Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Potřebujete půjčit stroj od společnosti Phoenix-Zeppelin? <br> Zastavení v The Cat® Rental Store v Modleticích

Zveřejněno: 29. 7. 2003

Potřeba strojů na stavbách a možnosti jejich půjčování, to je téma, kterému budeme věnovat následující řádky. Tím spíše, že se v tomto případě jedná o největší půjčovnu stavebních a zemních strojů, energetických zdrojů, prostředků manipulační techniky a dalšího příslušenství v České republice – totiž The Cat® Rental Store firmy PHOENIX-ZEPPELIN, spol. s r.o., výhradního zástupce společnosti Caterpillar. S jejím vedoucím, panem Zdeňkem KYSELOU jsme připravili v následujících řádcích pro Vás zajímavé a jistě i užitečné informace.



Jak vlastně vznikl nápad na založení The Cat® Rental Store, a kdy byly založeny první půjčovny strojů Caterpillar v USA?
The Cat® Rental Store je chráněná známka, rozšířená nyní po celém světě. K založení prvních půjčoven pod touto značkou v USA došlo v roce 1997. Důvod byl nasnadě – průzkumem výrobce zjistil, že je stále více strojů prodáváno firmám, které je dále půjčují, než firmám, které je užívají pro jejich vlastní potřebu. Proto vznikl podnět k založení vlastní chráněné značky půjčovny strojů, zastřešované tímto největším světovým výrobcem stavebních strojů – firmou Caterpillar. V USA je zhruba 50 % z vyrobené produkce strojů prodáváno půjčovnám, necelých 50 % jde na koncové zákazníky, a tento trend narůstá.
V začátcích bylo v Americe registrováno cca 110 půjčoven The Cat® Rental Store, v roce 2001 již 350 a v roce 2006 se jich předpokládá dokonce až 450. Mám-li tato čísla porovnat s vývojem půjčoven v dalších částech světa, pak například v Evropě, Africe a na Středním Východě, což je teritorium pod které organizačně spadá i Phoenix-Zeppelin, bylo v počátku otevřeno cca 100 půjčoven The Cat® Rental Store, v roce 2001 už 682 a do roku 2006 se předpokládá nárůst na 850 lokalit. Když jsem u čísel, uvedl bych i globální počty míst, kde můžete značku The Cat® Rental Store najít. Zatímco v začátcích zahájení činnosti bylo pro zákazníky k dispozici asi 250 lokalit, v roce 2001 již 1194 a v roce 2006 by počet mohl převýšit číslo 1825.

Vraťme se však k nám, do České republiky. Přibližte mi činnost půjčovny, strukturu nabízených strojů a uveďte informace o místech, kde dnes půjčovny existují, nebo kde je s jejich založením počítáno…
Náš největší The Cat® Rental Store sídlí v budově pražské pobočky Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o. v Modleticích u Prahy a pokrývá především požadavky zákazníků v Praze a středních Čechách. Další najdete v Brně, Havířově a Mostu. Pod mosteckou pobočku spadají ještě pracoviště v Sokolově a Plzni. V Liberci, patřícím organizačně pod pobočku Praha, jde o první nově postavenou samostatnou půjčovnu, jejíž slavnostní otevření se uskutečnilo 4. června 2003. Jsme toho názoru, že akční rádius každé půjčovny by neměl přesáhnout 40 km, abychom byli se stroji v přijatelné vzdálenosti pro naše současné i potenciální zákazníky a podle této strategie máme v úmyslu vypracovat návrhy na další půjčovní místa, na kterých se chceme etablovat.
Po Liberci budou v letošním roce následovat České Budějovice, počítáme s jednotkami v Hradci Králové či Pardubicích, ve Zlíně a se zřízením ještě jedné půjčovny ve středních Čechách, které jsou tradičně spolu s Prahou nejsilnější oblastí pro využití půjčených strojů a zařízení v různých odvětvích, tedy nejen ve stavebnictví. Co se týká strojů, máme jich k dispozici přes 210, nejvíce jsou zastoupeny (a to platí pro všechny půjčovny) minirýpadla Caterpillar a Zeppelin, rýpadla - nakladače a smykem řízené nakladače. Tyto stroje jsou nejpoptávanější.
K dispozici jsou i dozery, nakladače řady G, pásová a kolová rýpadla. V nabídce máme nejen stroje Caterpillar a Zeppelin, ale rovněž vibrační a hutnicí techniku Weber, vozíky Hyster, elektrocentrály a kompresory Cat a Zeppelin, kalová čerpadla Robin a velkou škálu příslušenství, od lopat přes vrtací zařízení po bourací kladiva.

Kdo patří k Vašim zákazníkům? Přepokládám, že se nejedná pouze o stavební firmy?
Nejvíce zákazníků máme skutečně hlavně u stavebních firem. Především v malých a středních firmách, jejichž objemy prací nejsou příliš vysoké a nevyplatí se jim stroj koupit, si od nás půjčují zejména malé a střední stroje, zaměřené na zemní a stavební práce. Své klienty máme u lesnických firem a v zemědělství.
Stále více počítáme s netradičními zákazníky. Jako příklad mohu uvést zájem zahraničních filmařů o naši techniku, např. teleskopické manipulátory, kompresory a elektrocentrály, takže i v této oblasti vidíme další možnosti rozšíření nabídek. Podle prognózy dalšího rozvoje půjčovny chceme získat více než 40 % zakázek od netradičních klientů firmy Caterpillar.

Jsou v nabízených strojích a zájmu ze strany zákazníků nějaké regionální výjimečnosti?
Ty samozřejmě jsou. Záleží na trhu, regionálních rozdílech, struktuře průmyslu a zemědělství. Např. v Havířově nás poptávají zejména stavební firmy, které potřebují stroje pro zemní práce, ale např. v Brně je kromě toho největší zájem o vibrační techniku, příkopové válce, vibrační pěchy a desky. V Praze se nejvíce uplatnily zvláště v průběhu loňských povodní i poté energetické mobilní i stabilní zdroje, elektrocentrály (největší 600 kVA).
Pomáhali jsme v průběhu záplav. A právě při odstraňování následků povodní, s náhradními zdroji a také s těžkou technikou jsme měli největší soustředění strojů v Praze a Středočeském kraji. Výrazně nám pomohla se zdroji i mateřská společnost Zeppelin. Spolupráce byla výborná.

A další velké akce, na kterých byly nasazeny stroje z flotily The Cat® Rental Store?
Takovou bylo např. nasazení strojů při pomoci s odstraňováním škod v metru po záplavách, ze současných jsou našimi stěžejními akcemi výstavba automobilky Toyota-Peugeot v Kolíně (dozery, rýpadla 12-25 tun), pět strojů je nasazeno pro výstavbu logistického centra v Modleticích (např. ježkové válce, kolové nakladače, dozery). V JE Temelín se s našimi rýpadly 325B ( 25 tun) likvidovaly nepotřebné objekty zejména pomocných provozů.

Jaká je průměrná doba zápůjčky stroje?
Průměrná doba, počítaná za všechny stroje je v současnosti cca 22 dní. Samozřejmě jsou zákazníci, kteří potřebují stroje např. jen na jeden den. Podle toho máme postavený ceník. Ceny musí být pro každého klienta přijatelné, ale na druhou stranu jsme si vědomi toho, že je nutné, aby se pokryly veškeré náklady, tzn. pravidelné leasingové splátky, pojištění strojů, náklady na mzdy, servis, atp. Zisk z půjčovaných strojů je velmi nízký.
Průměrná cena jednoho stroje je cca 1 mil. Kč, takže nyní disponujeme stroji v hodnotě kolem 210 mil. Kč. Dlouhodobé výpůjčky jsou zvýhodněny, za jeden den je cena nejvyšší, za 6 a více dní je cena výrazně nižší, při době 31 dní a déle poskytujeme proti základu slevu až 50 %. Velké stroje, např. dozery a rýpadla si zákazníci půjčují obvykle na dobu 3 měsíce a déle, naopak malé stroje včetně vibračních strojů a centrál půjčujeme na dobu podstatně kratší, zpravidla na jeden den, víkend nebo na týden.

Když Vás klient požádá o zapůjčení stroje i s obsluhou, umíte mu vyhovět?
Stroje půjčujeme bez obsluhy, ale hledáme řešení prostřednictvím kontaktů na další naše zákazníky, tudíž umíme najít firmu a strojníka, který se tohoto požadavku zhostí. Takže jsme schopni zprostředkovat i posádku. Velmi žádanou a častou službou, kterou umíme našim klientům nabídnout, pokud nemají vlastní dopravní prostředky, je doprava stroje některým z našich smluvních dopravců až na místo určení za ceny, které by si sami jen obtížně sjednávali.

Nyní bych Vás požádal o souhrnnou informaci o půjčovně The Cat® Rental Store; jak vidíte další vývoj v této oblasti?
s V loňském roce, a nyní mluvím o půjčovně jako celku, jsme při 5 zaměstnancích uzavřeli více než 1600 smluv a uspokojili 680 zákazníků. Proti roku 2001 to znamenalo nárůst o 63 %. Podle doporučení společnosti Caterpillar® by z důvodu stability finanční obrat od 10 největších zákazníků půjčovny neměl přesáhnout 25 %. My jsme dosáhli ve výsledcích na 24,6 %. Za letošních pět měsíců jsme doznali opět ve srovnání se stejným obdobím 2002 nárůst poptávky a vyšší počet půjčených strojů. Zákazníci stále více oceňují, že mohou pracovat se stroji špičkové značky, maximálně tři roky starými, pravidelně servisovanými a pojištěný mina všechna rizika. Po ukončení zakázky se nemusejí trápit, jak a kde stroj dále využít, ale prostě nám ho vrátí zpět. Je to nejrychlejší cesta, jak si pořídit na práci stroj Caterpillar, i když na jeho koupi zatím ještě nemáte.

Stalo se, že jste nemohli s nějakým specifickým požadavkem klienta uspokojit?
Ano, v jednom případě. Ten případ se týkal krátkodobé zápůjčky stabilizační půdní frézy. Také se někdy stane, že je některý model momentálně »rozpůjčen«. Většinou jsme ale schopni rozšířit naši nabídku operativně i o stroje, které dnes v ceníku nenajdete, pokud zaznamenáme potřebu zákazníka a je to ekonomicky schůdné. Nejsme jenom půjčovna. Nabízíme komplexní službu a často pomáháme zákazníkovi zvolit i technologii tak, aby pro něho byla co možná nejhospodárnější a nejvhodnější.

Máte za sebou otevření nové půjčovny v Liberci. Jak je vlastní objekt řešen?
Ano, udělali jsme důležitý krok pro to, abychom naše služby přiblížili okruhu zákazníků z dynamicky se rozvíjejícího regionu na severu naší republiky. Je to první, odloučená půjčovna, která není součástí prodejního střediska nebo pobočky. V projektu jsme vycházeli ze zahraničních zkušeností. Jde o objekt jednoduché, montované konstrukce s potřebným zázemím, prodejnou, mycí plochou, výdejním stojanem nafty, plochami pro parkování a předvedení techniky a malou servisní dílnou s příručním skladem spotřebního materiálu pro údržbu a prohlídky strojů. Počítáme i s možností depa náhradních dílů pro naše polní mechaniky, kteří pojedou k servisnímu zákroku do tohoto teritoria. Nejsme však servisem pro majitele stavebních strojů.
Ti se musí i nadále obracet na dispečery autorizovaného servisu Phoenix-Zeppelin. Provozovna půjčovny je v atraktivní lokalitě Průmyslové zóny – Jih v Ampérově ulici. Dopravní přístupnost je velmi snadná a již zdaleka nás poznáte podle totemu s nezaměnitelným logem The Cat® Rental Store. Ostatně, zvu Vás na návštěvu, přijeďte se přesvědčit sám.
Děkuji za Vaše odpovědi.
Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy Phoenix - Zeppelin
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek