Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Slovem a obrazem o letošním veletrhu IBF v Brně

Zveřejněno: 20. 7. 2003

Toto ohlédnutí za letošním ročníkem stavebních veletrhů na výstavišti v Brně bude velmi krátké, ale o to větší prostor chci dát fotodokumentaci. Jak je stavební veřejnosti známo, uskutečnily se v termínu od 13. do 17. dubna 2003 další ročníky nejvýznamnějších stavebních veletržních akcí.



Kromě SHK, URBIS, EDEN 3000 (stálá expozice rodinných domků) to byl především 8. ročník stavebního veletrhu IBF, letos po roční přestávce za účasti nejvýznamnějších českých výrobců a prodejců stavební techniky.
Také proto byla volná plocha R za pavilonem Z zaplněna stroji, zařízeními, nářadím a příslušenstvím, která vám jako odborné veřejnosti nejsou neznámy. Kromě statických ukázek strojů a příslušenství na menší či větší ploše si někteří vystavovatelé zajistili i další plochu pro předvádění vybraných strojů.
K těm, o jejichž expozici, stroje a předváděcí demoakce byl asi největší zájem, patřily zejména Phoenix-Zeppelin, zastupující výrobce Caterpillar, nemalému zájmu se těšila expozice Austro Diesel Bohemia, kromě jiného díky pravidelným ukázkám skvělé manipulovatelnosti smykem řízeného nakladače Case 85 XT, vedeného profesionálním strojníkem téže firmy. Krátce se zmíním o největší expozici, kterou měla na veletrhu IBF společnost Phoenix-Zeppelin.


Na první den veletrhu připravila soutěž zručnosti strojníků, jejíž vítězové byli odměněni modely strojů Caterpillar, ale i jinými pozornostmi. Každou »živou« předváděcí akci zahajoval pásový traktor Caterpillar Fifteen (z roku 1932) a dvojice strojů. V expozici měl vystavovatel k dispozici nejnovější rýpadlo-nakladač Cat 442D, smykem řízený nakladač Cat 242 s lineární kinematikou vertikálního zdvihu, premiérově představili minirýpadlo Cat 303 CR.
Z ostatních strojů dominovaly zejména dozer Cat D6R XW II, kolová a pásová rýpadla, silniční stroje Bitelli a v neposlední řadě vozíky Hyster. Stánek společnosti byl tentokrát koncipován jako diagnostické středisko a i proto si mohli návštěvníci prohlédnout mobilní pracoviště pro údržbu strojů, laboratoř rozborů vzorků olejů, diagnostiku stavu podvozků. Stejnému zájmu (aspoň podle mého úsudku) se těšila nabídka půjčovny stavebních strojů, tzv. The Cat Rental Store.


Co uvést závěrem? Samozřejmě pozornosti a obdivu, především díky svým skvělým technickým možnostem, propracovanosti, konstrukčnímu řešení a ovládání včetně diagnostiky si zaslouží mnohem více firem a jejich produktů. Takže v příštích číslech bych vám chtěl přiblížit i další úspěšné firmy a zejména stroje, které patří bezesporu mezi světové špičky.
Věnovat se budeme např. novému nakladači české firmy Ing. Novotný, řeč bude o strojích Komatsu, Kobelco, Liebherr (zlatou medaili IBF získal věžový jeřáb Liebherr, který tímto představujeme v článku našeho externího autora Ing. Vaňka v čísle) pracovních plošinách UpRight firmy SDM a Rothlehner a také např. o novém nářadí firmy Bosch a vibrační technice nizozemského výrobce Lievers Holland. Atmosféru letošního ročníku stavebního veletrhu IBF si ještě s námi vychutnejte na následujících redakčních záběrech.


Autor: Karel Kurka
Foto: Karel Kurka
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek