Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 1.5.

První dodávka největšího hydrostaticky poháněného kolového nakladače na světě v ČR

Zveřejněno: 12. 4. 2008

Dne 11. března proběhlo slavnostní předání prvního největšího kolového nakladače Liebherr, modelu L 586 2plus2 v ČR. Akce se konala v lomu Bohučovice u Opavy a účastnili se jí mimo majitelů firmy Pomp Vlaštovičky s.r.o, bratrů Pavla a Radomíra Pompových také zástupci z řad odborné veřejnosti a novinářů. Při této příležitosti jsme měli možnost si stroj nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet.

Samotnému předání stroje předcházela tisková konference, kde nás zástupci společnosti Liebherr Stavební stroje CZ s.r.o. nejdříve krátce seznámili s výrobním programem společnosti Liebherr1), která má široké zastoupení po celém světě (Ing. Jan Hort, marketing). Dále navazovala prezentace největšího kolového nakladače Liebherr L 586 2plus22) (Ing. Juraj Čech, prodejce Liebherr). Po skončení úvodního programu bylo připraveno předvádění nakladače přímo v lomu, kde jsme viděli schopnosti nakladače v nasazení a také jsme si zde nakladač sami vyzkoušeli.


Obr. 1: Kolový nakladač 586 2plus2 – detailní pohled na bezproblémové otáčení stroje

Obr. 2: 586 2plus2 při nakládce

Postřehy z předvádění nakladače

Nejdříve jsme z uctivé vzdálenosti pozorovali a fotili, jak se stroj v lomu obratně pohybuje a nakládá tahače s návěsy a dampry. Jeden, druhý, třetí... Nakladač snadno nabíral plnou lopatu (její standardní objem je 5,5 m3 a nabere náklad přes 11 t). Během 3 až 4 nakládacích cyklů byla korba damperu plná a následovalo nakládání dalšího vozu. Při nabírání odstřeleného materiálu u stěny nakladač pevně seděl na zemi a síla motoru byla plynule a bez prokluzu přenášena na kola. Stroj má výbornou světlou výšku, takže přejíždění překážek není žádným problémem.

Následovala prohlídka částí stroje. Po otevření jednoho krytu jsme se mohli přesvědčit, že přístup ze země k hydraulickému čerpadlu, hydraulické nádrži, uzavíracímu kohoutu hydraulické nádrže, vzduchovému filtru a hlavnímu spínači baterie je výborný. Když se otevřel kryt motoru, také vznětový motor Liebherr a chladící jednotka byly velmi dobře přístupné.

Přímo za kabinou stroje je umístěn chladící systém, to vede k sání méně znečištěného chladícího vzduchu a k nižšímu zanášení žeber chladičů.


Obr. 3: Kabina nakladače

Dojmy z praktického zkoušení

Po vyšplhání několika schodů jsem se pohodlně usadila v kabině a s pomocí instrukcí strojníka se začala připravovat na jízdu. Zde bych chtěla podotknout, že u mě seděl skutečný strojník a radil mi, jak správně stroj obsluhovat při nakládání materiálu, i s ohledem na bezpečnost, jak moji, tak ostatních účastníků předvádění.



Obr. 4–5: Juraj Čech, obhodní prodejce spol. Liebherr ukazuje přímo, jak jednoduchý je přístup k motoru, chladící jednotce atd.

Kabina nakladače je prostorná, bez problému by v ní mohl sedět i dvoumetrový řidič, místo je i pro dva (spolu se strojníkem jsme se do ní oba vešli bez problému). Po kontrole výhledu z kabiny, nastavení zpětných zrcadel a nastavení sedadla jsem mohla začít s vyzkoušením stroje. Po nastartování stroje mě motor překvapil velmi tichým chodem. Klasicky, pravá noha stlačuje plyn, levá noha ovládá tzv. Inch-pedál, který slouží pro regulaci pojezdu stroje nebo v nouzových případech jako brzda. Nakladače Liebherr brzdí vždy hydrostaticky – pohonem pojezdu. Ovládací pákou obsluha stroje řídí nakládání a pojezd stroje vpřed/vzad a volnoběžnou polohu. Nejprve jsem se rozjela a vyzkoušela ovládání a jízdu naprázdno, vše šlo překvapivě lehce. Poté mě strojník nasměroval k skládce kameniva u stěny, kde probíhala nakládka. Lopatu jsem spustila na zem a „zajela” do materiálu. Postupně jsem zavírala lopatu a podařilo se mi ji nabrat asi z poloviny (strojník pravil, že to je napoprvé slušné). Při nabírání stroj seděl jako přibitý, kola neprokluzovala. S materiálem v lopatě jsem objela kolo a vyzkoušela chování stroje v zatížení. Poté jsem zvedla výložník a kamenivo vysypala. Nakládání jsem si ještě jednou zopakovala.


Obr. 6: Kolový nakladač 586 2plus2 si pozorně prohlížejí potenciální zákazníci

Obr. 7: A už nakladač startuji

Přestože jsem úplný laik a zdaleka jsem neměla možnost vyzkoušet všechny vymoženosti stroje a všeho si všimnout, mohu říci, že Liebherr L 586 2plus2 mě překvapil svojí stabilitou, tichostí motoru, komfortem v kabině a velmi jednoduchým ovládáním, kdy má levá ruka bez přehmatů ovládala volant a pravá joystickem pojezd a výložník. Tyto vlastnosti stroje zajisté ocení strojník, který v kabině bude trávit celou směnu. Pokud se ale k těmto přednostem přidají i další, jako je jednoduchá údržba a velmi dobrá hodnota spotřeby, tak to v konečném důsledku jistě ocení také vedení firem, které bude překvapeno nízkými provozními náklady. Tento souhrn činí ze stroje konkurenceschopný stroj na vysoké úrovni a výhradní distributor v ČR, společnost Liebherr Stavební stroje CZ, může být na tuto „vlajkovou loď” produktové řady nakladačů právem hrdá.

Ráda bych touto cestou poděkovala vedení výše uvedené společnosti za nezapomenutelný zážitek.

1 V minulém roce na veletrhu Bauma 2007 společnost Liebherr zaujímala největší plochu pro prezentaci svých produktů ze všech vystavujících firem – více než 13 000 m2. Představeny byly zejména novinky v oblasti důlních strojů, kolových a pásových rypadel a nakladačů.
2 Na veletrhu Bauma 2007 se rozdělovala i řada ocenění. V kategorii designu se z nominovaných exponátů na 1. místě umístil právě kolový nakladač Liebherr L 586, kde jsou skloubeny bezpečnostní prvky a uživatelská přívětivost.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková, archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek