Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Novinka v nabídce plzeňské firmy BC Stavo

Zveřejněno: 29. 10. 2004

Na našich stránkách seznamujeme občasně čtenáře se sortimentem plzeňské firmy BC Stavo.

Co je zde nového nyní? Firma poté, co úspěšně uvedla na trh malý recyklační čelisťový drtič GUIDETTI MF 450 hmotnosti 3600 kg, vhodný i pro menší stavební firmy, přichází s další novinkou, a tou je typ MEF 520, s nímž se již mohou pustit uživatelé do recyklace i větších množství a větších kusů.
Hrubým orientačním parametrem je zde hmotnost stroje, která činí již 6 tun. Tím se drtič dostává do výkonové řady strojů pro profesionální recyklaci na středních staveništích a menších recyklačních dvorech.


Guidetti MEF 520 je jednovzpěrným čelisťovým drtičem vstupního průřezu 600x500 mm na robustním rámu osazeném na pásovém podvozku s ocelovými pasy. Pohon všech funkcí je dieselhydraulický, využívající velmi úsporný čtyřválcový motor Isuzu 40 kW, obdobný použitému v některých malých rypadlech. Násypka vstupního rozměru 280x160 cm se plní běžným středním rypadlem, nakladačem nebo rypadlonakladačem, recyklát pak vychází ze stroje na haldu, na vozidlo nebo do třídiče pomocí sklopného pásového dopravníku délky 450 cm.
Ovládání je pomocí spínačů na boku stroje nebo bezdrátovým dálkovým ovládacím pultem, při práci zpravidla umístěným v kabině nakládacího stroje. Nakládací výška do násypky činí pouhých 225 cm. Průjezdná šířka stroje jen 160 cm umožňuje jeho nasazení i na stísněných staveništích. Regulace štěrbiny se děje plynule, hydraulicky a umožňuje nastavení max. velikosti výstupního zrna 30 až 200 mm.
Na rozdíl od malého typu MF 450, který je určen prakticky jen pro průběžnou staveništní recyklaci malých množství suti, betonu a kamene nebo zpracování odpadu při kamenické nebo betonářské výrobě, MEF 520 již svým výkonem 20-30 m3/h uspokojí s rezervou i požadavky při zpracování nashromážděných hald běžné suti na meziskládkách a při práci na menších recyklačních dvorech.
Další možností nasazení jsou potrubní trasy v kamenitém materiálu, který se drtičem MEF 520 na místě předrtí a využije pro zpětný obsyp a zásyp. Nikoli nakonec může být použit při rekonstrukci komunikací na zhodnocení vytěžených konstrukčních vrstev vozovek (tzv. „kufru“) jejich předrcením na místě a následným rozprostřením a zhutněním pro vylepšení vlastností budoucí pláně. S recyklačním mobilním drtičem Guidetti MEF 520 se dostává stavební veřejnosti na trh výrobek, který je dostatečně výkonný pro práci v sestavě s rypadlo-nakladači nebo rypadly kategorie 8 až 13 tun. Výhodou je i snadná přepravitelnost pomocí malého podvalníku nebo kontejnerového nosiče kategorie od cca 13 t celkové hmotnosti vozidla.


Při pokračujícím trendu recyklace přímo na stavbě, bez potřeby materiál převážet, je MEF 520 opravdu zajímavým strojem pro široké spektrum staveb všeho druhu. Při agregaci s výkonově odpovídajícím třídičem dochází pak k dalšímu zhodnocení materiálu již úžeji specifikované zrnitosti. Naopak pro úpravu velikosti vstupního kusu nabízí firma BC Stavo příslušné nové (zn. Rammer) nebo použité střihací nebo mělnicí čelisti či nesená hydraulická kladiva.
Takto je zajímavé plnění drtiče MEF 520 čelní lžicí u nás velmi rozšířených strojů rypadlo-nakladač, který na podkopovém ústrojí nese zmíněné kladivo pro úpravu příp. větší velikosti vstupního kusu. Firma BC Stavo připravuje v rámci nově zahájené spolupráce se zahraničním dodavatelem i distribuci a následný servis větších mobilních recyklačních drtičů vysoce moderní konstrukce v typové řadě navazující na zmíněné drtiče Guidetti. Ale o tom až někdy příště.
Autor: Martin Čížek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek