Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nové dozery Caterpillar D5N a D6N

Zveřejněno: 25. 6. 2003

Počátkem roku 2003 představila firma Caterpillar nové dozery D5N a D6N. Oba dozery vycházejí z předchozí úspěšné modelové řady M, která si právem získala oblibu spolehlivostí, ekonomickým provozem a vysokou produktivitou.



Při konstrukci dozerů byly použity nejnovější konstrukční technologie včetně optimalizace součástí a pevnostní analýza pomocí metody konečných prvků. Uvedení nové řady N na trh také předcházelo rozsáhlé testování prototypů a jeden z nich byl testován i v Čechách. Oba dozery jsou poháněny elektronicky řízeným přeplňovaným motorem Caterpillar 3126B s velmi dobrou výkonovou charakteristikou. Elektronicky řízený motor je vybaven vysokotlakým palivovým systémem HEUI. Tento palivový systém byl vyvinut firmou Caterpillar a zabezpečuje maximální výkon motoru i při velmi nízkých otáčkách, což je příznivé pro spotřebu paliva a hlučnost motoru. Vstřikovací tlak, časování vstřikovacích jednotek a průběh vstřikování je řízeno elektronicky. Díky vysokému vstřikovacímu tlaku, při němž dochází k atomizaci paliva, a elektronickému řízení, motor vyhovuje těm nejpřísnějším emisním limitům EU.
Třírychlostní planetová převodovka s řazením pod zatížením je od motoru poháněna jednostupňovým měničem točivého momentu, který účinně zvyšuje tah dozeru a chrání převodné ústrojí před rázovým zatížením vznikajícím za provozu. Rám obou dozerů je konstruován pro vysoká namáhání. Stykové uzly svařence rámu jsou tvořeny odlitky, které zabezpečují vysokou pevnost. Svařování roboty a žíhání rámu na odstranění vnitřního pnutí zaručuje dlouhou životnost.
Koncové převody jsou uloženy v rámu a nejsou součástí rámů kladek pásů, tak jsou chráněny před rázovým zatížením vznikajícím při pojezdu dozeru a také před znečištěním. U obou dozerů je možno volit ze dvou provedení podvozku XL a LGP. Podvozek typu XL je vhodný pro běžně prováděné práce, podvozek LGP má širší rozchod, větší délku a širší desky pásu. Tím se snižuje měrný tlak stroje na podložku. Dozer je tak předurčen k práci v měkkém a bažinatém terénu například pro údržbu rybníků. Oba dozery mají utěsněné a olejem mazané články pásů, na přání s rotačními pouzdry. Oba dozery jsou vybaveny řízením FTC tedy řízením pomocí stranových spojek a brzd, kdy pro zatáčení je jeden z pásů bržděn. Ovládání se děje pomocí krátkých ovládacích pák, které lze snadno ovládat pomocí špiček prstů levé ruky. Dozer D6N může také být volitelně vybaven diferenciálním řízením, kdy dochází pomocí planetového diferenciálu a hydromotoru, vřazenému do převodného ústrojí, ke zrychlování nebo zpomalování pásů. Výhodou diferenciálního řízení je nepřerušovaný přenos hnací síly na oba pásy při zatáčení.
Jako pracovní zařízení slouží u dozeru radlice typu VPAT s měnitelným úhlem řezu a možností natočení. U dozeru D6N je možno volit ze dvou radlic a to VPAT a SU. Volitelně mohou být oba dozery vybaveny třínožovým rozrývačem, hydraulicky poháněným navijákem nebo jen přídavným protizávažím. Kabina obou dozerů chráněná konstrukcí ROPS nabízí velkorysý prostor. Přístrojová deska je přehledně uspořádána a najdeme na ní také displej monitorovacího zařízení EMS, které poskytuje obsluze informace o provozním stavu dozeru. Všechny ovládací prvky jsou snadno dosažitelné a ergonomicky navržené. Dveře a okna s velkou prosklenou plochou poskytují perfektní výhled na pracovní plochu.
Standardně jsou dozery vybaveny komfortní čalouněnou sedačkou se vzduchovým odpružením. Konstrukce dozerů řady N zabezpečuje jednoduchou údržbu. Všechna místa denní údržby stroje jsou snadno přístupná prostřednictvím odklopných krytů. Interval výměny motorového oleje je prodloužen na 500 Mth, tím se snižují náklady na provoz stroje. Vyhledávání závad také usnadňuje diagnostický nástroj Elektronický technik. Hlavní komponenty stroje mají modulovou konstrukci a lze je snadno vyměnit bez nutnosti demontáže jiných součástí. Také chladič využívá modulové konstrukce. Při poškození tedy není třeba demontovat celý chladič, ale stačí jen vyměnit poškozený modul.
Autor: Jan Belekanič
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek