Dnes je 8.5.

pewag – ochranné řetězy na míru

Zveřejněno: 1. 7. 2008

O nutnosti používat vhodné ochrany pneumatik velkých strojů při těžbě hornin v lomech již dnes nikdo nepochybuje. Každá stavební firma si rozmyslí a dobře spočítá, zda se vyplatí kupovat několikrát nové pneumatiky, či jedenkrát ochranné řetězy.

Společnost pewag austria GmbH patří mezi přední výrobce článkových řetězů pro různé použití. V České republice je zastoupena firmou pewag s.r.o., která sídlí ve Vamberku a na Slovensku firmou pewag Slovakia s.r.o. v Nitře.

Tři základní skupiny

Společnost pewag nabízí tři základní řady ochranných řetězů: SQUARE, HEXA, COMPACT CROSS.


Komatsu WA 480 – Square Granite 16

Nejrozsáhlejší skupina SQUARE má jemnou čtvercovou konstrukci sítě, jež poskytuje optimální ochranu pneumatik dokonce i na nejostřejším kamenivu a nabízí širokou řadu řetězů:

  • COMPACT, velmi masivní článek s vysokou odolností proti opotřebení v kombinaci s hustou čtvercovou konstrukcí sítě poskytuje maximální životnost a optimální ochranu pneumatik. Hodí se pro extrémní aplikace na nejtvrdší skále a horké strusce.
  • MULTISTEP vznikl z článku typu ROCK konstruovaného speciálně pro nasazení v podzemí a pro jiné velmi agresivní aplikace. Nabízí zvýšenou odolnost proti opotřebení, kvalitní záběr a optimální ochranu pneumatik díky schodovitému tvaru povrchu článku a velmi husté čtvercové konstrukci sítě.
  • SLATE je velmi masivní článek s vysokou odolností proti možnému opotřebení otěrem a s vysokou životností. Je navržen pro největší stroje, nasazované v extrémních podmínkách na tvrdém kamenivu.
  • ROCK je široký kosočtvercový článek s vysokou odolností proti opotřebení, jež nabízí nejlepší ochranu pneumatik. Hodí se pro velké stroje při nasazení na nejtvrdším kamenivu.
  • SQUARE je typický úzkou konstrukcí článku s výraznými zuby v kombinaci s těsnou čtvercovou konstrukcí sítě. Tento typ poskytuje vynikající záběr, ochranu pneumatik a dobré samočisticí vlastnosti.
  • GRANITE je víceúčelový řetězový článek pro všechny typy skalního nasazení, který nabízí vynikající ochranu a záběr.
  • LIGHT je ekonomickým řešením pro stroje používané na měkkém a středně tvrdém kamenivu.
  • DUPLEX s velkou povrchovou plochou dvojitého řetězového článku je zárukou dlouhé životnosti. Tento řetěz lze otočit „naruby”, čímž dosáhneme delší životnost. Je vhodný pro všechna nasazení na středně tvrdém kamenivu, kde je požadována dobrá ochrana pneumatik a dlouhá životnost.
  • DUPLEX PLUS má dlouhou otěrovou příčku, která výrazně zvyšuje životnost a snižuje poškození povrchu komunikací. Hodí se pro nasazení v podmínkách, které vyžadují dlouhou životnost, nasazení na komunikacích a rovněž ochranu pneumatik.
  • DUPLEX HARD je otěrová příčka s navařeným tvrdokovem, vhodná pro použití na extrémně tvrdých skalách a horké strusce.

Druhý typ HEXA s šestiúhelníkovou konstrukcí zajišťuje dostatečnou ochranu a dobrý záběr na ledu a sněhu. V této řadě články typu SPIKE s výraznými zuby a úzkou konstrukcí článku poskytují vynikající záběr a dobré samočisticí vlastnosti. Pro použití na lepivé zemině (jíl, sádra, atd.) je zvlášť vhodný typ DUPLEX.


Komatsu WA 600-6 – Square Compact 18

Nejlepší záběr zajišťuje třetí typ nazvaný COMPACT CROSS s šestiúhelníkovou konstrukci sítě složenou z deseti článků. Tato speciální konstrukce sítě s vykovanými SPIKE články poskytuje vynikající záběr, stabilní boční vedení a potřebné samočištění.

Široké využití

O tom, jak sluší řetězy kolovým nakladačům, se můžeme například přesvědčit ve vápencovém lomu Holcim Prachovice. Na kolových nakladačích Komatsu WA 600,WA 600-6 a WA 700 jsou nasazeny řetězy SQURE DUPLEX PLUS o velikosti 18 mm, které se zde na vápenci velmi dobře osvědčily.


Komatsu WA 600-6 – Square Duplex Plus 18

Řetězy SQURE můžete nalézt v lomech Radotín a Mokrá u Brna spadající pod Českomoravský cement, dále v lomu Prachovice akciové společnosti Holcim (Česko). Záběrové řetězy COMPACT CROSS na demprech používají firmy Holcim (Česko) a.s., v Prachovicích, KVK Kunčice, Mostecká uhelná a Lhodol Rajec.

Ochranné řetězy SQUARE MULTISTEP, které jsou složeny z kosočtvercových výkovků s vícestupňovým vzorkem, se velmi osvědčily na tvrdém kamenivu. Speciální verze výše uvedených řetězů se zesíleným kroužky se používá při ražbě tunelů i v podzemí u firem Metrostav, Subterra a Siderit.


Volvo L120 Square – Multistep 14–16

Kolové nakladače s ochrannými řetězy SQURE GRANITE na tvrdé kamenivo používají například firmy SSŽ, Cestné stavby Žilina, Dopravstav, Lomy Brno, Mostecká uhelná.

Řetězy jsou dodávány s plným servisem, který obsahuje nejen prvotní instalaci, ale i průběžnou kontrolu měření i sledování opotřebení a průběžné posuzování zbytkové životnosti. Díky vysoké kvalitě a spolehlivosti dodává pewag ochranné řetězy po celém světě, v naší republice nejčastěji obouvá stroje zna-ček KOMATSU a VOLVO.


Volvo L350 – Square Granite 18

Pozvánka:

Společnost PEWAG s.r.o. představí své produkty na veletrhu EXPO Mokrá, který se bude konat od 10. do 12. 6.2008. Přijďte nás navštívit.

Autor: Ing. Martin Lenfeld
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek