Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Slavnostní chvíle ve společnosti BOBCAT CZ, a.s. - Primátor hlavního města Prahy převzal humanitární dar

Zveřejněno: 3. 1. 2002

Ve středu 25. září 2002 se uskutečnila u příležitosti Dnů otevřených dveří v sídle společnosti BOBCAT CZ, a.s., tisková konference, na níž ředitel společnosti Ing. Petr Hejduk informoval o historii i současnosti společnosti BOBCAT CZ, a.s., jako výhradního dovozce strojů a příslušenství Bobcat do České republiky a o prodávaném sortimentu strojů. Zlatým hřebem této akce bylo předání pásového nakladače BOBCAT MT 50 primátorovi města Prahy, RNDr. Igoru Němcovi jako charitativní dar hlavnímu městu pro odstraňování povodňových škod.



Tomuto slavnostnímu okamžiku byli kromě jiných významných hostů přítomni pánové Kenneth Hillas, zástupce amerického velvyslanectví v Praze, Lee Harrison, obchodní ředitel BOBCAT Europe z Belgie, Jacek Kryszkiewicz, regionální obchodní manažer BOBCAT Europe, Dennis Fuller, ředitel Superstavu Dobříš, a pan Zdeněk Kaiser, obchodní ředitel Ingersoll-Rand Česká republika. V rámci Dnů otevřených dveří, 25. a 26. září 2002 se uskutečnily v areálu společnosti také soutěže zručnosti strojníků, kteří se na jednotlivé soutěžní disciplíny přihlásili.
Soutěžilo se ve třech disciplinách zručnosti ovládání nakladačů a minibagrů Bobcat. K daru společnosti BOBCAT CZ městu Praha uvedl krátkou informaci ředitel Ing. Petr Hejduk: „Po záplavách bylo teprve patrné, jaké rozsáhlé škody voda napáchala. Po vyhodnocení situace přišla firma BOBCAT Europe s myšlenkou, jako pomoci postiženým lidem a jak alespoň částečně zmírnit následky povodní v postižených oblastech a konkrétně i v Praze formou daru stroje Bobcat MT50. Napadlo nás předat jako charitativní dar stroj, který by odstranil namáhavou fyzickou práci při úklidech v místnostech, kancelářích, skladech, výrobních prostorách, všude tam, kde by velké stroje pro své rozměry nenašly uplatnění. Proto jsme se rozhodli darovat nakladač, pásový Bobcat MT 50, který je svojí konstrukcí a rozměry předurčen k práci v malých a stísněných prostorách. Stroj bude provozován v Technické správě komunikací hl. m. Prahy.“
O několik informací jsem požádal také Jacka Kryszkiewicze, regionálního obchodního managera společnosti BOBCAT Europe.
Která výrobní skupina strojů patří ve vaší sféře mezi nejprodávanější? Největší podíl zaujímá prodej kompaktních nakladačů Bobcat, a to již po dobu 50 let. V posledních 20 letech tu máme produkty, které tvoří další výrobní komodity společnosti. Jsou to především minibagry a naposled teleskopické manipulátory.

Jaká je prodejnost v jednotlivých komoditách strojů?
Z vyráběných smykem řízených nakladačů jde zhruba 75 % na americký trh, 25 % je prodáno v Evropě, u minibagrů je ovšem situace přesně opačná. Teleskopické manipulátory, vyráběné v Bobcat France jsou novou výrobní skupinou, nedokáži zde říci byť jen přibližná čísla nebo procenta.

Jaké místo v současnosti zastává, vzato z obchodního hlediska, postavení BOBCAT Europe mezi ostatními výrobci?
Naše malé nakladače dnes žádá v Evropě cca 51 % zákazníků, v minibagrech jsme např. ve světě v roce 2001 zaujímali 11 % prodané produkce a zhruba 5 až 6 % tvoří náš podíl v teleskopických manipulátorech.

Jak hodnotíte prodej strojů BOBCAT v České republice?
Se společnosti BOBCAT CZ, a.s., která má poměrně krátkou historii, pracuji dva roky, předtím jsme byli s těmito lidmi v kontaktu ještě ve firmě Transtechnik CS. Mohu konstatovat, že jsme velmi š.astni za tak mladý tým aktivních a motivovaných pracovníků, s velmi dobrými prodejními výsledky. Firma Bobcat celosvětově používá systém nezávislých dealerů, kteří nejlépe znají podmínky v té které zemi a oblasti, a mohou nejlépe pochopit potřeby regionu. Ve spolupráci s Bobcat CZ se nám potvrzuje tato teorie nejlepším možným způsobem i v praxi.

Několik základních technických informací o stroji BOBCAT MT 50:
šířka stroje s lopatou 914 mm, délka s lopatou 2322 mm, provozní hmotnost s lopatou je 1135 kg, výkon hydraulického systému 51 l/min a maximální nosnost 680 kg. Nakladač je poháněn dieselovým, vodou chlazeným motorem Kubota o výkonu 14 kW při otáčkách 3600 min-1. Kromě základní lopaty lze na MT 50 instalovat další příslušenství, např. zemní vrták, kartáč, půdní frézu, vidle na palety, planýrovací lopatu, drapák na suť, pluh na sníh, rotavátor atp.
Autor: Karel Kurka
Foto: Karel Kurka
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek