Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Pohled za kulisy. Půjčovna MARENT staví na lidech a na věrnosti jedné značce

Zveřejněno: 12. 7. 2019

S rozmachem stavebního průmyslu, kterého jsme svědky zhruba poslední tři roky, se zvyšuje také poptávka po pronájmech stavebních strojů a jiné mechanizace. Má to svoji logiku. Krátkodobé či dlouhodobé pronájmy mohou být řešením v situacích, kdy firma nechce podstupovat dlouhé čekací lhůty na nový stroj, nebo by pro něj po skončení zakázky nenašla uplatnění.

Společnost VYSSPA Sports Technology staví na zakázku sportovní areály a hřiště. Stroje z Půjčovny MARENT jsou u toho. (foto archiv i rmy VYSSPA Sports Technology)

Pronájmy umožňují firmám být flexibilnější a lépe optimalizovat svoje cash-flow. Na tuzemském trhu najdeme řadu půjčoven stavební mechanizace – od malých lokálních poskytovatelů až po velké půjčovny oficiálních dealerů. Jak taková půjčovna vlastně funguje a co může zákazník od ní očekávat, jsme se zeptali ředitele společnosti Půjčovna MARENT s.r.o., pana Milana Šotka. Společnost MARENT má s pronájmy stavební techniky dlouholeté zkušenosti. V oboru začala podnikat v roce 2007 a ve svém portfoliu má takřka kompletní výrobní řadu amerického výrobce stavebních strojů Caterpillar.

Řada půjčoven u nás nabízí stroje různých světových značek, vy spoléháte víceméně jen na jednu. Proč?

Máte pravdu, úspěch naší společnosti je historicky spjatý se značkou Caterpillar a s odstupem času mohu říci, že to bylo moudré rozhodnutí majitele společnosti pana Radka Makara. Caterpillar jsou kvalitní a spolehlivé stroje a tím, že máme víceméně homogenní flotilu, můžeme lépe plánovat servis i dodávky náhradních dílů. To se samozřejmě promítne i do spokojenosti našich zákazníků, kteří si navíc za ty roky na značku Caterpillar zvykli natolik, že by od nás už ani žádnou jinou nechtěli.

A jak je to s šíří nabídky? Je vůbec v silách půjčovny mít všechny typy strojů?

To je nutnost, protože nikdy nevíte, s jakým požadavkem zákazník přijde. Půjčovna by měla mít stroje na malé zemní práce, těžkou techniku pro těžbu a sestavy strojů na větší projekty. My máme v sortimentu vše od minirýpadel, malých kompaktních strojů a traktorbagrů až po buldozery, dampry, válce, nakladače a rýpadla. Celkem máme na 5 pobočkách více než 200 strojů.

Občas se v praxi setkávám s názorem, že stroje z půjčoven jsou ve špatném stavu. Co na tento argument říkáte?

Musíme si uvědomit jednu věc. Stavební stroj je pracovní nástroj a jeho technický stav vždy odpovídá péči, kterou mu věnujeme. Když koupíte strojníkovi do firmy nový stroj a on sám je jeho výhradní obsluhou, pravděpodobně si dá do kabiny kobereček a bude se tam možná i přezouvat. Stroje z půjčoven jdou z ruky do ruky a nikdo nezaručí, že se bude zákazník ke stroji chovat adekvátně a zajistí dodržování všech náležitostí nezbytných pro jejich provoz. Klademe proto mimořádný důraz na prohlídku a údržbu stroje po jeho vrácení tak, aby byl stroj na další zápůjčku technicky připraven.

A co je podle vás tedy v branži půjčoven klíčové?

Když budu mluvit za naši společnost, jsou to jednoznačně lidé. Klíčovým faktorem úspěchu půjčovny je tým profesionálů, kteří své práci rozumí a umí předvídat a improvizovat v různých situacích. Technický stav strojů je jejich nespornou vizitkou.

Jak je to s konkurenčním bojem v této branži? Setkáváte se s nějakými negativními jevy?

Takhle bych to neformuloval. Já v podstatě konkurenci vítám, protože nás vždy posouvá dále. Některé půjčovny spolupracují více, některé méně. Navzájem o sobě víme, ale my se soustředíme především sami na sebe. V letošním roce jsme otevřeli pro naše moravské zákazníky pobočku v Brně – přesněji v Ostrovačicích, kde začínáme s flotilou zhruba 30 strojů. Připravujeme novou webovou prezentaci, stroje průběžně obměňujeme a doplňujeme nové modely. Jsme tak dostatečně připraveni na probíhající stavební sezonu.

Půjčovna MARENT letos otevřela pobočku v Brně, Ostrovačicích (Exit 178 - D1).
Půjčovna MARENT letos otevřela pobočku v Brně, Ostrovačicích (Exit 178 - D1).

Aby byla naše představa kompletní, navštívili jsme některé zákazníky Půjčovny MARENT a zeptali se jich na jejich vlastní zkušenosti.

Společnost DEKONTA, a.s., Praha

Zástupce společnosti DEKONTA jsme v brzkých ranních hodinách zastihli v Praze na Palmovce při demolici jednoho objektu. Firma se kromě demolic a zemních prací zabývá také sanacemi a zpracováním průmyslových odpadů. „S MARENTEM děláme dlouho. Je s nimi velmi dobrá komunikace, vždycky se nějak dohodneme. Pokud se vyskytne problém s mašinou, přijedou a rychle to vyřeší, například zapůjčením náhradního stroje,” říká Ing. Václav Bakalář z firmy DEKONTA. Stroje si tu půjčují včetně potřebného příslušenství pro demolice, jako jsou kladiva, hydraulické nůžky nebo drapáky.

Společnost VYSSPA Sports Technology s.r.o., Plzeň

Tato plzeňská firma, specializující se na sportovní stavby všeho druhu, od fotbalových trávníků, přes tenisové kurty až po golfová hřiště, také spoléhá na služby a stroje půjčovny MARENT. „Mají dobré ceny, chovají se slušně a vychází nám vstříc. Proto když potřebujeme pokrýt nějaký projekt, voláme do MARENTu,” říká přípravář výroby firmy VYSSPA, Petr Šmaus. Mezi nejfrekventovanější stroje patří v tomto případě hutnicí válce (1,6 nebo 14 tun), ale i pásová rýpadla, dampery nebo mini-rýpadla. Zajímavým projektem, na kterém se stroje půjčovny MARENT v minulosti podílely, byla například výstavba dvou nových fotbalových hřišť v areálu SK Plzeň 1894.

Pásová rýpadla z Půjčovny MARENT jsou aktuálně nasazené například na překládce podzemního potrubí v severočeském povrchovém dolu Vršany. (foto Jan Rybář)
Pásová rýpadla z Půjčovny MARENT jsou aktuálně nasazené například na překládce podzemního potrubí v severočeském povrchovém dolu Vršany. (foto Jan Rybář)

Společnost REMPLUS s.r.o., Most

Další zastávkou, kterou jsme při cestě po stopách zapůjčených strojů absolvovali, byl hnědouhelný povrchový lom Vršany na Mostecku. Tady nyní probíhá řada stavebních prací, spojených s výstavbou nové trasy pro podzemní potrubí, které se musí vykopat ze země a znovu uložit z důvodu změn tras podzemních produktovodů z místní chemičky. Jako subdodavatel, zodpovědný za zemní práce, působí na tomto projektu také společnost REMPLUS s.r.o., která kromě svých strojů (CAT) využívá na stavbě také několik strojů z Půjčovny MARENT. V době naší návštěvy to byly dva kloubové dampry CAT, kolový nakladač VOLVO a dvě pásová rýpadla CAT. „S půjčovnou jsme spokojeni. Stroje si půjčíme, když pro ně máme práci, když ne, zase si je odvezou zpátky. Je to na dohodě a ta flexibilita nám vyhovuje. I když máme řadu vlastních strojů, na jednorázové zakázky se někdy nevyplatí pořizovat novou mašinu, protože by se nezaplatila,” říká o zkušenostech s MARENTem hlavní inženýr firmy REMPLUS Miroslav Kupec, který nás v lomu provází. Nové přemístění podzemní infrastruktury je spojené se zvýšenými nároky jak na obsluhu, tak na nasazenou technikou. „Chodí měřičské kontroly a kontrolují například výšku zásypových vrstev. Všechno musí sedět,” dodává Miroslav Kupec. I proto firma osazuje stroje vlastním nivelačním systémem, který kontroluje hloubku výkopu a pomáhá strojníkovi dodržet stanovené parametry projektu. Výkopy ve vršanském lomu tak zvládne firma REMPLUS provádět s maximální odchylkou do 5 cm. Výstavba potrvá až do konce roku a v jejich jednotlivých fázích budou stroje z půjčovny MARENT hrát důležitou roli.

Autor: Jan Rybář
Foto: viz popisky

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek