Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

SKANSKA CZ, a.s. informuje - Výstavba haly Sazka – Arena úspěšně pokračuje

Zveřejněno: 13. 7. 2003

Mohutná stavba víceúčelové haly Sazka – Arena v Praze - 9 Vysočanech je v plném proudu, nicméně hlavní nápor na práce po skončení hrubé stavby je teprve očekáván, a to včetně výrazného nárůstu počtu pracovníků různých profesí.




Jak uvedl před časem předseda představenstva a generální ředitel společnosti Skanska CZ, Ing. Zdeněk Burda, v některých částech stavby došlo dokonce proti harmonogramu k mírnému předstihu stavebních prací.
Smluvní termín předání stavby je stanoven na závěr února 2004, následovat budou kolaudační řízení a zkušební provoz tak, aby se v této, jedné z nejmodernějších sportovních víceúčelových hal v Evropě, mohl uskutečnit v dubnu 2004 šampionát Mistrovství světa v ledním hokeji.
Na uvedeném projektu dnes působí čtyři divize společnosti Skanska CZ: Pozemní stavitelství Čechy (ta realizuje stavbu velké haly), Pozemní stavitelství Morava (tato divize staví malou halu), divize Betonové konstrukce dodává ocel, beton a provádí bednění, a divize Technologie má na starost činnosti, související především s technologickými dodávkami, tzn. se vzduchotechnikou, chlazením a potřebnými agregáty, a s odtahy zplodin.
Zatímco v dubnu a květnu pracovalo na stavbě přes 800 lidí, postupné nároky na práce v rozhodujících měsících přivedou do Vysočan postupně až 2000 pracovníků.
V květnu byly na stavbě osazeny dva dominantní prvky pro realizaci střešní konstrukce hokejové haly, sedmdesátitunové prstence o poloměru cca 6,5 m za pomoci 800tunového mobilního jeřábu firmy Hanyš.

Jak hala vyrůstala
Velká, hlavní sportovní hala představuje sedmipodlažní železobetonový skelet, rozdělený do šesti dilatačních celků, horní část tribun je uložena na radiálních prefabrikovaných nosnících, spodní část je projektována jako mobilní – zasouvací. Fasáda je rastrová, tvoří jí převážně prosklené a hliníkové desky, doplněné kamennými obklady. Tzv. malá aréna navazuje na hlavní stavbu a tvoří ji čtyřpodlažní žb skelet s pěti dilatačními celky. Stropní konstrukce jsou převážně předpjaté. Střecha hokejové haly je ocelová, s 36 radiálními vazníky, podepřenými ocelovými sloupy. Má tvar kulového vrchlíku o průměru 135 m, s vnějším prstencem (kde budou lóže pro VIP) dosáhne průměru 170 m.
Vzepětí oblouku činí 7,35 m, střešní plášť je kombinací prosklení a sendvičového obložení. Ve středu arény jsou příhradové nosníky osazeny na kruhový tubus, který je podepírán pomocnou konstrukcí. Spolupůsobením táhel a jejich aktivací dojde k aktivaci konstrukce s konstrukcí vazníků, upnutých do středového prstence. S demontáží pomocných konstrukcí se počítá v průběhu měsíce září. Jak uvedl ředitel projektu, Milan Vaňkát, konstrukce střechy haly je v České republice zcela unikátní a jedinečná, dosavadní technologický postup byl zřejmě použit poprvé.
Současně je přesvědčen, že se podařilo i několik hmotnostních a časových rekordů. Určitě se týkal hlavně zavážek s více než 1000 m3 zeminy denně. Víceúčelová hala, na níž byly zahájeny stavební práce v loňském listopadu, měla již 5. ledna 2003 hotovou základovou desku bez smršťovacího pruhu. V malé aréně, která bude sloužit jako vstupní prostor se počítá s kluzištěm pro veřejnost a prostorem pro kulturní akce, přehlídky atp.
V obou halách kromě nezbytného technického zázemí jsou projektovány restaurační zařízení, společenské salonky, sociální zázemí, samozřejmě šatny, sklady a v neposlední řadě rovněž i prostory pro komerční využití. Investorem tohoto mamutího projektu je společnost Sazka, Skanska CZ je jedním z hlavních realizátorů.


Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek