této oblasti firma T A U R U S spolupracuje již řadu let.

Autor: Zdeněk Horák
Foto: Archiv firmy TAURUS
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek