Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Stroje a zařízení pro podzemní práce

Zveřejněno: 4. 7. 2004

Také v této technologické části uvádím především stroje, které dvě významné světové firmy prezentovaly na veletrhu Bauma v Mnichově v letošním roce.



HERRENKNECHT (Německo)

Obr. 4: Druhy mikrotunelovacího potrubí průměrů 250 - 4000 mm
Patří mezi největší světové výrobce zařízení pro stavby velkoprofilových tunelů a souprav pro mikrotunelování.

Z hlediska geologických podmínek dělí soupravy na:
a) Soupravy pro vrtání ve skalních masivech (obr. 1) do průměrů přes 12 m s délkou vrtacího vlaku až 200 m. Uvádějí nový systém upnutí čelisti ke skále.

b) Soupravy pro střídavé geologické a hydrologické podmínky použitím tzv. Mixschildu (obr. 2), který umožňuje měnit provozní moduly pro skálu EPB, otevřený štít nebo metodu Mix Slurry, jak je patrno z obrázku.

c) Soupravy pro různé druhy zemin, značené EPB (Earth Pressure Balouce), jejichž uspořádání je na obr. 3.


Obr. 2: Mechanizovaný štít Herrenknecht, model Mixschild. 1 - Uzavřená nebo otevřená řezná hlava, 2 - tlaková komora, 3 - bentonitová suspenze, 4 - pohon řezné hlavy, 5 - rozmělňovací a mísící komora, 6 - hydromotory pro posuv štítu, 7 - tlakovzdušná komora, 8 - řídicí hydromotor, 9 - ukladač ostění, 10 - dopravní pás ostění, 11 - čerpadlo směsi bentonitu a rubaniny, 12 - manipulační jeřáb na ostění, 13 - spínací skříň, 14 - kabelový buben, 15 - dopravní potrubí rubaniny, 16 - přívodní potrubí bentonitu.


Doprava vyfrézované horniny se provádí mechanicky dopravním šnekem, pásovým dopravníkem, případně dopravníkem kolejovým. Čelní těžení horniny je otevřeným nebo uzavřeným štítem, lopatou s teleskopickým výložníkem nebo rotační frézou.


Obr. 3: Mechanizovaný štít Herrenknecht, model EPB. 1 - Uzavřená řezná hlava štítu, 2 - pohon řezné hlavy, 3 - hydromotory pro posuv štítu, 4 - tlakovzdušná komora, 5 - dopravní šnek, 6 - ukladač ostění, 7 - šoupátkový šnekový otvor, 8 - dopravní pás ostění, 9 - manipulační jeřáb na ostění, 10 - dopravní pás rubaniny.


d) Velká pozornost je věnována mikrotunelovacím strojům, které umožňují bezvýkopovou ukládku potrubí o průměrech 250 - 4000 mm do délky až 1000 m (obr. 4). Mechanizmy, používané pro tuto technologii jsou patrny z obr. 5. Z levé strany jde o hydraulicky ovládanou lopatu s teleskopickým výložníkem v otevřené čelní stěně, rotační frézu s otevřeným štítem a mechanickým odběrem horniny (EPB), a s uzavřeným štítem. Jeden ze způsobů technologického postupu je patrný na obr. 6, kde je potrubí protlačováno a materiál odebírán šnekem.


Obr. 6: Technologický postup kombinovaných souprav Herrenknecht na protlačování trubních materiálů s horizontálně řízeným vrtáním. 1 - Startovací šachta, 2 - kontejner s počítačovým systémem a zdrojem energie, 3 - výsuvná jeřábová dráha, 4 - tlačná souprava, 5 - dopravní potrubí se šnekem pro odsun horniny, 6 - řídicí hlava s frézou, naváděná laserovým zařízením.



Obr. 7: Příklad použití řízené kombinované soupravy Herrenknecht na vzdálenost až 1000 m

Moderní soupravy jsou řiditelné, jak je patrné na obr. 7.

VERMEER (USA)
Přichází na trh s novou soupravou pro řízené vodorovné podzemní vrty, model D300×500 Navigator HDD (obr. 8). Souprava má značný točivý moment - 67 792 N.m a velkou posuvnou a tahovou sílu - 136 077 kg. Prodlužovatelné vrtné soutyčí je délky 10 m a jeho rádius ohybu činí 25 cm. Modulový systém uspořádání stroje umožňuje jeho dobrou transportovatelnost.

Obr. 8: Souprava Vermeer, model D300×500 Navigator HDD pro řízené horizontální podzemní vrty
Autor: Ing. Antonín Vaněk
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek