Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.5. – svátek slaví Nataša

Řízení stavebních strojů na výstavě INTERMAT v Paříži

Zveřejněno: 26. 9. 2003

Ve dnech 13. – 17. 5. 2003 se na výstavišti Paris-Nord Villepinte konal již pátý ročník mezinárodního veletrhu strojů a techniky pro stavebnictví INTERMAT 2003. Tento stavební veletrh se zde koná od roku 1988 každý třetí rok.



Na veletrhu jsou zastoupeny stroje pro zemní práce, stavební zařízení a technika pro výrobu stavebních materiálů, dopravní a zdvihací prostředky, stroje pro silniční stavby a pozemní komunikace, motory, komponenty a příslušenství, lešení a bednění, stroje pro recyklaci, zařízení pro vrtné práce, stroje a zařízení pro speciální stavby (pro ražby tunelů a štol), informační technologie, služby a informace, inženýrská činnost, měření, kontrola, topografie a regulace.
Výstavu navštívilo přes 210 000 návštěvníků (profil: 57% obchodních partnerů, 17% obchodních zástupců a distributorů, 11% architektů, designérů, zeměměřičů, 6% státní správy, 4% importérů), z toho 45 % zahraničních vystavovatelů z 132 zemí. Na výstavní ploše 320 000 m2 se sešlo na 1500 vystavovatelů. Naše pozornost byla zaměřena převážně na automatické řízení stavebních, zejména zemních strojů.
V principu se jedná o využití laserové a ultrazvukové techniky, systémů GPS (Global Positioning System) a totálních geodetických stanic. Podrobnosti o těchto metodách jsou uvedeny v monografii [1]. Porovnáním s novinkami, které byly uvedeny na minulém mezinárodním veletrhu BAUMA 2001 v Mnichově [2], je patrný značný pokrok v této oblasti. K hlavním protagonistům patří firma TOPCON a TRIMBLE zahrnující firmu SPECTRA-PRECISION. Firma TOPCON předkládá kompletní nabídku automatického řízení strojů.
Jako novinku prezentovala typ RL-H3CS (obr.1), jenž je pokračovatelem úspěšného laseru s rozmítaným svazkem RL-H3C se sklonem v jedné rovině a s automatickým urovnáním [4]. Při řízení strojů 3DMC LPS se dobře uplatňuje automatická totální stanice GRT 2000 s přenosem informací po laserovém svazku. 3D-GPS-MC využívá k řízení stavebních strojů družicový systém GPS. Tento plně automatický systém řízení stavebních zemních strojů založený na principu GPS tvoří standardní systém Five, přičemž GPS řešení nabízí další možnosti rozvíjející současné laserové, ultrazvukové a 3D-MC LPS naváděcí systémy.
3D-MC GPS systém se skládá ze čtyř hlavních částí. Prvou částí je GPS referenční stanice, kterou může tvořit libovolný GPS přijímač kompatibilní s korekcemi RTCM. Další komponenty jsou umístěné na stavebním stroji. Tvoří je automatický řídící systém FIVE, GPS přijímač s vestavěným radiovým módem a napájením a počítač zobrazující zájmové oblasti staveniště včetně projektové dokumentace. Skříňka systému FIVE přijímá v reálném čase informace o výšce a sklonu a pokud uživatel pracuje v automatickém režimu, ovládá současně hydrauliku stroje.


V tomto režimu jsou řízeny výška a sklon břitu radlice. Výška je určována GPS systémem a tato poloha je porovnávána s projektem. Ze získaných údajů se vypočítává korekce. Sklon je dán polohou a směrem pohybu stroje a projektovým modelem terénu.
Na předváděcí ploše stavebního veletrhu INTERMAT v Paříži byl tento řídící systém prakticky předveden na rypadle KOMATSU (obr.2), buldozeru CATERPILLAR (obr. 6), grejdru (obr. 3) a na vlečeném srovnávači pláně za traktorem(obr. 4 a 5). Bližší informace viz katalog INTERMAT 2003 [5]. Družicový systém 3DGPS-MC byl v ČR předveden již dvakrát, poprvé v r.2002 v Řeži u Prahy firmou GEODIS Brno, spol. s.r.o., exkluzívním distributorem přístrojů TOPCON pro ČR a SR [3] a podruhé rovněž firmou GEODIS Brno ve spolupráci s ALPINE stavební společnost CZ a.s. 12.6.2003 v Ostravě-Paskově při praktické ukázce řízení grejdru OK (ORENSTEIN&KOPPEL) 156 A.
Další významnou firmou v oblasti 3D řízení strojů je firma TRIMBLE rozšířená o firmu SPECTRA-PRECISION (zahrnující laserovou a ultrazvukovou techniku, systémy GPS a totální stanice). Na výstavě předvedli model řídícího systému SiteVision GPS s ovládacím panelem a přenosným počítačem umístěným v kabině dozeru (obr.6). Pod hlavičkou firmy TRIMBLE byly předvedeny nivelační lasery LL 600, víceúčelové lasery HV 601/HV 602, 1202 a 1452 XL pro použití na staveništích a lasery typu GL 700 (obr.7) spolu s detektory různých typů určených pro řízení stavebních strojů. Dále byly představeny totální stanice TS 305 a TS 315 [4] využívané pro řízení stavebních strojů spolu s detektory ScreedPro pro řízení finišerů. Zajímavé byly prodejní výstavy modelů stavebních strojů na výstavních stáncích firem se stavebními stroji.
Světová výstava INTERMAT 2003 je již minulostí, přinesla celou řadu novinek, které se jistě rychle uplatní v praxi a nám nezbývá než se těšit na příští světovou výstavu BAUMA 2004, jež se bude konat v Mnichově ve dnech 29.3. až 4.4.2004. Článek vznikl v rámci Výzkumného záměru MŠMT ČR J 04-098: 210000022 a VZ6 CEZ MSM 210 000 006.


Literatura
[1] KAŠPAR, M. – VOŠTOVÁ, V.: Lasery ve stavebnictví a navigace strojů. Vydalo informační centrum ČKAIT Praha 2001, 148 str., ISBN 80-86364-61-5.
[2] KAŠPAR, M.: Novinky v přístrojové technice na veletrhu BAUMA 2001. Stavebnictví a interier 9, 2001, č.5, s.68-70.
[3] KAŠPAR, M. – KŘEMEN, T.: Předvedení systémů řízení pro stavební stroje. Stavebnictví a interier 10, 2002, č.5, s.42-43.
[4] Firemní literatura jednotlivých firem.
[5] Katalog INTERMAT 2003, Paříž

Obr. 1. Laser RL-H3CS TOPCON
Obr. 2. Laser RLH 3C TOPCON řídí rypadlo Komatsu
Obr. 3. Grader řízený systémem GPS
Obr. 4. Detektor laserového záření TOPCON na urovnávací vlečné radlici vlečené traktorem
Obr. 5. Detektor laserového záření TOPCON na radlici
Obr. 6. Dozer firmy Caterpillar řízený družicovým systémem 3D-GPS-MC
Obr. 7. Laser GL 700 TRIMBLE
Foto: Archiv autorů
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek