Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Pásová rypadla JCB na dně rybníka

Zveřejněno: 3. 12. 2008

Pro své zákazníky a všechny zájemce z řad odborné veřejnosti připravila v polovině listopadu společnost Terramet neobvyklou předváděcí akci. Zájemci mohli zhlédnout práci čtyř pásových rypadel JCB při čištění rybníka v obci Měřín nedaleko Velkého Meziříčí.

Velké množství účastníků na této předváděcí akci svědčí o tom, že stále více zájemců dává přednost prohlídce vybraného stroje v akci před pouze statickou prohlídkou strojů na výstavách a veletrzích.

Účastníci se shromáždili v hotelu Jelínkova vila ve Velkém Meziříčí a poté byli odvezeni přímo na místo činu, do obce Měřín. Zde byly na dvouhodinové předváděcí akci představena čtyři pásová rypadla JCB při bagrování místního rybníka.

Max. hloubka kopání 6598 mm
Max. pracovní výška 9088 mm
Max. nakládací výška 7543 mm
Model motoru ISUZU 4JJIX
Celkový výkon motoru 92 kW/128 k
Max. hmotnost stroje 19 060 kg
Maximální objem lžíce 1,2 m3
Druh pohonu hydrostatický
Rychlost pojezdu 2,3–4,9 km/hod.

Technické parametry pásového rýpadla JS 180/200 LC (délka výložníku 5,15 m, délka násady 3,05 m)

Po krátkém úvodu, ve kterém byly představeny jednotlivé stroje a jejich parametry, se rypadla neohroženě rozjela přímo ke středu rybníka. V hlubokém bahně se jejich speciální pásové podvozky téměř ztrácely.

I když zdálky vypadalo vše jednoduše, jak nám potvrdili účastníci předváděcí akce, nejedná se o jednoduchou práci. Čištění, odbahnění a opravy rybníků jsou časově velmi náročnou prací, která by se bez kvalitní mechanizace nedala prakticky dělat.

Vodohospodářské stavby

Kromě odbahnění, oprav a rekultivací rybníků nacházejí pásová rypadla JCB široké použití na mnoha dalších vodohospodářských a ekologických stavbách. Patří sem například výstavba čistíren odpadních vod, kanalizací, vodovodů, vodních nádrží, vodojemů, melioračních staveb, skládek odpadů apod.

Rýpadlo JS 180/200 LC

Zaslouženou pozornost vzbudilo na předváděcí akci pásové rýpadlo JS 180/200 LC, proto je představíme podrobněji.

Prodloužený podvozek je konstruován jako plně svařovaný rám typu X s ochranným krytem mechanismu otoče a pojezdových motorů, se skosenými bočními rámy kladek a s otvory pro vypadávání nečistot z horních kladek. Desky pásů LC mají rozměry od 600 mm do 1100 mm. Pohon pásů je plně hydrostatický, 3-rychlostní s automatickým řazením.

Jednodílný výložník spolu s výběrem násad o různých délkách (2,25 m, 2,70 m a 3,05 m) vyhoví požadavkům na dosah, hloubku kopání i nakládací výšku rypné síly na různých pracovištích. Výložník 5,15 m dlouhý je navržen tak, aby zajistil optimální formát kopání při kombinaci s třemi násadami různých délek.

Progresivní řídicí systém AMS

Čtyři volitelné pracovní režimy (Auto, Ekonomický, Přesný, Jeřábovací) tvoří s ovládacími prvky obsluhy a se systémem ovládání motoru a hydrauliky maximální produktivitu a účinnost.

Autopracovní režim prostřednictvím AMS řídicího systémy poskytuje optimální výkon v závislosti na pracovních požadavcích, zatímco tři další alternativní režimy přizpůsobují výkon specifickým požadavkům.

Nastavitelný monitor, umístěný na sloupku modernizované kabiny s klimatizací, poskytuje obsluze trvalý přehled o nastaveném pracovním režimu, rychlostním stupni, provozních teplotách a dalších údajích při zachování dobré viditelnosti na monitor i pracovní prostředí.

Emisní normy

Nová generace rypadel JCB je vybavena motory, které vyhovují emisním normám Tier 3 (výrobce ISUZU). Vyznačují se nízkou spotřebou pohonných hmot, tichým a klidným chodem a dostatečným výkonem. Stroje vybavené motory Tier 3 emitují o 33 % méně oxidů dusíku a sloučenin uhlíku oproti předchozím motorům a výrazně tak chrání životní prostředí. Elektronicky řízené motory poskytují také lepší možnost řízení v závislosti na odběrném výkonu a tím i vyšší efektivitu.

Servis i půjčovna strojů

Společnost Terramet je již osmnáct let výhradním zástupcem anglického výrobce stavebních strojů JCB pro Českou republiku. Kromě prodeje strojů zajišťuje také technickoporadenskou činnost, záruční a pozáruční servis. Disponuje ucelenou servisní a obchodní sítí po celé republice s centrálou v Praze.

Významnou aktivitou, kterou Terramet obohatil nabídku svých služeb, je půjčování strojů a prodej použité techniky. Podrobné informace o těchto službách získáte na www.terramet.cz


Videoukázka
1 Zpracováno z tiskových podkladů a informací z předváděcí akce.
Autor: Ing. Hana Solařová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek