Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Ohlédnutí za MSV 2004

Zveřejněno: 25. 10. 2004

46. mezinárodní strojírenský veletrh a 4. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů potvrdily svou pozici a význam nejen pro střední a východní Evropu. Obsazeny byly všechny pavilony a volné plochy výstaviště, mezi 100 000 návštěvníky převládali odborníci a špičkoví manažeři.

Uzavřena byla celá řada konkrétních a významných kontraktů: například brněnská společnost Ekol na dodávku parní turbíny pro rumunskou elektrárnu v Temešváru za sto milionů korun, výrobce pil Pilous TMJ prodal zákazníkům zboží za více než dva miliony korun, VÍTKOVICE a. s. podepsaly kontrakt za téměř 170 mil. korun. Přestože dominantním oborem na výstavišti byly obráběcí a tvářecí stroje, akce se tradičně účastnily i firmy, jejichž oborem je také stavební technika. V následujícím textu se chceme u některých z nich blíže zastavit.


Rothlehner: rozhodli jsme se nezúčastnit se MSV 2005
Společnost Rothlehner pracovní plošiny je jednou z dceřiných firem německé společnosti ROTHLEHNER Arbetsbühnen GmbH, sídlící v bavorském Massing – Oberdietfurtu. Firma se specializuje na prodej rozsáhlého sortimentu pracovních plošin od vybraných evropských a amerických výrobců, spojený s následným servisem.
Na stánku Rothlehneru jsme hovořili s jednatelem firmy Zbyňkem Tomáškem. »Naše společnost se zúčastnila doposud všech MSV od svého založení v roce 1993. První účast v roce 1992 (ještě před založením) přispěla svými výsledky k rozhodnutí zahraničního majitele vstoupit na český trh. Na naší venkovní ploše bylo letos k vidění sedm zařízení. Není zde sice prezentována žádná novinka, ale jako vždy i letos zde máme prakticky jedno zařízení od každého našeho dodavatele. Zřejmě nejzajímavější exponát je nástavba plošiny GSR 179T na podvozku Nissan Cabstar, stavěná dle individuelních požadavků konkrétního zákazníka - jednoho z nejzkušenějších v branži pracovních plošin. «
Zbyňka Tomáška jsme se také zeptali na jeho hodnocení letošního ročníku veletrhu:
»Naše produkty se více přibližují stavební činnosti, než použití v průmyslu. Musím jednoznačně konstatovat, že od data prvního stavebního veletrhu v Brně se podstatně snížila návštěvnost venkovních ploch se stavební technikou na MSV. Letošní ročník hodnotíme ve vztahu k předchozím nejhůř. Ačkoli chápeme, že i nevhodné počasí přispělo k letošní malé účasti, rozhodli jsme se nezúčastnit se MSV 2005. Ušetřené prostředky jsme z části převedli na jarní stavební veletrh Brno – zvětšíme zde svou výstavní plochu - a z části na vlastní firemní prezentaci ve formě dne otevřených dveří.«


Phoenix Zeppelin v Brně s největším vysokozdvižným vozíkem
Společnost Phoenix Zeppelin představila na Mezinárodním strojírenském veletrhu několik novinek. Expozice byla rozdělena na dvě části: v pavilonu Z byly prezentovány energetické systémy, stánek s manipulační technikou se nacházel stejně jako vloni na volné ploše. Dominantou stánku energetických systémů byla nová generace automatického rozvaděče záložního zdroje.
Dalším exponátem byl dieselagregát Olympian GEP 35-2. Součástí stánku byla multimediální prezentace nového diagnostického systému Phoenix Zeppelin. Společnost, známá jako významný systémový integrátor v oboru záložního napájení elektrickou energií, představila na veletrhu také monitorovací a komunikační systém nové generace, určený k řízení a diagnostice energocenter, ale i zástavbových motorů v terénu (např. v lokomotivách nebo ve stavebních strojích). Systém pracuje tak, že se provozní veličiny periodicky zpracovávají a zasílají do servisního dispečinku v centrále společnosti Phoenix Zeppelin, kde jsou vyhodnoceny a v případě mimotolerantních výsledků je rozhodnuto a dalším postupu. Celý systém má především snižovat provozní náklady a zvyšovat spolehlivost v provozu energocenter. Je prezentován pod příznačným názvem: „using brain – používej mozek!“. Stánek manipulační techniky byl vlastním středobodem expozice díky dominantnímu designu výrobků. Na veletrhu si společnost připomněla dva roky od podpisu smlouvy s výrobcem vysokozdvižných vozíků Hyster. Od té doby se prodej výrazně zvýšil a dnes patří Phoenix Zeppelin mezi čtyři největší dodavatele vysokozdvižných vozíků v ČR.
Expozice manipulační techniky Hyster zahrnovala dvě skupiny produktů – čelní vozíky a skladový program – tedy veškerý sortiment od „paleťáku“ až po výkonné stroje s nosností 14 tun. Novinkou byl model J1.60 XMT.ACX s novou generací trakční elektroniky. Tento elektrický vozík s vyšší účinností pohonu a větším dojezdem na jedno nabití baterií patřil k největším vysokozdvižným vozíkům na výstavišti. Na stáncích firmy tedy mohla vládnout spokojenost: Karel Kuchta, ředitel marketingu společnosti P-Z, nám v souvislosti s veletrhem řekl: »V rámci expozice jsme prezentovali celý program manipulační techniky a záložních energetických systémů.
Účast na MSV naší firmě přinesla především pokračování v jednáních započatých před veletrhem a dále navázání nových kontaktů. V oboru manipulační techniky byly téměř všechny exponáty prodány..
« A jakých akcí se Phoenix-Zeppelin zúčastní v roce 2005? »V příštím roce se Phoenix-Zeppelin bude prezentovat na veletrhu AMPER, veletrhu IBF, MSV v Brně a na výstavě Země Živitelka.«


Unex navazuje na svou dlouholetou tradici
Strojírensko - slévárenský komplex UNEX a.s. se v současnosti specializuje na zařízení pro těžbu nerostných surovin.
K produkci rovněž patří svařované ocelové konstrukce a díly od konstrukcí mostů a výrobních nebo sportovních hal až po svařované díly, jako jsou rámy a části pracovních zařízení stavebních strojů. Díky vlastní slévárně je UNEX a.s. soběstačným v zajišťování odlitků pro svou vlastní výrobu a většinu své produkce dodává významným světovým společnostem. Svou letošní účasti na veletrhu spokečnost UNEX obnovuje tradici, přerušenou před třemi lety, kdy zde naposledy měla vlastní stánek. Hana Kouřilová z firmy UNEX nám v krátkém rozhovoru řekla: »Letos přicházíme s novým celofiremním designem. Odráží se v něm celá řada změn, která v podniku nastala. Od loňského roku společnost vede nový generální ředitel, proběhla restrukturalizace celého podniku. Na veletrhu jsme chtěli ukázat, že UNEX nezaniká, ale že naopak jde dopředu. Nových zakázek je celá řada. V rámci veletrhu jsme absolvovali poměrně hodně schůzek, a i když jsme zatím neuzavřeli jednotlivá jednání finálními smlouvami – což ani není na takovýchto akcích podle mého názoru tím hlavním cílem – naši potenciální klienti projevovali spokojenost a celá řada zakázek vypadá slibně.
Tím nejdůležitějším záměrem, proč jsme letos zde na MSV, je samozřejmě prezentace firmy, možnost ukázat, co jsme schopni nabídnout a to především pro ty, kteří s námi zatím nespolupracovali. Ty, co už nás z minulosti znají, chceme přesvědčit o tom, že opravdu děláme svoji práci poctivě a dobře. MSV je letos jedinou akcí, kde se prezentujeme; po jejím skončení chceme svou prezebtaci zde detailně vyhodnotit, ale předběžně předpokládáme svou účast i na příštím ročníku.«


Finský Finn-Power nabízí děrování a stříhání
Krásná ukázka snižování manipulačních časů byla na stánku finské společnosti Finn-Power. Jí nabízený stroj Shear Brilliance spojuje manipulaci, děrování a stříhání vysoce kvalitních komponent ze standardizovaných rozměrů plechů do jednoho stroje. Stroje je vybaven řídicím systémem Sinumerik 840 D. Tento NC programovatelný stroj lze programovat i za chodu, při výkonu jiných operací a tím je opět minimalizován čas potřebný k přípravě další výrobkové řady. Integrovaný, multimediálně založený diagnostický systém pomáhá navíc operátorovi sledovat různé funkce stroje a rychle identifikovat a korigovat případná selhání.

Zlaté medaile MSV 2004
Mezi exponáty z oboru stavební techniky, oceněnými Zlatou medailí MSV 2004, můžeme zmínit zejména: Frekvenčně řízený šroubový kompresor UNIGY Výrobce: IRCR MANUFACTURING s.r.o., Uničov, (vystavovatel: IDEAL-TRADE SERVICE, spol. s r.o., Brno) Inteligentní řídicí systém, uživatelsky nenáročný ovládací panel, hospodárný indukční motor s frekvenčním měničem, plynulá změna dodávky vzduchu odpovídající okamžité spotřebě, měkký rozběh bez proudové špičky, možnost změny výkonu a tlaku pomocí klíče až do 11 kW, syntetické ekologicky odbouratelné chladivo ULTRACOOLANT, nenáročný servis Kompresor Unigy je frekvenčně řízen a výroba stlačeného vzduchu přesně odpovídá jeho spotřebě. Unigy je velmi tichý, může být umístěn co nejblíže místu spotřeby a v těsné blízkosti osob. Kompresor je snadno ovladatelný a kontrolovatelný. Pracuje na základě nové koncepce Smart Package Integration.
Je poháněn vysokorychlostním asynchronním motorem napájeným frekvenčním měničem s kontrolou otáček tzv. Intelli Drive. Měkký rozběh bez proudové špičky prodlužuje životnost kompresoru a kompresor lze často vypínat nebo zapínat. Unigy udržuje konstantní tlak na výstupu v rozmezí max. kapacity a 30% její hodnoty. Při nižší spotřebě Unigy automaticky vypíná a startuje v případě potřeby. Unigy je navržen jako 11 kW kompresor a díky Intelli Drive a speciálnímu elektronickému klíči, lze eliminovat výkon na 5,5 – 7,5 a 11 kW. Toto provedení garantuje flexibilitu. Přestavení kompresoru na vyšší výkon se provádí pouze změnou elektronického klíče. Výhodou Intelli Drive je také možnost napájení 230V nebo 400V při 50 Hz nebo 60 Hz. Pro vyšší účinnost a spolehlivost je pohon Intelli Drive přímo spojen se šroubovým blokem. Šroubový blok je integrován se separátorem oleje do jednoho bloku.
Propojení bloku s chladičem je trubkové. Ventilátor je konstruován jako dmychadlo s oběžným kolem. Celkové řešení je přehledné a umožňuje snadný přístup. Servis je vyžadován jednou ročně nebo po 3000 provozních hodinách. Multifunkční displej zobrazuje důležité funkce kompresoru, signalizuje poruchy, upozorňuje na nutnost servisního zákroku a graficky informuje o zbývajícím čase do servisního zásahu.

Vozíky Desta s unikátním pohonem
Společnost Desta, výrobce vysokozdvižných vozíků (podle slov svého managementu »…vehnaná jedním z teoretiků našeho průmyslového prostředí a bývalým ministrem Grégrem do tíživé situace«, je dnes součástí společnosti ČZ Strakonice.
Po převodu vývoje a výzkumu firmy Desta do kompetence ČZ Strakonice byl vyvinut i nový hnací blok pro vozíky Desta s hydrodynamickým měničem zhotoveným přesným litím z aluminiové slitiny s velkým rozsahem (násobností) a operativně měnitelnou vstupních charakteristikou. Společně s dalšími konstrukčními zajímavostmi se ČZ Strakonice dostaly v nabídce pohonů vysokozdvižných vozíků na jinou, vysoce kvalitativní úroveň. Navíc nabízejí vozíky do různých prostředí nejenom s pohonem diesel, ale i elektrickým či plynem (LPG).

Čelní vidlicový motorový vysokozdvižný vozík G40
Výrobce: ČZ Strakonice, a.s., divize AUTO - DESTA, Strakonice Čelní vidlicový motorový vysokozdvižný vozík G 40 se spalovacím motorem a hydrodynamickou převodovkou DESTAMATIC je představitelem nové generační řady D a G vysokozdvižných vidlicových vozíků DESTA. Tato řada vozíků s protizávažím je vyráběna v nosnostech od 2,5 t do 5t.
Vozíky jsou určeny převážně pro universální manipulaci a paletovým materiálem až do výšek 8m. Vozíky jsou poháněny spalovacími motory s výkonem 40 až 62 kW a to jak zážehovými s pohonem směsí LPG, tak i vznětovými. Pohon pojezdu i pracovní hydrauliky vozíku je realizován pomocí kompaktního hnacího bloku, složeného ze spalovacího motoru, hydrodynamického měniče, planetové reverzační převodovky DESTAMATIC TYPU Powershift a hnací nápravy s diferenciálem a brzdami.


Univerzální zkušební systém PROMI – PC
Výrobce: Prominent, spol. s r.o., Kroměříž Zcela nový univerzální zkušební systém „Promi-PC“ je plně automatizované zkušební zařízení řízené personálním počítačem určené pro velmi širokou škálu zkoušek tahem, tlakem, kombinovaným ohybem a dalších zkoušek vyžadujících měření síly a výchylky. V praxi nalezne tento systém uplatnění nejen ve strojírenském a automobilním průmyslu, ale také v oblasti testů v textilních a farmaceutických oblastech. Systém je koncipován na maximální zatížení 3 kN.
Pracovní zdvih je standardně 450mm, v případě zájmu lze navrhnout a vyrobit i stativ s jinou pracovní výškou. Sestava tohoto systému je velmi skromná. Skládá se z robustního motorického stativu, který byl vyvinut z již osvědčeného poloautomatického systému „Promi stat-mot 3000“ a řídícího PC. Posuv zkušebního stativu je vyvozen přesným kuličkovým šroubem a maticí pomocí digitálně řízené jednotky. Tato jednotka je ovládána počítačem s operačním prostředím Windows a nadstavbovým softwarem „Promi-PC“.

Autor: Marcel Hrdý
Foto: Marcel Hrdý
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek