Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Rekordní počet českých firem na veletrhu Bauma v Mnichově

Zveřejněno: 7. 11. 2018

Ve dnech 8. až 14. dubna 2019 se otevřou brány mnichovského veletržního areálu, aby přivítaly návštěvníky největšího stavebního veletrhu světa Bauma 2019. Na ploše 614 000 m² se představí celkem 3,5 tisíce vystavovatelů z celého světa. Veletrh, pořádaný v bavorské metropoli každým třetím rokem, v roce 2019 podle odhadů pořadatelů navštíví kolem 600 000 diváků.

Každé tři roky se na veletrhu Bauma v Mnichově představí mnoho novinek a unikátních strojů. Jen pro informaci, rypadlo na obrázku váží téměř 700 t a pokání ho dva motory s výkonem 2500 kW (2 × 1250 kW)

Na tiskové konferenci pro zástupce českých, slovenských a polských médií, pořádané 6. listopadu v hotelu K+K Central v Praze, také zaznělo, že příští veletrh Bauma bude rekordní co do počtu vystavovatelů z České republiky. Své know-how tu představí vyslanci 37 českých firem, a to na ploše více než 7 000 m².

Letecký pohled na výstavní plochu přesahující 7 000 m², v horní části haly, dole a vpravo venkovní expozice
Letecký pohled na výstavní plochu přesahující 7 000 m², v horní části haly, dole a vpravo venkovní expozice

Česká stopa na veletrhu

Jako první ochutnávku před veletrhem vystoupili na pražské konferenci zástupci firem PREFA Technologies a CZ PLAST. Prvně jmenovaná firma ukáže na veletrhu například jedinečné řešení pro výrobu železo-betonových celků pomocí jednoduše nastavitelné formy. Toto řešení pomáhá firmám snižovat náklady, protože eliminuje počet lidí, potřebných k výstavbě daného celku. Druhá firma, jak už její název napovídá, pak ukáže komplexní portfolio plastových komponentů pro stavební a těžební stroje. Technologie rotačního tváření plastů dává vzniknout vysoce odolnému, bezesvárovému materiálu, který se výborně hodí například pro výrobu palivových, olejových či hydraulických nádrží v celé řadě stavebních a těžebních strojů.

Organizační novinky pro rok 2019

Enormní zájem diváků a koneckonců i vystavovatelů vedl pořadatele veletrhu k některým změnám v organizaci akce. Především byla navýšena celková výstavní plocha, k čemuž přispěla hlavně výstavba nových hal C5 a C6. Pořadatelé také slibují logičtější uspořádání jednotlivých areálů (výrobci s podobným sortimentem budou blízko sebe) a přehledný navigační systém. Zvládat nápor diváků pomůže posílená veřejná doprava a také síť hustých záchytných parkovišť, které budou zřízeny ze všech přístupových směrů. Z těchto parkovacích míst pak budou pro návštěvníky kyvadlově pendlovat autobusy ke vstupům na výstaviště.

Jak se změní stavební průmysl? Lidi nejsou a nebudou…

Jak vyplynulo z konference v hotelu K+K Palace v Praze, trend v oblasti stavebnictví je čím dál více spoluurčován nedostatkem „lidského kapitálu“. To překvapivě platí nejen pro země střední a východní Evropy, ale i pro zbytek Evropy. Cestou ven z tohoto začarovaného kruhu je například využívat v maximální míře digitální technologie, které pomáhají zákazníkům zvyšovat efektivitu. Právě trendům, jako je digitalizace, bude věnován následující ročník veletrhu Bauma. Dalšími „leitmotivy“ budou například: autonomní stroje a technologie, dálkové řízení, automatizace, bezpečnost práce, recyklace, trvalá udržitelnost či inovativní stavební materiály. Expozice budou dle zaměření rozčleněny do čtyř celků: stavební technika a technologie, těžba a zpracování surovin, výroba stavebních hmot a dodavatelé & služby.

Část s věžovými jeřáby, autojeřáby a jinou zdvihací technikou
Část s věžovými jeřáby, autojeřáby a jinou zdvihací technikou

„Průmyslový barometr“ pro Českou republiku

Veletrh Bauma je pro české firmy ideálním místem pro získání inspirace a navázaní vztahů s ostatními partnery v Evropě i ve světě. Navzdory všeobecné vysoké vyspělosti českého průmyslu se český stavební trh potýká s celou řadou fenoménů. Zástupkyně pořádající organizace Messe München GmbH prezentovaly některé tyto jevy na konferenci v Praze, a to v rámci tzv. „průmyslového barometru Bauma“. České stavebnictví se podle něj potýká zejména se zvýšenou poptávkou a nedostatkem lidí, což ve výsledku vede ke zvyšování cen a prodlužování dodacích lhůt. Předpokládá se, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech.

Stavební technika na Baumě

Redakce časopisu Stavební technika bude dění na největším stavebním veletrhu světa pečlivě sledovat a našim čtenářům tak mezi prvními nabídneme například horké novinky z „garáží“ předních světových výrobců techniky. Samozřejmě, nezapomeneme ani na ty menší, a to především české firmy. Ocenit šikovné české ručičky na pozadí největších světových gigantů nás obzvláště baví. Sledujte nás na webu, Facebooku i v časopise!

Autor: Jan Rybář
Foto: Redakce, Messe Munchen

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek