Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nekompromisně skvělá! Nová generace pásových rýpadel Cat® toho nabízí hodně...

Zveřejněno: 17. 7. 2018

Dlouho očekávaná řada pásových rýpadel Caterpillar v hmotnostní třídě do 20 tun je konečně tady. Modely s typovým označením Cat® 320 GC, 320 a 323 mají mimořádně nízké náklady na provoz a údržbu, prodloužené servisní intervaly a celou řadu nových technologií, které přispívají ke skvělému poměru „cena-výkon“.

Nová generace pásových rýpadel Cat® je konečně na českém trhu

Jak si popíšeme podrobněji, změnil se i design strojů, ale tato změna má své funkční opodstatnění. Zástupci dealera strojů Cat® v České republice, společnosti Zeppelin CZ, se s novými stroji seznámili v předváděcím a školicím centru Caterpillar v Malaze; zákazníkům v Česku se rýpadla poprvé představí na akci Cat TATRA Roadshow 2018, která se uskuteční ve vybraných pískovnách v ČR a na Slovensku v průběhu května. Nová generace rýpadel bude bezesporu hlavním tahákem této show pod širým nebem.

Cat® 320 GC je elegán se skvělými parametry

Pro bližší představení nové řady jsme zvolili model s typovým označením Cat® 320 GC. Nízko otáčkový elektronicky řízený motor C® C4.4 ACERT má výkon 91 kW a ve spolupráci s velkým přepracovaným hydraulickým čerpadlem se provozovateli odměňuje více než příznivou spotřebou paliva. V porovnání s rozšířenou řadou rýpadel E nabízí ve srovnatelné hmotnostní kategorii palivovou úsporu ve výši až 30 %! A to už je skutečně zajímavá hodnota. Podívejme se, co za tímto úspěchem stojí. V prvé řadě má na výborné spotřebě svůj podíl nový elektro-hydraulický systém stroje, který se obejde bez pilotního hydraulického okruhu. Absence plnoprůtokových filtrů, zkrácení hydraulických rozvodů a zcela nová konstrukce hydraulických filtrů se podepsaly na vyšší produktivitě stroje. Nová hydraulika si také vystačí s menším množstvím hydraulického oleje (až o 20 % méně než v předchozí řadě), což samozřejmě snižuje náklady na servis.

Pro efektivnější spalování paliva je rýpadlo vybaveno dvěma typy výkonnostních režimů (Power Mode, Smart Mode). Pokud stroj pracuje v aplikaci s vysokými požadavky na výkon (při rýpání, nebo nakládání vozidel), režim Power Mode zvýší otáčky a přizpůsobí hydraulický systém pro vyšší výkon; přepnutím do Smart Mode v lehčích aplikacích se motoru a hydraulice naopak odlehčí. Kompletně přepracován byl chladicí systém stroje. Každý chladicí okruh má nově svůj vlastní, elektronicky řízený ventilátor, který pracuje nezávisle na ostatních. Zatímco dříve jeden ventilátor ochlazoval motor i hydraulický systém, nyní pracují ventilátory samostatně a jejich provoz je tak optimalizován podle potřeby daného systému stroje. Vyčistit větrák od pevných a prachových částic není žádný problém, a to díky výkonnému zpětnému chodu.

Snadná údržba = 15 % nákladů dolů

O provozních úsporách, dosahovaných pomocí chytrých technologií, již řeč byla; výrobce ale myslel ještě dál, konkrétně jak maximálně usnadnit servis a pravidelnou údržbu stroje. Za tím účelem je rýpadlo vybaveno sdruženými přístupy ke všem filtrům, navíc podobně jako všechny důležité kontrolní prvky (pro měření hladiny oleje, chladicí kapaliny, pro kontrolu odlučovače vody v palivu apod.) jsou i filtry snadno přístupné ze země. V oblasti údržby Caterpillar dále zapracoval na prodloužených servisních intervalech, například u vzduchového filtru se systémem předčištění se životnost prodloužila až na 1000 mth, což je o 100 % více než u předchozí řady, vstupní filtr u palivové nádrže má životnost prodlouženou na 2000 mth a každý ze tří palivových filtrů disponuje servisním intervalem 500 mth. Zcela nové jsou filtry pro zpětný tok hydraulické kapaliny, které jsou schopny zachytit více nečistot a jejichž životnost byla oproti předcházející řadě zvýšena o 50 % na 3 000 mth.

Nový design pro lepší funkčnost

Přepracovaný design kabiny odpovídá nejmodernějším požadavkům na bezpečnost a pohodlí posádky. Velké prosklené plochy a nižší posazení kabiny umožňuje strojníkovi pohodlně zvládat výkopové práce, aniž by se musel vyklánět ze sedačky. Všechna rýpadla Cat této nové generace mají ve standardu například startování bez klíče (tlačítkový typ), velký ovládací LCD panel o šířce 203 mm s otočným ovladačem a zpevněnou ochranu kabiny před převrácením (ROPS). Nové viskózní uchycení kabiny lépe tlumí vibrace při jakékoli práci. Ovládací joystick integrovaný do sedačky si může obsluha nastavit dle svých preferencí (například tuhost odezvy) a toto nastavení si pod svým jedinečným přístupovým ID uložit do paměti. To se může hodit zejména tehdy, střídá-li se na stroji více posádek.

Závěrem

Nová generace rýpadel má ty nejlepší předpoklady stát se bestsellerem na trhu, podobně jako třeba kolové nakladače Cat řady M, které přesvědčují svou hospodárností zákazníky napříč všemi obory. Nová řada bude poprvé představena na Cat® TATRA Roadshow a o prvních zkušenostech z reálného provozu vás budeme v průběhu roku dále informovat. Více informací o produktových novinkách a o Cat TATRA Roadshow najdete na www.zeppelin.cz a také v mobilní aplikaci Zeppelin CZ, kterou je možné stáhnout v App Store či Google Play.

Autor: Jan Rybář
Foto: Zeppelin CZ
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek