Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nová minirýpadla KOBELCO na českém trhu

Zveřejněno: 16. 10. 2004

V letošním roce byla ve světě a tedy i v České republice představena nová řada minirýpadel série SR-3 japonského výrobce z Tokia, KOBELCO SK27SR, SK30SR, SK35SR a SK50SR. Jak je jistě odborníkům známo, stroje s příponou SR se vykazují zkrácenou zádí s prakticky nulovým přesahem, tudíž jsou velmi vhodné pro práce ve stísněných pracovních podmínkách, a to zvláště v městské zástavbě.
V případě nové generace modelů minirýpadel série SR-3 jde o stroje s vyššími výkony než stroje předchozí ve stejné nebo podobné kategorii, s lepším komfortem, nízko položeným těžištěm a tím i výbornou stabilitou stroje.

Obsluha zvláště ocení kabinu, její vybavení, prostornost, snadnou údržbu kteréhokoli modelu i zvýšenou odolnost a životnost každého ze strojů. Minirýpadla jsou vybavena novým hydraulickým systémem (tři čerpadla s uceleným průtokem systém IFPS) a úspornými, výkonnými motory. Vyšší výkon trakčních motorů umožňuje nárůst točivého momentu např. u modelu SK30SR až o 30 %. Automatika řazení dvou rozsahů rychlosti pojezdu je garantem plynulejšího a zlepšeného pojezdu po staveništi.


Nová konstrukce planýrovacího štítu a výložníku
Výrobci navržená nová konstrukce planýrovacího štítu řeší problém přepadání shrnované zeminy nebo jakéhokoli jiného materiálu. Štít je řešen do oblouku, takže hrnutá zemina je vracena zpět, tudíž padá do prostoru před planýrovací štít a je dále hrnuta, aniž by přepadávala před pásy stroje. Jde o patentované řešení výrobce. Navíc štíty umožňují vyšší úhel nájezdu stroje než jiné modely - až 38o.
Pokud jde o konstrukci ramene výložníku, výrobce přikročil k zesílení použitých profilů, vyrobených z vysokopevnostní oceli s vyšší houževnatostí. Kromě toho je zvýšena torzní odolnost ramen planýrovacího štítu.


Kabiny strojů
Výrobce rozšířil prostor kabiny, která je nyní až o 11 % širší než předchozí srovnatelné modely, strojník má možnost zvýšeného posunu sedačky vpřed i vzad. Celá kabina u všech zmiňovaných modelů je koncepčně a designérsky zcela nově řešena, což samozřejmě platí i pro zajištění nerušeného výhledu z prosklené kabiny na prostory výkonu práce minirýpadla.
Nově řešený rám kabiny plně vyhovuje zabezpečovacímu systému ROPS. Motory a údržba Minirýpadla jsou vybavena motory Yanmar se zvětšenými chladiči, novými typy olejových filtrů, s vyššími výkony startéru i alternátoru. Co se týká vlastní údržby, veškerá místa pro pravidelné kontroly jsou v dosahu obsluhy, tzn. ze země a velmi snadno dostupná.


Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek