Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Potřebujete optimální pažení pro výkopy ?

Zveřejněno: 24. 9. 2004

Dostatečná ochrana pracovníků při výkopech – na stavbách a při pokládání inženýrských sítí, ať již vedení kanalizací, plynových a vodovodních potrubí a elektro – předpokládá zajištění stavby tak, aby po strojním vyhloubení, případně ručních dokončovacích výkopových pracích byla v maximálně míře zajištěna bezpečnost pracovníků a zabráněno možnému sesuvu zeminy, zvláště u nesourodých a sypkých materiálů. To platí zejména pro ochranu při pokládání potrubí a dalších vedení.



Jedním z největších
a nejznámějších světových výrobců pažení s kompletní nabídkou příslušenství je německá firma KRINGS VERBAU. Ta působí na mezinárodním trhu stavební výroby již přes 25 let. I když výrobní sortiment je velmi rozsáhlý, uvedeme v následujících řádcích tři typy pažicích boxů Krings Verbau, které patří na českém trhu mezi nejžádanější. Tím nejlehčím modelem je příkopový pažicí box MINIBOX KVL pro velkou část výkopových stavebních prací, realizaci potrubních vedení a přípojek do hloubky 3 m.
Je vhodný jako ideální pažení s možností výběru ze čtyř standardních rozpěrných vřeten pro šířky výkopů od 0,65 do 2 m. Pro hloubící práce jsou dodavateli převážně používána minirýpadla či traktorové rýpadlonakladače. Krings MINI-BOX KVL dodává výrobce v základních modulech délky boxu 3 m a výškách 2 a 1,5 m a jako nástavbové o výšce 1 a 0,5 m, s tloušťkami desek 6 cm. Dostatečně pevná a tuhá konstrukce je u tohoto typu dimenzována pro zemní tlaky do 18,6 kN/m2.

Pro menší a středně velké stavební výkopové práce je vhodným typem BOX KS 60, určený pro pažící hloubky do 3,7 m a pro průchodnou výšku potrubí 1,34 m (u MINIBOX KVL činila průchodná výška trub maximálně 0,96 m). Rovněž u tohoto pažení jsou použita vzpěrná vřetena s prodlužováním pomocí násuvných trubek. Tloušťka desek je pouhých 6 cm při jejich výšce 2 a 2,4 m a délce jednotlivých boxů 3 a 3,5 m. Pažení snese zatížení až 22,0 kN/m2. Nejvšestrannějším pažicím boxem pro práce středního rozsahu a potrubí vnějšího průměru od 1,5 m je standardní BOX KS 100 pro maximální hloubky výkopů se dvěma nástavbovými boxy 5,2 m. Tlouš.ka stěny je 10 cm, přičemž lze pracovat se základními boxy délky 2 až 4 m, s výškou desek 2,6 m a nástavbovými boxy (délka 2 – 4 m a výška 1,3 m). Pažící boxy KRINGS BOX KS 100 unesou zemní tlaky až 55,1 kN/m2 (u 2,5 m boxu) a výrobce je doporučuje jak pro potrubní výkopy, tak pro podpěry šachet, jam, apod.


Jakým způsobem lze boxy instalovat do výkopů a šachet?
Před první instalací se kompletní nastavený box vpustí do příkopu a postupně se lžící rýpadla vertikálně zatlačuje do potřebné hloubky. Všechny typy pažení KRINGS VERBAU mohou být dodány s násuvnými nebo s přírubovými vřetenovými prvky a s integrovaným držákem.

Výrobce pažících boxů – KRINGS VERBAU zastupuje v ČR KRINGS VERBAU INTERNATIONAL, spol. s r.o., se sídlem ve Štiříně, ovšem nejsou jediným prodejcem. Jedním z významných dealerů, kteří zajiš.ují prodej, pronájem a servis tohoto pažení, je společnost TESTA, s.r.o., z Jesenice u Prahy.
Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek