Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Na začátku veletrhu Bauma oslavil JCB velký mezník ve své historii – výrobu stroje s pořadovým číslem 500 000<br>Vybrané novinky JCB na veletrhu bauma

Zveřejněno: 16. 5. 2004

V tomto příspěvku představíme několik nových strojů společnosti JCB, které mohla odborná veřejnost vidět na přelomu března a dubna v jedné z největších vystavovatelských expozic. Kromě toho byl vystaven 500 000. vyrobený stroj, kterým je rýpadlo-nakladač JCB 3CX.



Předseda a generální ředitel JCB pan Anthony Bamford řekl: „Je fantastickým výkonem vyrobit půl milionu strojů a na tento úspěch může být každý, kdo je spojen se společností, právem hrdý. “ JCB má 13 závodů na čtyřech kontinentech: 10 ve Spojeném království a zbývající v USA, Brazílii a Indii. Existují také dceřiné společnosti ve Francii, v Německu, Itálii, Nizozemsku, Belgii, Singapuru a ve Španělsku.

TLT 35D
Mluvčí JCB uvedl: „TLT 35D nabízí významné výhody pro nakládku nákladních automobilů díky zvýšenému objemu 2,1 tuny a dosahu 2 metry. To znamená, že uživatelé, kteří provádějí těžší nakládky, nyní mohou využít výhod nakládky z jedné strany. Podobně jako všechny stroje Teletruk je TLT 35D rovněž schopen využívat rychle vyměnitelné příslušenství, zvláště lopatové rypadlo, které obvykle na běžných sloupech vysokozdvižných vozíků nepracuje dobře.“ Spolu s uvedením TLT 35D má nyní celá řada Teletruk nový teleskopický design, který je o 15 % užší, což umožňuje obsluze vozíku lepší viditelnost na špičky vidlice. Řada Teletruk je rovněž vybavena novou linií kabiny, která je zakřivená. To plně odpovídá dvěma mezinárodním bezpečnostním normám – Ochraně proti převrhnutí (ROPS) a Ochraně proti padajícím předmětům (FOPS). Kabina je rovněž vybavena novým rozmístěním přístrojů jako součást vylepšeného prostředí pro obsluhu.

MINIRÝPADLO 8080
Rýpadlo je vybaveno motorem o výkonu 42 kW, hydraulickým systémem Toshiba se smyslem pro zatížení a vyměnitelnými gumovými a ocelovými vodítky.

JCB 8080 také poskytuje plně zdokonalený systém ovládání (AMS), který umožňuje obsluze výběr ze tří způsobů rýpání: standardního, lehkého a těžkého. Navíc pro ekonomiku provozu je stroj vybaven funkcemi programovatelného automatického běhu naprázdno a manuálního zpětného zapojení běhu naprázdno. Automatický běh naprázdno může být nastaven tak, že za pět sekund automaticky sníží otáčky motoru a poté na další intervaly 5 sekund do maximální doby 30 sekund. Manuální zpětné zapojení běhu naprázdno umožňuje obsluze určit, kdy se má motor vrátit do režimu běhu naprázdno a na jak dlouho. Nově je řešen design hlavní vzpěry, provoz rýpadla je s nulovým výkyvem zádi.

Nové zadní motykové minirýpadlo JCB s nakladačem
Již jako jednička v oboru světových zadních motykových rypadel uvádí firma JCB na veletrhu Bauma tento miniaturní model určený zejména pro USA.
V minulosti vystavovala tento stroj jako prototyp. Hmotnost stroje je pouhých 1 500 kg.

Charakteristika:
• Dieselový motor 20 HP
• Vycentrované zadní motykové rypadlo s pracovní hloubkou 2,51 m, 180° úhlem otáčení, pracovní výškou manipulace s nákladem 2,01 m
• Ovládání nakladače pomocí jednoduchých pák
• Ovládání rypadla JCB Plus
• Jednorychlostní hydrostatická převodovka s pohonem 2 kol
• Maximální výška lopaty 2,15 m
• Objem lopaty 0,25 m3
• Pracovní výška manipulace s nákladem 2,01 m
• Šířka standardní rýpací nádoby 305 mm

DAMPR JCB 722
Na základě požadavku svých zákazníků JCB uvedla na trh kloubové dampry JCB 714 a JCB 718 a vyvinula stroje s vysokou schopností manévrování, schopné celoročního provozu a přinášející další výhodu díky schopnosti pracovat v terénu, který se vyznačuje podmínkami s malými možnostmi podpory nákladu. Stroj 722 je vozidlem do jakéhokoliv terénu, se schopností přímé cesty na pracoviště, bez ohledu na to, jestli je prázdný nebo plně naložený. Schopnosti stroje pohybovat se na silnici i mimo ni umožňují pracovat v extrémních klimatických podmínkách, což na rozdíl od těžkých strojů poskytuje majiteli maximální využitelnost. Pro bezproblémový provoz používá řídicí systémy, které se lehce sledují a udržují.

Charakteristika:
• Šestiválcový motor o výkonu 240 HP (brutto)
• Převodovka ZF s plynulým řazením s měničem momentu a poměrem krouticího momentu 1,785 s uzávěrkou
• Osy ZF
• 74° vyklopení s užitečným zatížením 20 metrických tun (22 amerických tun)
• Přední pérování: patentované přední pérování JCB obsahuje dvoufunkční vzpěry se samovyrovnávacími ventily
• Zadní pérování: rámy A střední a zadní osy s nosníkem výkyvu a závěsových gum

JCB 535-140
Na veletrhu Bauma vystavil JCB poprvé teleskopický univerzální nakladač – užitečné zatížení 3,5 tuny, celková pracovní výška stroje 13,8 m. Tento model nejen rozšíří nabídku a účast JCB na trhu vůči zákazníkům, ale také nabízí nejlepší výrobek z hlediska pracovní výšky a dosahu pro lepší flexibilitu. Je vybaven řadou přístupových plošin pro větší teleskopická zařízení, v nabídce je možnost dodání na přání průhledného vozíku a systému celistvého otočení do strany a vymezení polohy vidlic napříč řadou většího teleskopického zařízení.

Jak ve stabilizovaném provedení, tak v kombinaci bočného výkyvu a stabilizovaného provedení spojuje JCB 535-140 výbornou pracovní výšku a přední dosah s kompaktním podvozkem a tím poskytuje model se schopností velkého manévrování s možností efektivního využití ve stísněných podmínkách. Tyto vlastnosti dělají z nového stroje 535-140 ideálního pomocníka pro výstavbu a rozvoj vysokých obytných budov a dalších prací, které vyžadují extrémní pracovní výšku. Díky pohonu buť přírodně odsávaným motorem 82 HP (61,5 kW), motorem 100 HP (74,5 kW) s turbodmychadlem nebo motorem o výkonu 120 HP (90,5 kW) spolu s osami a čtyřstupňovou převodovkou, vyráběnými JCB, je dosaženo nesrovnatelného výkonu a síly.

Zcela nově přepracovaná kabina je nyní používána na všechny nové univerzální nakladače JCB a přináší novou úroveň pohodlí obsluze, což pro stroje JCB vytváří jasně vedoucí postavení v jejich třídě.

Kabina je o 20 % větší a viditelnost skrz střechu se zlepšila. Vnitřek získal dojem posezení v automobilu díky kovové povrchově úpravě přístrojů a lépe čitelným číslům, dokonce i v noci. Nová generace pásových rýpadel Ředitel prodeje JCB Francoise Rausch řekl: „V roce 2003 jsme uvedli na trh novou generaci dvacetitunových pásových rypadel – to nejlepší, co jsme kdy vyrobili. Úspěch těchto modelů nás ujistil o správnosti takového postupu a stejná zlepšení byla nyní provedena na třech dalších strojích, JS130, JS240 a JS260.“ Rychlejší hydraulický provoz, vyšší tažná síla a automatika na nových JS130, JS240 a JS260 dohromady podstatně zvyšují produktivitu. Jednoduchost provozu je také vystupňována zlepšenou viditelností, plynulejší hydraulikou pro lepší odstupňování, snazším ovládáním hydrauliky a zjednodušeným systémem zdokonaleného řízení kvůli menšímu zatížení obsluhy.

Z hlediska hospodárnosti byl největší krok kupředu u těchto tří modelů dosažen zavedením automatiky – inteligentní funkce, která automaticky vycítí hydraulické požadavky a podle toho seřídí motor a hydraulický výkon a současně uvede do provozu běh naprázdno.


Nový JS130 je vybaven nízkoexhalačním motorem Tier II, který poskytuje výkon 70 kW (při 2 100 otáčkách za minutu) – to představuje zlepšení o 11 %, zatímco JS240 a JS260 používají motor Tier II o výkonu 120 kW, který poskytuje o 4 % větší výkon než jeho předchůdce. Nová pouzdra s nízkými nároky na údržbu – čepy upevnění ramene a ramene lžíce – se zabudovanými grafitovými zátkami prodlužují intervaly mazání z 50 na 1 000 hodin a první servisní prohlídka po 100 hodinách se již nepožaduje, to vše ještě snižuje náklady a časové nároky na údržbu. Nová generace provozovatelů JS uvidí velký rozdíl u kabiny na novém modelu. Obrovská zlepšení viditelnosti v zadní části stroje byla dosažena díky nové moderní koncepci a zavedením nové nízkoúrovňové karoserie, která vypustila tradiční kryt motoru. Viditelnost z kabiny na pás na pravé straně byla podstatně vylepšena zkrácením přístrojové konzoly, což umožnilo namontování neděleného velkého skla.


Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek