Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Premiéra sedmitunových vibračních válců bude v Brně na IBF 2008

Zveřejněno: 14. 2. 2008

Firma Ammann Czech Republic a.s. Nové Město nad Metují se řadí mezi nejvýznamnější výrobce hutnící techniky na světě a jeho výrobky byly vždy na vysoké úrovni z hlediska pokrokového řešení, spolehlivosti a pracovních parametrů.

To je možno říci i o nově vyvinutých vibračních válcích, které firma uvádí na trh v letošním roce. Na Stavebních veletrzích Brno, které se konají ve dnech 22. až 26. dubna společnost Ammann představí dvě novinky: tandemové válce AV 70-2 a AV 75 X4.

Hutnící stroj AV 70-2

Stroj AV 70-2 je tandemový válec s páteřovým rámem, oba běhouny jsou vibrující a řiditelné. Příznivá hmotnost podle CECE 6 950 kg a kompaktní rozměry ho předurčují pro hutnící práce menšího rozsahu a větší členitost ploch. Vynikající manévrovací schopnosti jsou umožněny celkem šesti volitelnými režimy řízení, včetně režimu „CRAB”, ovládání pojezdu a řízení je elektrohydraulické s unikátním řešením elektrického volantu v levé područce a hlavními ovladači umístěnými na posuvné a otočné sedačce. Toto řešení bylo převzato z již osvědčených těžších typů AV 85-2 a AV 95-2.

Stroj je poháněn motorem CUMMINS B 3.3 C 85 o výkonu 63 kW, hydrostatický pohon pojezdu a vibrace, je osazen jednotkami SAUER DANFOSS a POCLAIN, rozvaděč řízení REXROTH, systém pojezdu je vybaven uzávěrkou diferenciálu na principu hydraulického děliče nové generace – RTM modul firmy REXROTH.

Základní parametry válce jsou srovnatelné s konkurenčními výrobky a jsou optimalizovány pro vysoký hutnící výkon na asfaltových vrstvách včetně hůře hutnitelných modifikovaných asfaltů. Průměr běhounu 1 150 mm, šířka běhounu 1 450 mm a rovnoměrné zatížení na přední a zadní běhoun 3 475 kg dávají nejlepší předpoklady pro tvorbu kvalitního hutněného povrchu s vysokou rovinností a bez rizika příčných trhlin.

Tandemový válec AV 75 X4

Druhou novinkou, která se objeví na IBF, je tandemový válec kloubové koncepce AV 75 X4. Jak označení napovídá, jedná se o válec o hmotnosti CECE 7 800 kg. Stroj koncepčně vychází z řady kloubových tandemů AV 110X, AV 130X, nedávno uvedených na trh. Válec je navržen ve čtyřech provedeních s dvojí šířkou běhounů 1 450 mm a 1 600 mm a s možností volby dělených nebo nedělených běhounů průměru 1 150 mm. Hmotnosti CECE jsou od 7 100 kg do 7 800 kg.

Základní koncepcí stroje je kloubový rám se dvěma hlavními čepy kloubu, což umožňuje stranové přesazení běhounů ± 180 mm. Na předním polorámu je umístěna kabina s integrovaným ROPS rámem, vodní a palivovou nádrží. Na zadním polorámu je uložen motor s hydraulikou pohonu a chlazením. Toto řešení významně snižuje hluk v kabině.

Hydrostatický systém pojezdu je ovládán elektrohydraulicky pomocí řídící jednotky SAUER DANFOSS, která umožňuje řadu pracovních funkcí, jako např. plynulou volbu pracovní rychlosti, měkký rozjezd, cyklování kropení, automatické vypínání vibrace apod. Uzavřený hydraulický okruh pojezdu je vybaven uzávěrkou diferenciálu RTM od REXROTHU.

Řízení je hydrostatické, systém ORBITROL, CRABING je ovládán tlačítky na páce pojezdu.

Pracoviště řidiče je otočné a umožňuje snadnou kontrolu okrajů běhounů pro práci u obrubníků, sedačka má po obou stranách mechanicky spojené páky pojezdu, což umožňuje řízení i při vyklonění z okna na obou stranách. Přední a zadní rám má nad běhouny volný prostor, v němž je umístěno kropítko s tryskami a z místa řidiče je zde možno sledovat povrch běhounu a kontrolovat kropení. Parametry vibrace – amplituda 0,62/03 mm, frekvence 48/63 Hz a odstředivá síla 48/63 kN jsou voleny s ohledem na univerzální určení stroje, který je vhodný pro hutnění jak zemin, stabilizací, tak asfaltových vrstev.

Stroj pohání spalovací motor CUMMINS BTAA 3.3 – C80 o výkonu 60 kW. Chlazení motoru a hydrauliky je realizováno regulačním hydrostatickým pohonem a kombinovaným chladičem.

Celkově lze AV 70X charakterizovat jako malý, výkonný a univerzální tandemový válec jednoduché a spolehlivé konstrukce, vhodný pro menší rozsah hutnících prací jak na zeminách, stabilizacích, ale hlavně na asfaltových vrstvách.

Autor: Ing. Luboš Doležal
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek