Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Rypadlo se zkrácenou zádí – ideální pomocník do města

Zveřejněno: 19. 10. 2008

V portfoliu New Holland Kobelco se objevily dvě novinky. Jedná se o modely se zkrácenou zádí E225BSR a E235BSR. Tyto stroje jsou vhodné pro provoz ve stísněných podmínkách městských aglomerací, kde je cítit každý centimetr délky stroje navíc a kde je vyžadována nižší hladina prašnosti a hlučnosti stroje.

Nové modely E225BSR a E235BSR nahradily starší stroje E200SR a E235SR. Stroje jsou vylepšeny o zcela nová technická řešení, která jim propůjčují špičkové vlastnosti a dělají z nich šampióny v kategorii speciálních pásových rypadel.

Nový hnací agregát

Největších změn doznal pohon těchto strojů. Nový hnací agregát nyní splňuje přísnější stupeň emisních limitů Tier III a je dalším krokem ve snížení škodlivých emisí oxidů dusíku NOx. Snížení je dosaženo systémem recirkulace výfukových plynů – opětovné nasávání části výfukových plynů zpět do spalovacího prostoru motoru.


Rypadlo E235BSR

U motorů nových rypadel New Holland použil japonský dodavatel motorů HINO technologii řízeného ventilu, jenž propojuje výfukový kanál motoru se sacím kanálem. Plně elektronicky řízený ventil proporcionálně reguluje množství spalin jdoucích k recirkulačnímu procesu ve spalovacím prostoru. Navíc jsou spaliny ochlazovány ve zvláštním výměníku pomocí chladicí kapaliny motoru.

Chladicí systém INDR

Další technickou inovací je chladicí systém INDR (Integrated Noise & Dust Reduction Cooling System). Díky němu se podařilo podstatně snížit množství prachu a nečistot, které se šíří od stroje a snížit hladinu vnějšího hluku na úroveň 95dB, což ocení především obyvatelé měst.

Hydraulický systém

Další významnou změnou je u rypadel se zkrácenou zádí hydraulický systém. Předchůdci současných modelů používali systém se třemi režimy: ekonomický, výkonnostní a režim dokončování. Současné modely těchto strojů nabízí režim ekonomický, výkonnostní, režim pro bourací kladivo a režim pro demoliční nůžky s možností elektronického nastavení tlaku a průtoku přímo z kabiny strojníka.


Chladicí systém INDR -směr toku vzduchu.

Změny v designu kabiny

Moderní design celého stroje je podřízen maximální funkčnosti. Uspořádání servisních a kontrolních bodů je velmi přehledné a lehce dostupné ze země.

Změn u nových modelů rypadel se zkrácenou zádí doznala i kabina. Všechny řídicí a kontrolní prvky jsou nyní umístěny po pravé straně. Interiér je uzpůsoben pro maximální ergonomii práce a přehlednost. Standardem u strojů značky New Holland je klimatizace a rádio. Nový design kabiny dovoluje větší otevření dveří, zlepšuje se tedy nástup do stroje.


Hmotnost strojů nad 20 tun

Oba stroje, tedy E225BSR a E235BSR, se mohou pochlubit hmotností nad 20 tun. Konkrétně menší z dvojice rypadel E225BSR má hmotnost 23,4 t a hloubkový dosah ramene 6590 mm. Stejně jako jeho většího bratra jej pohání agregát od výrobce HINO o výkonu 118 kW158 HP. Větší a silnější z dvojice má hmotnost 25,3 t a z jeho proporcí je nejdůležitější maximální hloubkový dosah – 7040 mm.

Oba stroje se mohou pohybovat maximální rychlostí 6 km/h. Stroje mohou být vybaveny jednoduchou shrnovací radlicí, která zároveň plní funkci stabilizátoru.

Nespornou výhodou strojů se zkrácenou zádí je fakt, že nástavba nepřesahuje půdorys podvozku. Svými kompaktními rozměry a vysokým výkonem, přesto tichým a ekologickým provozem, se tato rypadla ve městské zástavbě cítí jako ryba ve vodě. Stejnou práci však díky svým špičkovým vlastnostem zastanou i ve volném terénu.

Autor: Ing. Pavel Zháněl
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek