Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nové stavební nákladní automobily Scania

Zveřejněno: 9. 6. 2005

Scania – synonymum pro odolnost a spolehlivost. Na podzim loňského roku představila Scania nové modely stavebních vozů. K jejich hlavním přednostem patří nový, ergonomický interiér kabin, nosnost či nízká spotřeba pohonných hmot.

Z velké, cca. 450 základních modelů, nabídky vozidel značky Scania jsou ve stavebnictví používány řady s označením P-, R- a T-. Řady P- a R- jsou navrženy jako univerzální, pro všechny druhy přepravy. Řada T zahrnuje vozidla určená pro dálkovou přepravu a stavební provoz. Potenciální zákazník má k dispozici široký výběr dvou až čtyřnápravových podvozků. Kabiny s novými interiéry, odpovídajícími nejnovějším ergonomickým požadavkům, jsou dostupné v několika verzích. Hnací soustavy Scania, známé svou odolností a nízkou spotřebou, prošly též omlazovací kůrou s četnými zlepšeními. K těmto faktům je nutno přidat možnosti různého uspořádání náprav, rámů a motorů. Na takto požadavkům klienta uzpůsobený podvozek mohou specializovaní výrobci snadno montovat nástavby šité na míru použití vozidla.

Nová řada stavebních vozidel je charakterizována robustní konstrukcí spojenou s vysokým užitečným zatížením a skvělou pohyblivostí v terénu. Tyto vlastnosti perfektně odpovídají potřebám stavebního trhu a díky modulárnímu systému je možné přizpůsobit vozidla na míru jakémukoliv typu provozu.

Při bližším pohledu zjistíme, že rámy spolu s podvozky jsou dostupné ve třech zátěžových třídách - M pro střední, H pro vysokou a E pro extra vysokou zátěž. Výšku podvozku lze zvolit běžnou (N) a zvýšenou (H).

Systém odpružení je možný zvolit v kombinaci vzduchové na zadní nápravě a eliptická pera vpředu nebo eliptická pera na všech nápravách. Rámy a podvozky jsou konstruovány s ohledem na příslušné požadavky na výkon bez zbytečného zvyšování prázdné hmotnosti.

Ve stavebních variantách vozů Scania lze použít 9 až 16 litrové motory o výkonu 270 – 580 k (198 – 426 kW). Jedná se o nový 9 litrový řadový pětiválec s výkonem 270 nebo 310 k. Motor disponuje velkým točivým momentem již od nízkých otáček. Je vhodný pro použití např. ve sklápěčích 4 x 2 a dvou nebo třínápravových domíchávačích betonu.

Dále jsou to 11 a 12 litrové řadové šestiválce s výkony 340 – 470 k, nacházející uplatnění u všech typů stavebních strojů, včetně těch, které mají pohon všech kol.

Nejvýkonnějším motorem v nabídce je 16 litrový osmiválec V8 s výkonem 500 – 580 k. Tento motor je vhodný pro nejnáročnější nasazení i pro těžkou přepravu.

Podobně koncipovaná je také nabídka v oblasti převodovek zahrnující 8 a 8+1 rychlostní rozsahové převodovky a 12 a 12+2 rychlostní rozsahové a dělicí jednotky V nabídce je rovněž rychloběžná verze 12+2 rychlostní převodovky, vhodná zejména pro stavební vozidla s nápravami s kolovou redukcí. Automatické převodovky jsou dostupné u řady P pro některé aplikace střední zátěže. Všechny typy převodovek lze doplnit automatizovaným systémem řazení Scania Opticruise a retardérem. Podle výkonů motoru a zatížitelnosti podvozku se volí pohon jedné nebo dvou zadních náprav. Nápravy jsou k dispozici v různých kategoriích uspořádání, s nebo bez kolové redukce.

U stavebních vozidel lze zvolit všechny varianty kabin řady P-, R- i T-. Novinkou je dvojice denních kabin P- a R-, které jsou kompromisem mezi krátkou a spací kabinou. Nová denní kabina R- nabízí možnost spojení nejvýkonnějšího 16-litrového motoru V8 (500 nebo 580 k) s kompaktní kabinou.

Řada P- zahrnuje nízko posazené krátké a denní kabiny a dvě spací kabiny (s plochou a běžnou střechou). V řadě R- je možno zvolit vysoko posazenou denní kabinu nebo si vybrat ze čtyř spacích kabin (s plochou, běžnou střechou, Highline a Topline). Řada T- nabízí krátkou a spací kabinu, obě se zcela rovnou podlahou. Palubní deska je dostupná v krátké nebo dlouhé verzi. Scania také nabízí několik produktů fleet managementu, včetně velkého palubního PC s dotykovou obrazovkou, kterou lze do dlouhé palubní desky zcela integrovat.

Mnoho interiérových doplňků je šito na míru potřebám stavebnictví, např. vinylové čalounění, gumové koberečky a nejrůznější odkládací prostory. Jednoduchá zpětná zrcátka bez aerodynamických krytů se dobře hodí do tvrdých podmínek na staveništi.





Autor: Roman Janoušek
Foto: Helena Ševčíková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek