Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nové tahače STILL – vysoká flexibilita horizontální přepravy

Zveřejněno: 22. 4. 2008

U nové modelové řady CX-T, kterou uvádí na trh společnost STILL, dodavatel intralogistických řešení, se jedná o obratný, tříkolový tahač, se kterým lze velmi flexibilně optimalizovat přepravu spojenou s provozními procesy.

Tahače modelové řady CX-T s tažným zatížením až čtyři tuny jsou dimenzovány pro středně dlouhé přepravní dráhy s častou výměnou přívěsů nebo přípravné práce s použitím přívěsu. Světlost 70 mm umožňuje použití tahačů CX-T i venku, kde se vždy musí počítat s nerovnostmi, prahy nebo poškozenou jízdní dráhou.

Ničím neomezený výhled na spojku tažného zařízení z místa pro řidiče dále usnadňuje každodenní práci, zejména tehdy, když je tahač CX-T vybaven na přání dodávanou automatickou spojkou tažného zařízení. Ve standardním provedení má tento tahač spojku tažného zařízení s možností připojení přívěsu ve třech výškách – 300, 365 a 410 mm – což umožňuje optimální přizpůsobení různým výškám oje. Pro podstatné usnadnění manuálního připojování přívěsu může být tahač na přání vybaven tlačítky pro ovládání z chůze. U tohoto vybavení jsou na tahači umístěna dvě tlačítka pro pomalý pojezd dopředu nebo dozadu, která se ovládají zvenčí.


Tahač modelové řady CX-T s tažným zařízením

Celkový tvar určují ergonomie a bezpečnost

Konstruktéři u koncepce tahače CX-T kladli velký důraz na modulární konstrukci a promyšlené ergonomické tvary. Tím snížili náklady na údržbu, péči a logistiku náhradních dílů. Použité konstrukční skupiny se úspěšně osvědčily v praxi a zajišťují spolehlivý provoz a vysokou disponibilitu.

Řidič stojí na odpružené plošině. Opěrka zad je vhodná pro každou tělesnou výšku řidiče a poskytuje dobré boční držení. Plošina pro stojícího řidiče působí jako bezpečnostní spínač. To znamená, že pokud řidič plošinu opustí, dojde k automatickému zabrzdění.

Všechna potřebná zobrazení a funkční tlačítka jsou v ovládací jednotce Cockpit integrována a umístěna tak, aby je bylo možné ovládat bez přehmatávání. Rukojeti řídítek jsou ergonomicky mírně vytočeny. Nakloněná osa otáčení řídítek umožňuje ergonomické pohyby řízení.

Kontroly přístupu prostřednictvím PIN kódu vylučují neoprávněné používání.

Při uvolnění spínače pojezdu dojde k jemnému generátorovému brzdění se zpětným získáváním energie. O účinnou ochranu řidiče se dále stará automatické snížení rychlosti při projíždění zatáček, proporcionálně k úhlu zatočení.

Kompaktní výkonný paket

Bezúdržbový třífázový motor s výkonem 3 kW je uložen v přední části vozíku a jeho síla je přenášena přímo na hnací kolo. Tahač CX-T nabízí svým uživatelům tažnou sílu až maximálně 4000 kg a rychlost jízdy až 12 km/h bez břemene a 10 km/h s břemenem.

Ve standardním provedení má tahač obutí SE. Použití kol superelastik a plnopryžových kol, která jsou oproti tvrdým vulkollanovým kolům o poznání měkčí, výrazně tlumí možné rázy od nerovností povrchu jízdní dráhy. Umístění motoru přímo nad hnacím kolem a umístění těžké baterie vedle hnací jednotky zajišťuje dobrou trakci. Z těchto konstrukčních řešení vyplývá dobrá stoupavost na rampy. Obě zadní kola jsou chráněna přišroubovaným odlitým dílem, který svou hmotností zvyšuje jak trakci, tak stabilitu. Vyšší stabilitu zajišťuje také rozchod kol 679 milimetrů.

K vysoké výkonnosti přispívá i kapacita baterie 450 Ah. Oproti předchozímu modelu nabízí optimalizované napájení energií o 20 % vyšší disponibilitu stroje. Baterii lze snadno vyměnit ze strany přes válečky nebo shora pomocí jeřábu.

Autor: Ing. Ivana Majerová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek