Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Stavební průmysl v roce konání baumy na dobré úrovni

Zveřejněno: 28. 2. 2019

Společnost Messe München představila exkluzivní výsledky pro sektor stavebních strojů, známé jako Bauma Industry Barometer. CEO Klaus Dittrich doporučuje využít více digitalizace. I to může přispět k řešení situace s nedostatkem kvalii kovaných pracovníků.

Stavební průmysl - ilustrační foto (autor yuttana Contributor Studio, Shutterstock)

Nálada pro investice po celém světě je převážně pozitivní, nedostatek kvalifikovaných pracovníků je výzva číslo jedna, megatrend digitalizace určuje budoucnost – ale je stále ještě v plenkách. Ředitel společnosti Messe München Dittrich říká: „Využijte digitálních řešení k získání konkurenční výhody.

Ochota investovat do odvětví stavebních strojů je nyní na celosvětové úrovni velmi vysoká a také pro nadcházející roky je předpověď s opatrností optimistická, říká dále tato studie, která po dobu dvou měsíců (červen/srpen 2018) zjišťovala názory mezi cca 10 000 odborníky z oboru. 44 % respondentů tehdy plánovalo zvýšit objem investic pro svou společnost. V regionálním srovnání jsou zejména Afrika (68 %) a Asie (67 %) optimističtější ohledně investičního trendu. Údaj pro Evropu je 42 %. S 39 % je Německo trochu skeptičtější.

V roce baumy 2019 se stavební průmysl skvěle vyvíjí. Většina respondentů předpokládá, že investice zůstanou na vysoké úrovni. To dokládá i mimořádně pozitivní nálada, pokud jde o očekávání ekonomického vývoje v odvětví stavebních strojů. Ukazuje se také, že nadprůměrná ochota investovat je nezbytná pro dlouhodobou konkurenceschopnost,” říká Klaus Dittrich, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Messe München.

Klaus Dittrich, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Messe München (foto Messe München)
Klaus Dittrich, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Messe München (foto Messe München)

Velká výzva: nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Více než polovina respondentů (58 %) považuje za největší výzvu řešení nedostatku kvalifikovaných pracovníků. To je hlavně problém v tradičních průmyslově vyspělých zemích, méně pak v zemích jako Čína a Indie. Mezi další vážné výzvy patří zvyšující se konkurenční a cenový tlak (31 %), přísnější předpisy, včetně předpisů v oblasti životního prostředí (24 %) a digitalizace obchodních procesů (19 %).

Důležité oblasti výzkumu: elektromobilita a digitalizace

Digitalizace narůstá i v průmyslu stavebních strojů, ale je ještě v plenkách: pouze 4 % výrobců se považují za vůdčí z hlediska digitalizace. Více než polovina respondentů již digitalizovala části svých společností (28 %) nebo na tom alespoň začala dělat (25 %). Nicméně 22 % stále čeká, co se stane a 20 % vidí věci tak, že zatím není třeba jednat. Vedle elektromobility jsou však nejdůležitějšími oblastmi výzkumu digitální témata − od digitálních sítí uvnitř i vně výroby, přes BIM až po internetová řešení.

Digitální řešení na baumě 2019

Čeho si návštěvníci baumy 2019 všimnou? Stavební stroje mohou být již dnes vybaveny širokým spektrem senzorů a komunikačních rozhraní. Shromážděná data pak slouží například ke sledování výkonu práce, spotřeby paliva, lokalizace stroje, definování intervalů údržby nebo k určení provozních nákladů. Celá flotila vozidel může být řízena telematikou. Digitální nástroje navíc napomáhají automatizaci pracovních postupů, které se stávají stále důležitějšími, a to zejména kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků.

Nebojte se více digitalizace!

Mnoho firem ve stavebnictví již uznalo význam digitalizace, ale stále investuje opatrně. Z pohledu veletrhu zní tento můj apel: Odvažte se zavést více digitalizace! Máme-li být připraveni na budoucnost, musíme do našich jednání a firem trvale začleňovat digitální procesy. Nemyslím si, že společnosti v odvětví stavebních strojů se tomu vyhnou,” říká Klaus Dittrich, ředitel Messe München.

Na veletrhu bauma 2019 budou digitální staveniště a stavební stroje oživeny pomocí virtuální a rozšířené (augmented) reality. Pomocí služby TrustedTargeting mohou vystavovatelé zároveň oslovit své cílové publikum on-line již před veletrhem a pozvat tak své nové zákazníky do svého výstavního stánku.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: viz popisky

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek