Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Široká nabídka strojů se značkou STA uspokojí i nejnáročnější zákazníky

Zveřejněno: 13. 3. 2004

Na celé řadě staveb nejen v České republice, ale takřka po celém světě se dnes můžeme setkat s hutnicí technikou pod značkou STA. Za ní se skrývá společnost STAVOSTROJ, a.s. Nové Město nad Metují, která již více jak 55 let vyrábí asfaltové a zeminové válce a dnes patří ke světové špičce ve svém oboru.


Udělejme si tedy malou exkurzi do nabídky firmy a představme si jednotlivé výrobky podrobněji. Nabídka společnosti STAVOSTROJ je skutečně více než bohatá – v současné době zahrnuje více jak 40 různých typů strojů pro hutnění zemin a asfaltů. Základ výrobního programu představují tři produktové řady – tahačové válce pro hutnění zemin a tandemové a pneumatikové válce pro hutnění asfaltů.

Tahačové válce STA nabízí v hmotnostních kategoriích od 7 do 25 tun. K dispozici jsou v provedení jak s hladkým, tak ježkovým běhounem. Pro dlouhodobou práci ve svazích nebo těžkém terénu je určeno speciální, tzv. »heavy duty« provedení strojů. Tyto speciální stroje jsou určeny především pro práce, kde je očekáváno vysoké zatížení pojezdového ústrojí válce. Jedná se především o trvalé práce ve svazích, v těžkém terénu (např. při hutnění soudržných materiálů) nebo při práci s radlicí, kde je požadována vysoká tažná síla. Bez nadsázky by se tyto stroje nechaly pojmenovat jako »offroady « mezi tahačovými válci.


Na první pohled se standardní a »svahové« provedení tahačového válce neliší. Vysoký hutnicí výkon, odolnost a životnost stroje jsou spolu s vysokou mírou bezpečnosti a nízkými provozními náklady charakteristickými znaky pro všechny válce se značkou STA. Rozdíly jsou patrné až při bližší prohlídce stroje. Oproti standardní verzi je »H« verze vybavena mezinápravovou uzávěrkou diferenciálu ASC a pneumatikami zajišťujícími vysokou průchodivost terénem. K dalšímu zlepšení trakčních podmínek přispívá také naplnění pneumatik nemrznoucí kapalinou. Zesílený pohon stroje a větší převodový poměr zajišťují i v těžkých provozních podmínkách dlouhou životnost válce, dosažení garantovaných technických parametrů i při plném vybavení stroje (ježkové segmenty, radlice apod.) a umožňují pracovat s nižšími provozními tlaky v hydraulickém okruhu stroje, což se příznivě projevuje na prodloužení jeho životnosti.

V řadě tandemových válců STAVOSTROJ nabízí válce o hmotnostech od 1,7 do 17 tun. V roce 2003 značka STA učinila výrazný krok v rozšíření nabídky asfaltového programu. Na trh byla uvedena nová řada malých tandemových válců o hmotnosti od 1,7 do 3,5 tuny a šířkou běhounu od 900 do 1300 mm. Kategorie velkých tandemových válců byla rozšířena o stroje VH 850 A a VH 950 A, kterou letos doplní novinka na trhu – páteřový válec VH 1150 A. Tyto nové stroje se vyznačují řadou moderních prvků a originálních řešení, které přispívají k vyšší kvalitě hutnění a snížení provozních nákladů. Jako příklad můžeme uvést nový systém zkrápění běhounů s možností zálohování nebo nový systém řízení a pojezdu stroje.

Třetí kategorii vyráběných strojů představují pneumatikové válce reprezentované strojem VP 2400, který dobře znají zákazníci po celém světě. Ten se vyznačuje širokým spektrem provozních hmotnost tí od 9,9 do 24 tun. Jednoduchý systém dotěžování tak umožňuje zákazníkovi měnit zatížení jednoho kola od 1239 do 3000 kg. Nabídku strojů pod značkou STA potom doplňuje malá hutnicí technika - vibrační pěchy a vibrační desky, kde zákazník může vybírat ze zhruba 40 různých modelů. Nemůžeme také zapomenout na ručně vedené válce, silniční frézy nebo kompaktory komunálního odpadu.

Vedle standardního provedení strojů STAVOSTROJ nabízí svým zákazníkům také jejich speciální provedení. O HD verzích tahačových válců (»heavy duty« provedení) jsme se již zmiňovali. Tím však výčet nekončí. V loňském roce STAVOSTROJ na veletrhu INTERMAT představil žhavou novinku v podobě běhounu s názvem »Genius Drum«. Jedná se o běhoun s možností plynulé změny směru vektoru vibrační síly v závislosti na míře zhutnění materiálu. Tento běhoun bude k dispozici jak pro zeminové válce, tak i pro válce pro hutnění asfaltů.


Hlavními trhy byly pro STA po dlouhou dobu země střední a východní Evropy a značce se dařilo také v Austrálii. Na začátku třetího tisíciletí se povedl návrat na trhy v asijských zemích, především v Malajsii, Thajsku a Indonésii. V roce 2003 začal STAVOSTROJ pronikat také na trhy v západní Evropě. Rodinu dealerů značky STA vloni rozšířili noví partneři z Belgie, Velké Británie, Irska a Skandinávie. Počínaje letošním rokem má STAVOSTROJ zastoupení v Turecku a pokračují jednání s potenciálními partnery v Itálii, Francii a Německu. Zároveň s tím STAVOSTROJ pokračuje v rozvoji spolupráce
s velkými hráči na trhu stavební techniky. Jako příklad můžeme uvést firmy BOMAG, Ingersoll-Rand/ABG, Vibromax, Lebrero a v neposlední řadě Case New Holland. Dodávky těmto partnerům při tom představují cca 50 % celkové produkce
STAVOSTROJE.

Na přelomu března a dubna letošního roku proběhne v německém Mnichově 27. mezinárodní veletrh stavební techniky BAUMA. STAVOSTROJ se tohoto veletrhu účastní již poněkolikáté. V letošním roce na ploše 650 m2 bude vystavovat celkem 13 modelů svých strojů včetně novinky v podobě tandemového válce VH 1150 A. A kde stánek STA na výstavišti najdete? Na volné ploše F12, stánek 1209/2.
Autor: Vladimír Ujec
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek