Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Rezidenční čtvrť v Německu roste pod taktovkou příslušenství KEMROC

Zveřejněno: 23. 2. 2023

O ultra-výkonném, tichém, ale i poměrně drahém příslušenství značky KEMROC už jsme ve Stavební technice také psali. Toto speciální příslušenství pro hydraulická rýpadla zahrnuje nejrůznější typy fréz včetně těch s injektážním systémem, dále řezací kola nebo řezací diamantové kotouče. Jak vypadá nasazení KEMROCu v praxi se vydáme podívat do německého městečka Weingarten na jihu Německa. V centru města, na pozemku o rozloze přibližně 4 hektary, začala demolice bývalého průmyslového objektu. Na jeho místě, přímo pod historickou bazilikou, vyroste čtvrť s rezidenčním bydlením, parky a komerční zónou.

Řada masivních v podzemí uložených betonových bloků dala rýpadlům i příslušenství zabrat.

Na demolici a zpracování velkých betonových bloků z bývalé továrny povolala místní stavební společnost do práce 45 a 60ti tunové rýpadlo s bubnovými frézami a řezacími koly KEMROC. Menší z rýpadel bylo osazeno řezacím kolem DMW 220 a bubnovou frézou KR 150; větší stroj pracoval s kolem DMW 220 HD a bubnovou frézou KR 165. Výhodou příslušenství KEMROC pro práci v obydlených oblastech je nízký hluk a vibrace. Obzvláště v Německu jsou tyto normy pro získání podobné zakázky klíčové a jak potvrzují i zkušenosti z tohoto projektu, veškeré normy jsou rovněž během stavby několikrát kontrolovány. Aby byly splněny místní normy, zvolila dodavatelská firma kombinovanou metodu demolice a následného rozebírání.

Těžká dřina i nečekané objevy…

Pomocí zmíněného příslušenství byly na místě jednotlivé těžké betonové bloky rozřezány, materiál se vytřídil a dále zpracoval. Celkem bylo v první fázi potřeba odstranit přibližně 40 000 m³ betonu a železobetonu; následně byly zahájeny výkopové práce pro stavbu základů budoucích obytných a komerčních budov. V této druhé fázi bylo odvezeno dalších 120 000 m³ zeminy. Kromě nadzemních staveb byla tato zakázka specifická v tom, že velké objekty se nacházely i pod zemí. Zejména v prostorách bývalé kovárny byly objeveny masivní železo-betonové základy kovářských pecí. Velikost některých takovýchto prvků byla údajně až 1 500 m³.Velké objemy odpadního materiálu vyžadovaly nasazení další techniky. Ve špičce na pracovalo na tomto staveništi pět rypadel s provozní hmotností až 80 tun a mobilní drtič a třídič, sloužící k dalšímu zpracování betonových zbytků.

Řezací kola a bubnové frézy se na stavbě v Německu vhodně doplňovaly
Řezací kola a bubnové frézy se na stavbě v Německu vhodně doplňovaly

Jednotlivé nástroje KEMROC podrobně

Řezací kola řady DMW od společnosti KEMROC dosahují vysokého výkonu v tvrdých horninách a železobetonu. Ve Weingartenu se pomocí nich rozřezávají velkoobjemové konstrukce na jednotlivé menší kusy. Ty se pak pomocí fréz a nůžek na beton rozbijí na velikost vhodnou k drcení. Úzké profily řezných kotoučů také pomáhají minimalizovat produkci bezcenného jemnozrnného materiálu a přispívají k nízké spotřebě paliva a k menšímu opotřebení.

Bubnové frézy KEMROC řady KR vynikají robustností a jsou tak ideálním přídavným zařízením pro tunelářské práce i pro nízko vibrační bourání železobetonu. V demoličních projektech jako je tento vhodně doplňují řezací kola KEMROC. Používají se zejména v místech, kde se základy stavby stýkají nebo překračují hranici s ostatními veřejnými a soukromými pozemky.

Značka KEMROC v ČR

I díky nasazení speciálního příslušenství se ve Weingartenu povedlo dodržet všechny slíbené termíny; některé fáze byly dokonce dokončeny dříve než bylo plánováno. Do České republiky dováží příslušenství KEMROC společnost DEMTEC Service z Blešna u Hradce Králové. Kromě prodeje tu zajišťují také vysoce specializovaný servis a dodávky spotřebního materiálu.

Autor: Jan Rybář
Foto: KEMROC
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek