Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.4. – svátek slaví Rudolf

Stavební veletrhy Brno 2004<br>Stavíte? Stavte se!

Zveřejněno: 2. 5. 2004

Ve dnech 20. – 24. dubna 2004 (úterý až sobota) se v Brně uskuteční šest veletrhů, které spojuje téma stavebnictví. Jádro výstavního celku tvoří 9. mezinárodní stavební veletrh IBF, 5. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO a fórum investičních příležitostí a technologií a zařízení pro města a obce URBIS. Nově bude do stavebního komplexu zařazen 11. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO a mezinárodní veletrh elektroinstalací a osvětlovací techniky ELEKTRO.



Ke komplexu Stavebních veletrhů Brno byl připojen i veletržní projekt New SIMET, mezinárodní veletrh pro řemesla, jehož expozice budou umístěny v pavilonu H. Veletržní projekty zahrnují také centrum vzorových domů a vzorkovnu stavebních materiálů STAVEBNÍ CENTRUM EDEN 3000.
V souladu se všeobecně rostoucí stavební produkcí dlouhodobě roste nejen zájem vystavovatelů, ale i návštěvnost Stavebních veletrhů Brno, kde by letos podle předběžných odhadů měla být pokořena stotisícová hranice.

Témata jednotlivých veletrhů Stavební veletrhy Brno 2004 se odehrají přesně jeden týden před oficiálním vstupem České republiky do Evropské unie. Problematika vstupu do EU se proto zcela logicky promítá do celkové koncepce. Doprovodný program jednotlivých veletrhů řeší nastávající změny z pohledu vybraných témat konkrétních oborů, ale i nadčasová oborová témata.
• Veletrh IBF se bude věnovat použití skla ve stavebnictví a architektuře, obnovám a rekonstrukcím stavebních památek a dále oboru, jímž je »facility management«. Tento veletrh má tradičně nejvyšší návštěvnost z řad odborné veřejnosti.
• Tématem pro veletrh SHK BRNO jsou v letošním roce alternativní zdroje energie a společně s veletrhem ELEKTRO, který od SHK BRNO převzal část nomenklatury, se věnuje atraktivnímu tématu inteligentních budov.
• Veletrh URBIS je stále zcela ojedinělým projektem v České republice, který nabízí prostor pro setkávání obcí, měst, krajů a regionů s potenciálními investory. Pro letošní rok už je potvrzena účast více než 50 vystavovatelů - měst, obcí, krajů a firem.
• Obor elektro se vyčlenil do samostatného veletrhu zcela přirozeným vývojem, kdy se neustále rozšiřuje nomenklatura elektroinstalací a technologií pro tzv. inteligentní budovy. Toto téma sdílí veletrh ELEKTRO s SHK BRNO.
ENVIBRNO tematiku stavebnictví vhodně doplňuje z pohledu ochrany a tvorby životního prostředí. Minimální dopad výstavby na životní prostředí je dnes celosvětovým trendem. Veletrh by měl seznámit se systémem směrnic IPPC, který v zemích EU funguje již několik let, a nastínit jeho implementaci v zemích střední Evropy. Přestože velkou část návštěvníků Stavebních veletrhů Brno tvoří odborná veřejnost, organizátoři nezapomínají ani na laiky. V letošním roce jim nabízejí např. bonusovou knížku s množstvím slev na nákup materiálu či služeb, bez zajímavosti není ani další novinka v podobě kombinované vstupenky, která platí také jako časová jízdenka MHD v Brně po dobu konání veletrhů. Pro návštěvníky je rovněž připravena soutěž o atraktivní ceny.

Stavební veletrhy Brno patří k největším veletržním projektům v České republice. Současně se jedná o nejdynamičtěji se rozvíjející komplex veletrhů pro segment stavebnictví a související obory ve střední a východní Evropě.

Pohled na Stavební veletrhy v Brně očima vedoucího manažera projektu
„Provázanost témat mezi jednotlivými veletrhy zajiš.uje uspokojení potřeb i těch nejnáročnějších návštěvníků. Veletrhy se vzájemně doplňují a efektivně oslovují cílové skupiny, to vše na jednom místě a v jednom čase. Propojenost oborů, široké spektrum témat a jedinečný prostor pro setkání zástupců z řad výrobců, investorů, dodavatelů i koncových zákazníků, to je nabídka, která v podmínkách střední Evropy nemá konkurenci,“ říká vedoucí manažer projektu Ing. Rudolf Böhm.

Vybíráme z bohaté nabídky odborného doprovodného programu Stavebních veletrhů Brno 2004
19. dubna 2004 – den před zahájením. Doprovodný program Stavebních veletrhů Brno bývá každoročně velmi bohatý, jeho organizátoři proto využívají toho, že mnozí přijíždějí již před oficiálním zahájením. V loňském roce se setkala s ohlasem společenská akce pořádaná v předvečer veletrhů. Letos proběhne na téma »Památky, památkáři, inženýři a architekti«. Rekonstrukce stavebních památek je také jedním ze zvýrazněných témat letošního veletrhu IBF. Zahajovací akce se koná v pondělí 19. dubna 2004 od 18 hodin v historické budově funkcionalistického pavilonu Brno.
Odborný večer se slavnostním nádechem se bude konat za účasti zástupců BVV, Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS), České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Českého svazu stavebních inženýrů (ČSSI) a Národního památkového ústavu Praha. Krátké příspěvky k danému tématu zazní z úst mj. ing. arch. Radky Sedlákové, profesora Vladimíra Šlapety, docenta Jiřího Kotalíka či ing. Václava Jandáčka. Na programu je dále slavnostní křest »Stavební knihy 2004«. Jedná se o publikaci každoročně vydávanou k veletrhu IBF ve spolupráci společností ExpoData Brno, ČKAIT, SPS a BVV. Na letošním vydání věnovaném funkcionalismu v Čechách pracuje autorský kolektiv pod vedením Prof. ing. arch. V. Šlapety, CSc. Během večera by současně měla být podepsána smlouva o spolupráci mezi Národním památkovým ústavem ČR, ČKAIT a ČSSI. 20. dubna 2004 – 1. den Evropské stavební fórum 2004 – konference děkanů Do středu pozornosti se při letošních Stavebních veletrzích Brno bezpochyby dostane zahajovací akce oficiálního doprovodného programu.
Konferenci nazvanou Evropské stavební fórum Brno 2004 spolupořádají Stavební fakulta VUT Brno, Veletrhy Brno, a.s. a stavební fakulty ČVUT Praha a VŠB Ostrava. Akce se koná v úterý 20. dubna 2004 od 9 hodin v Rotundě pav. A brněnského výstaviště pod záštitou ministryně školství ČR Petry Buzkové, předsedy Poslanecké sněmovny PČR Lubomíra Zaorálka, hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka a primátora města Brna Petra Duchoně.

Pořadatelé této akce doufají v založení tradice setkávání zástupců vysokých škol se stavebním zaměřením. Již první ročník bude mít mezinárodní rozměry, neboť se ho zúčastní významní akademičtí funkcionáři mnoha evropských škol. Mezi hlavními tématy přednášek budou mj. harmonizace procesu vzdělávání, programy výměny studentů a propojení studia a vzdělávání s praxí. Konference v tomto roce proto nese titul »Vzdělávání a výzkum ve stavebnictví v rozšířené Evropské unii«. Již několikaletou tradici má mezinárodní setkání studentských delegací evropských stavebních fakult nazvané BauFak. To je pořádáno většinou školami v německy mluvících zemích. Jasná souvislost témat a plánovaný vstup ČR do EU bylo podnětem ke spojení obou výše zmíněných akcí. Letošní setkání BauFak, které pořádají studenti FAST VUT Brno, proto proběhne souběžně s Evropským stavebním fórem Brno 2004. Tato akce se vůbec poprvé podívá do jedné z nových členských zemí EU.

Slavnostní zahájení
Oficiální slavnostní zahájení Stavebních veletrhů Brno 2004, které je naplánováno na 20. dubna od 19 hodin v Rotundě na brněnském výstavišti, již tradičně proběhne ve znamení vyhlašování a předávání cen. Předávat se budou ocenění Zlatá medaile 2004 nejlepším exponátům veletrhů IBF, SHK BRNO a nově také ELEKTRO. Porota složená z odborníků v příslušném oboru nominuje exponáty, z nichž ve finále vybírá nejvýše pět nejlepších, které pak získávají zmíněnou cenu. Obdobou Zlatých medailí je Cena odborných novinářů. Tu uděluje porota sestavená ze zástupců členů Mediálního klubu Stavebních veletrhů Brno (sdružení odborných časopisů).
Na základě kritérií, jakými jsou např. originalita, kvalita konstrukčního řešení a použitých materiálů nebo vliv na životní prostředí, vybere porota z exponátů veletrhů IBF, SHK BRNO a ELEKTRO jeden vítězný. Cena odborných novinářů bude rovněž udělena při slavnostním zahájení v Rotundě brněnského výstaviště.

Tugendhat v pavilonu G
Jedním ze zvýrazněných témat 9. mezinárodního stavebního veletrhu IBF jsou rekonstrukce stavebních památek. V rámci tohoto veletrhu bude 20. dubna 2004 v pavilonu G zahájena dlouhodobá výstava o významné stavební památce moderní architektury – vile Tugendhat. Ta je v současné době před kompletní rekonstrukcí a výstava by ji měla připomínat v době, kdy bude uzavřená pro veřejnost.
Výstavu připravila Nadace vila Tugendhat ve spolupráci s Muzeem umění města Brna, které má vilu ve správě a které připravilo celkovou koncepci rekonstrukce a dalšího využití této stavební památky. Nadace připravuje i nejrůznější doprovodné akce, např. program na vybavení studijního centra moderní architektury, které by se mělo nacházet ve vile po ukončení rekonstrukce, nebo akci »Sponzorujte zhotovení replik interiérového vybavení vily Tugendhat« (např. původních svítidel apod.).

Výstava bude umístěna v předsálí pavilonu G na brněnském výstavišti minimálně jeden rok. Přinese základní informace o historii vily a jejím osudu až do roku 2001. Současně by měla být prostředkem k oslovení potenciálních sponzorů rozsáhlé a finančně velmi náročné obnovy, která se týká i veškerého interiérového vybavení.

ENVIKONGRES 2004
Veletrh věnovaný tvorbě a ochraně životního prostředí částečně přesahuje tematiku stavebnictví. Představuje technologie vodního a odpadového hospodářství chemické bezpečnosti nebo alternativní zdroje a úspory energie. Nejvýznamnější doprovodnou akcí veletrhu bude ENVIKONGRES 2004, věnovaný mimo jiné tématice IPPC a nejlepším dostupným technikám pro tvorbu a ochranu životního prostředí ve střední Evropě. Program bude probíhat od 20. do 23. dubna za účasti zástupců státní správy a našich i zahraničních hostů. V letošním roce se ENVIKONGRES bude konat pod záštitou tří ministerstev: životního prostředí, průmyslu a obchodu a zemědělství.
Účastníci kongresu budou pracovat v rámci specializovaných sekcí: nakládání s odpady, chemický průmysl, zemědělství a potravinářský průmysl, techniky pro čištění a úpravu vod, zpracování nerostů, energetika, ostatní průmysl, výroba a zpracování kovů. Během veletrhu ENVIBRNO se také uskuteční významné zasedání zástupců Evropského fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách, které se po třinácti letech uskuteční poprvé mimo Brusel – právě na brněnském výstavišti. Do Brna se sjede šedesát odborníků ze všech kandidátských i členských zemí Evropské unie. Setkání, které přivede na ENVIKONGRES i veletrh ENVIBRNO a tím i do moravské metropole desítky evropských odborníků, tak podtrhne význam a nové pojetí veletrhu.

21. dubna 2004 – 2. den Technické zařízení budov ve 21. století
V rámci doprovodného programu veletrhu SHK BRNO se uskuteční akce, kterou připravila Asociace montážních firem technických zařízení (AMF) ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. Konference nazvaná Technická zařízení budov ve 21. století proběhne pod záštitou prezidenta Hospodářské komory ČR Dr. Ing. Jaromíra Drábka a Ministra průmyslu a obchodu ČR Ing. Milana Urbana, a to ve středu 21. dubna 2004 od 9,30 hod v pavilonu A3, sál Morava na brněnském výstavišti. Mezi hlavními tématy odborného setkání budou: oborová legislativa v EU, technické normy a zapojení podnikatelů do jejich tvorby, dále hlavní problémy při tvorbě věcně usměrňované ceny energie a určující oborové trendy v EU.

Den ocelových konstrukcí
V rámci veletrhu IBF se letos vůbec poprvé na programu Stavebních veletrhů Brno objeví akce nazvaná Den ocelových konstrukcí. Bude to ve středu 21. dubna. Celodenní program budou tvořit tři tematické části: první blok se zaměří na odolnost ocelových konstrukcí proti požáru, druhý na možnosti využití oceli v architektuře a třetí na aplikaci oceli v občanských a obytných stavbách. Akce začne panelovou diskusí nazvanou »Užití oceli v architektuře« v 10 hodin v Press Centru (Pavilon E, 2. patro) a bude pokračovat blokem přednášek.
Z významných hostů, kteří v programu vystoupí s vlastními přednáškami, můžeme jmenovat např. české architekty Evu Jiřičnou, Romana Kouckého nebo Patrika Kotase, z řad zahraničních odborníků se představí profesor Jean-Baptiste Schleich z Lucemburska (Požární bezpečnost staveb - nový prostor pro OK), Prof. Ing. František Wald (Experimenty velkého rozsahu pro zvýšení požární odolnosti) a Dipl. Ing. Jules Mathieu z Lucemburska (Chování konstrukcí průmyslových budov při požáru a jejich interakce s protipožární stěnou). Po skončení přednášek je na programu prezentace významných staveb z oceli. Akci spolupořádají Česká asociace ocelových konstrukcí a Veletrhy Brno, a.s. Organizátoři kromě zajímavého programu a účasti významných odborníků zajistili na tento den desítky volných vstupenek pro potřeby studentů stavebních a architektonických oborů všech vysokých škol v České a Slovenské republice.

Stavební počiny jižní Moravy
Při příležitosti mezinárodního stavebního veletrhu IBF 2004 budou vyhlášeny výsledky soutěže »Stavba Jihomoravského kraje 2003«. Posláním soutěže je prezentace a propagace kvalitních stavebních projektů v Jihomoravském kraji a přiblížení nejlepších staveb a jejich tvůrců širší laické i odborné veřejnosti. Současně si soutěž klade za cíl zviditelnit projekční, dodavatelské a investorské subjekty se sídlem na jižní Moravě, které se podílejí na zajímavých realizacích v kraji. Stavby přihlášené do soutěže jsou rozděleny celkem do pěti kategorií novostaveb a rekonstrukcí. Výsledky posuzuje sedmičlenná porota, kterou jmenuje vyhlašovatel soutěže, v tomto roce to je Jihomoravské stavební společenství při SPS v ČR. V každé z kategorií je udělena hlavní (výše jmenovaná cena) a dvě čestná uznání.
Slavnostní vyhlášení výsledků za rok 2003 spojené s předáváním cen proběhne v rámci doprovodného programu Stavebních veletrhů Brno ve středu 21. dubna od 16 hodin v pavilonu Brno. Akce se vedle vyhlašovatele soutěže, poroty a zástupců soutěžních projektů zúčastní mj. hejtman Jihomoravského kraje a přizvaní hosté z řad politické a společenské sféry. Výsledky soutěže budou zveřejněny v odborném a regionálním tisku.

22. dubna 2004 – 3. den Kongres starostů
Mnozí pravidelní návštěvníci fóra investičních příležitostí, technologií a zařízení pro města a obce - URBIS, jistě očekávají konání každoročního setkání starostů, které pořádá Svaz měst a obcí ČR. Letošní kongres starostů pod názvem „Důsledky přistoupení k Evropské unii pro obce a města: Jak se žije místním samosprávám v EU?“ by měl přinést odpovědi na otázky z oblasti správy měst a obcí v kontextu rozrůstající se Evropy. Proběhne dne 22. dubna od 9 hodin v Rotundě na brněnském výstavišti. Na přípravě programu se společně se Svazem měst a obcí ČR podílí také Rada evropských obcí a regionů (CEMR) a pochopitelně i Veletrhy Brno, a.s a město Brno.
Kongres proběhne za účasti zástupců evropských městských samospráv (např. z Rakouska a Nizozemí). Ti se s představiteli státní správy a zástupci českých měst a obcí podělí o své zkušenosti v rámci jednotlivých témat. K těm stěžejním bezpochyby patří legislativa EU a její dopad na samosprávy, twinningová partnerství měst, financování projektů z evropských fondů apod.

Problematika sociálního bydlení v ČR a EU
V rámci veletrhu URBIS pořádá Svaz českých a moravských bytových družstev (SČMBD) dne 22. dubna 2004 v Press Centru v pavilonu E mezinárodní odbornou konferenci. Účelem setkání je seznámení široké veřejnosti s aspekty sociálního bydlení v České republice a možnostmi dalšího rozvoje a spolupráce v této oblasti v kontextu EU. V jednotlivých přednáškových blocích vystoupí vedle zástupců bytových družstev také představitelé státní správy (Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo financí). Své zkušenosti a znalosti dané problematiky z »evropského« úhlu pohledu představí zástupci CECODHAS (Evropský výbor pro sociální bydlení se sídlem v Bruselu) a SOZIALBAU AG (Společnost pro sociální bydlení se sídlem ve Vídni). Diskutovat se bude mj. o státní podpoře bydlení, současné legislativě a připravovaných změnách nebo o podpoře tzv. sociálního bydlení v zemích EU.

Translatic drift debat
Stavební veletrhy Brno 2004 se odehrají přesně týden před oficiálním vstupem České republiky do Evropské unie. Související problematika se promítá do mnoha akcí doprovodného programu. Zcela logicky se objeví i v jedné z tematicky nadstavbových konferencí, nazvané Transatlantic Drift Debate. Program tohoto významného setkání vznikl díky The Prague Society for International Cooperation, společnosti, která prostřednictvím svých aktivit podporuje mezinárodní spolupráci na poli ekonomickém, politickém i kulturním. K pravidelným akcím této společnosti patří panel nazvaný Transatlantic Drift, který podněcuje diskuse na aktuální témata v rámci mezinárodních vztahů. Do tohoto bloku spadá i setkání, které se uskuteční v době Stavebních veletrhů Brno 2004.
Ve čtvrtek 22. dubna v Holiday Inn v Brně proběhne první část dvoudenní mezinárodní konference, na jejíž přípravě se podílí rovněž The Global Panel Foundation a The American Foreign Policy Council (AFPC). Hlavním tématem diskuse bude především konfrontace národních zájmů jednotlivých členských zemí EU s evropskými. Musí jednotlivé země potlačovat jejich hluboce zakořeněné kulturní hodnoty v rámci mezinárodního společenství? Mohou si uchovat svou národní identitu, aniž by podlehly nacionalistickým tendencím? Je vůbec EU životaschopným celkem? To jsou jen některé z otázek, které si účastníci konference položí a na které se budou snažit hledat odpovědi. Mezi řečníky vystoupí premiér Vladimír Špidla, ministr zahraničí Cyril Svoboda, slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan a mnoho dalších významných hostů – představitelů zahraniční politiky evropských zemí a USA. Účast řečníků z USA není v souvislosti s problematikou EU vůbec zavádějící. Koexistence jednotlivých států v rámci jednoho celku a vliv jednotné ústavy na kulturní a etnické menšiny uvnitř federace – to je tematika, která je USA a EU společná. Plánovaná panelová diskuse by proto měla hledat souvislosti a vytvořit prostor pro sdílení zkušeností a názorů.


Mosty 2004
Mezinárodní sympozium Mosty, které se koná stejně jako veletrh IBF již po deváté, má každoročně velice dobrý ohlas u odborné veřejnosti, protože seznamuje s nejnovějšími poznatky z oblasti mostní tematiky nejen z České republiky ale i zahraničí. Setkání odborníků se uskuteční v hotelu Voroněž ve dnech 22. a 23. dubna 2004. Akci pořádá Ministerstvo dopravy ČR, Ředitelství silnic a dálnic ČR, Generální ředitelství Českých drah a organizační a vzdělávací servis Sekurkon, a to pod záštitou ministra dopravy ČR Milana Šimonovského.
Na programu přednášek se objeví mj. problematika správy mostních objektů, plánování a financování mostních staveb, legislativa, normy, předpisy, nové technologie a materiály či zahraniční akce a uvedená tematika v Evropské unii. V přednáškových blocích vystoupí čeští i zahraniční odborníci na danou problematiku, zástupci vysokých škol, vědeckých ústavů i investorských a realizačních firem. Na sympoziu budou také uděleny čestné tituly »Mostní dílo roku 2002« v kategoriích Novostavba a Oprava nebo přestavba. Odborné setkání je jistě jedinečnou příležitostí k navázání nových pracovních kontaktů i získání těch nejaktuálnějších poznatků z oboru.

Veletrh ELEKTRO
Nováček letošních Stavebních veletrhů Brno – mezinárodní veletrh elektroinstalací a osvětlovací techniky ELEKTRO má na svém programu doprovodných akcí vedle Konference o inteligentních budovách, která se uskuteční 21.dubna od 8 hodin v Kongresovém centru Brno, sál A, také odborný seminář »Osvětlení a nová norma v praxi«, který připravila společnost L. P. Elektro ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. Akce se uskuteční ve čtvrtek 22. dubna od 8 hodin v Kongresovém centru brněnského výstaviště, sál A. Cílem semináře, který je součástí Projektu celoživotního vzdělávání členů ČKAIT, je podat ucelené informace o nové důležité předpisové normě (nyní pravidla pro elektrotechniku) z oblasti osvětlení a přiblížit problematiku využívání nové normy se stávající a jejich využití v praxi. Akce je určena všem elektrotechnikům, projektantům, pracovníkům obsluhy, údržby, revizním technikům, orgánům dozoru nad bezpečností práce a soukromým podnikatelům v elektrotechnice.

(změna programu vyhrazena)
Základní oborové členění jednotlivých veletrhů
IBF
Územní plánování, architektonické, projektové a inženýrské služby, design
• Realizace staveb
• Stavební řemesla a technologie
• Stavební materiály a výrobky
• Izolační materiály, výrobky a systémy
• Stavební dílce a konstrukce
• Nerudné suroviny
• Recyklace stavebních materiálů
• Stavební stroje
• Stroje pro výrobu a úpravu stavebních materiálů a výrobků
• Přístroje a pomůcky pro stavebnictví
• Pažení, bednění, lešení, formy, pomůcky pro práci ve výškách
• Stavební právo, technická normalizace, zkušebnictví, metrologie, certifikace, jakost ve výstavbě
• Stavební software a hardware
• Informace, poradenství, finanční služby, odborná literatura, vzdělávání, školství, věda, výzkum

SHK BRNO
• Vytápěcí technika
• Vzduchotechnika, větrání, klimatizace, chlazení
• Sanitární technika
• Armatury
• Potrubí, spojovací technika a příslušenství
• Čerpadla
• Technika pro měření, řízení, regulaci a rozvody v budovách
• Dopravní zařízení v budovách
• Technická zařízení budov - ostatní
• Nástroje nářadí a stroje pro topenáře a instalatéry
• Různé

URBIS
Fórum investičních příležitostí

• Podnikatelské a investiční aktivity
• Finanční instituce, financování projektů
• Realitní kanceláře
• Veřejná správa, instituce, sdružení
Technologie a zařízení pro města a obce
• Infrastruktura města
• Výroba vody, elektřiny a páry
• Dopravní systémy, parkoviště a čerpací stanice
• Město a zahrada
• Městské osvětlení
• Městský mobiliář
• Zařízení a služby zaměřené na čistotu města
• Zpracování městského odpadu a odpadních vod
• Software pro správu měst a obcí
• Zařízení a systémy pro školy a školicí střediska
• Zařízení pro zábavu, sport a vzdělávání
• Městský rozhlas, televize a telekomunikace
• Reklamní, komerční a obchodně-technické služby ve městě

ELEKTRO
• Vodiče a kabely
• Elektroinstalační technika a materiály
• Osvětlovací technika
• Zdroje elektrické energie
• Televizní a telekomunikační zařízení v budovách
• Signální zařízení, informační systémy budov
• Zabezpečovací a systémová technika budov, objektů
• Regulační, snímací a měřicí zařízení
• Nářadí a pomůcky pro elektrotechnické obory
• Literatura, služby, instituce

ENVIBRNO
• Environmentální techniky a technologie pro energetiku
• Environmentální techniky a technologie pro výrobu a zpracování kovů
• Environmentální techniky a technologie pro zpracování nerostů
• Environmentální techniky a technologie pro chemický průmysl
• Environmentální techniky a technologie pro nakládání s odpady
• Environmentální techniky a technologie pro transport, čištění a úpravu vod
• Environmentální techniky a technologie pro zemědělství
• Environmentální techniky a technologie pro ostatní zařízení
• Environmentální techniky a technologie pro čištění vzduchu a spalin
• Ochrana půdy a krajiny
• Měřící a regulační technika pro kontrolu životního prostředí
• Literatura, služby, výzkum, ekologické organizace
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek