Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Na stavbě BB Centra v Michli a budovy ALPHA

Zveřejněno: 25. 5. 2003

V rámci tzv. BB Centra v Praze 4-Michli, je dalším objektem stavba budovy ALPHA, která vyrůstá jako jeden ze tří plánovaných staveb (dále budova Beta a budova Gamma) mezi Brumlovkou a dálnicí A1. Realizátorem stavby budovy ALPHA je společnost HOCHTIEF VSB, a.s., divize 8, provoz 3. Následující informace o stavbě objektu Alpha mi poskytl informace ředitel provozu Ing. Jaroslav Šindelář.



„Objekt budovy Alpha, na jehož výstavbu jsme vyhráli výběrové řízení, je součástí celého komplexu BB centra, což je soubor staveb pro kanceláře, obchody a služby. Investorem je developerská společnost Passerinvest, která má za sebou v této části Prahy 4 již několik staveb. Stavbu jsme zahájili začátkem července 2002, její dokončení je plánováno na závěr října letošního roku, s kolaudací a stěhováním nájemníků počítáme do konce roku 2003. V současné době (začátek března - pozn. red.) je skončeno kompletní založení stavby a pokračujeme s hrubou stavbou. Nyní jsme v úrovni druhého nadzemního podlaží. Konstrukčně je budova navržena jako klasický železobetonový skelet s opláštěním hliníkovými konstrukcemi. V tomto období jsou pro nás také aktuální inženýrské sítě, přípojky kanalizace, vody a elektro.
Hrubá stavba má být podle harmonogramu hotova do 31. května, na opláštění nastoupí jako dodavatel firma Metalprogres. Hlavní technologické vybavení budovy - tzn. rozvody vzduchotechniky, elektrorozvody a technické instalace zahájí subdodavatelé v průběhu března. Současně probíhají výběrová řízení na realizaci interiérů včetně dodávek dveří, podlah, stavbu příček atp.“

Jaká technika byla a je pro stavbu použita?
„Nejvíce techniky tu bylo soustředěno v úvodní etapě zakládání stavby a zemních prací. Tady spolupracovala naše divize 9 s firmou Zakládání staveb. Dnes máme na stavbě především techniku pro manipulaci s materiály ve výškách, tzn. pro výstavbu jednotlivých podlaží, což jsou věžové jeřáby Liebherr, které jsou v pronájmu od firmy Kranimex a několik automíchačů s přečerpáváním betonových směsí,“ pokračuje v informacích Ing. Šindelář.
V březnu se pohybovalo na stavbě asi 80 pracovníků, z nichž cca polovina je kmenových, tzn. Hochtief VSB, v profesích železáři, betonáři, zedníci, lešenáři. Ve špičkovém období stavby tu má pracovat v průměru 200 – 250 lidí. Na objektu se zatím pracuje v turnusech (pondělí – pondělí od 6.00 do 22.00 hod). Vzhledem k okolní bytové zástavbě není povolen nepřetržitý provoz.

Několik základních údajů o stavbě objektu Alpha
Stavba je koncipována jako administrativní budova s třemi podzemními a osmi nadzemními podlažími v nejexponovanějším místě celého areálu.
Má mít plochu 12 230 m2, z toho 10 515 m2 je počítáno na kancelářské plochy, zbývající pak pro obchody a služby. Vnitřní atrium má navodit příjemnou, až komorní atmosféru. Zakřivená jihozápadní fasáda umožní umístění ojedinělých log. V přízemí objektu budou k dispozici plochy pro obchody a služby, nadzemní prostory jsou počítány pro kancelářské využití.
Střecha objektu je řešena jako zatravněná, rozlehlá terasa s bohatou vegetací. Autorem projektu je tak jako v případě dalších dvou připravovaných objektů Beta a Gamma Ing. Arch. Jan Aulík z Atelieru A.
Autor: Karel Kurka
Foto: Autor a archiv Hochtief VSB
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek