Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Steinexpo 2005

Zveřejněno: 10. 1. 2006

Největší demonstrační veletrh v Evropě Steinexpo 2005 (7. - 10. 9.) pro těžbu surovin se může pochlubit vzrůstajícím zájmem mezi vystavovateli i návštěvníky.

Jak uvádí správa veletrhu, zúčastnilo se ho na 200 firem a navštívit ho přišlo cca 35 000 návštěvníků (pro porovnání - na českém demonstračním veletrhu EXPO Mokrá 2004 se zúčastnilo 152 firem). Potěšitelné je, že mezi návštěvníky byla slyšet i čeština a slovenština. Je to pochopitelné. Stavební boom nutí firmy inovovat strojní vybavení pro těžbu surovin. Mnohé stavební firmy mají vlastní kamenolomy a pískovny. Při jedné návštěvě si tak mohou prohlédnout v provozu stroje, které se též používají při zakládání staveb. Vedle předvádění již osvědčené techniky se prezentovaly i zajímavé novinky.


Stehr-rychloupínač na demonstračním vzorku

Zbytkový tlak v hydraulickém okruhu způsobuje, že propojení hydraulické rychlospojky trvá řádově v minutách. Firma Stehr, výrobce přídavného nářadí pro bagry, má s tímto problémem bohaté zkušenosti. Jeho nové řešení je jednoduché a vysoce účinné. Pomocí excentru spojují hydraulické rychlospojky. Tento systém bylo možno vidět v činnosti na předváděném nářadí. Návštěvníci se přesvědčili na demonstračním zařízení o jeho spolehlivosti. Sami si podle přání natlakovali zkušební hydraulický okruh a vyzkoušeli si, že otoční excentru klíčem a následné vyjmutí či zasunutí rychlospojky netrvá déle než 3 sekundy.


Pohled na veletrh Steinexpo 2005 (z ptačí perspektivy)

Pro okamžité použití na menších staveništích byly předvedeny čelisťové drtiče zabudované do bagrové lžíce a napojené na hydraulický okruh nosiče od firmy Meccanica Breganzese. Uživatel může přímo na stavbě zpracovat suť k dalšímu použití a ušetří tak náklady na dopravu a skládku. Obdobou je malý čelisťový drtič RedRhino MiniCrusher na vlastním podvozku o výkonu do 20 t/hod. Díky svojí hmotnosti dle typu 1500 nebo 2 400 kg se dá lehce převážet. Využití je samozřejmě i pro zpracování kameniva.


Čelisťový drtič v lžíci

Závěrem lze říci, že si demonstrační veletrhy získávají zájemce předváděním strojů v reálném provozu, proto přínosem bude jistě i český veletrh v roce 2006.

Autor: Ing. Tomáš Hamšík
Foto: Tomáš Hamšík
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek