Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Rýpadlo-nakladače VOLVO BL71

Zveřejněno: 22. 10. 2003

V rámci stavebních veletrhů v Brně a především veletrhu IBF v dubnu letošního roku měl při silně obsazeném ročníku stavebními stroji pro odbornou veřejnost premiéru první model z připravované řady rýpadlonakladačů VOLVO, kompletovaných v polské Wroclawi, BL71. Několik základních informací o tomto stroji jsme přinesli v závěru loňského roku, uvádíme tudíž jen několik údajů a technických parametrů rýpadlo-nakladače BL71. Základní technické parametry K pohonu rýpadlo-nakladače BL71 byl použit výrobcem čtyřválcový přeplňovaný motor Volvo s turbodmychadlem o výkonu 70 kW při jmenovitých otáčkách 2 200 min-1.



Elektrická soustava dodává napětí 12 V, kapacita akumulátoru je 900 Ah. Hydraulický systém je regulován, každý okruh je automaticky zajištěn podle nasazení stroje potřebným průtokemi tlakem. Typ systému je centrální uzavřený - Load Sensing, s regulací průtoku kapaliny mezi čerpadlem, regulačním ventilem a jednotlivými pracovními funkcemi. Maximální průtočné množství oleje činí 160 l/min při pracovním tlaku 250 barů. Pohon je hydrostatický. Brzdy použil výrobce vícekotoučové, olejem chlazené, s posilovačem výkonu, plně integrované ve všech čtyřech kolech.

Převodovka (Powershutle) je řaditelná pod zátěží se čtyřmi předními a čtyřmi zpětnými synchronizovanými rychlostními stupni. Elektrohydraulická reverzace směru jízdy se ovládá pákou na sloupku řízení nebo přepínačem na ovladači hydrauliky (joysticku). Rýpadlonakladač dosahuje na čtvrtý rychlostní stupeň maximální pojezdové rychlosti 38,5 km/hod.


Kabina stroje je vybavena pneumaticky odpruženým, vyhřívaným sedadlem s ramenními opěrkami a s bezpečnostním pásem. Čtyři stranová okna s aretací jsou otevíratelná, zadní otevírací sklo je jednodílné. Samozřejmostí jsou ostřikovače a odmrazovače skel, topné těleso a klimatizace. Z hlediska údržby stroje počítal výrobce se snadným přístupem k potřebným místům.
Utěsněná pouzdra a čepy ložisek přispěly k prodloužení intervalu mazání a údržby. Pro rýpadlo-nakladač lze použít různé druhy lopat včetně např. paletovacích vidlí pro nakládací sekci. Výrobce VOLVO Construction Equipment a prodej jeho širokého sortimentu strojů včetně nejnovějšího rýpadlonakladače BL71 výhradně zastupuje na českém trhu BILIA - Stavební stroje, spol. s r.o., se sídlem v Praze 5 - Stodůlkách.

Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek