Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

MTM Tech s.r.o. – úpravy traktorů pro komunální sféru

Zveřejněno: 22. 8. 2006

Stoupající trend posledních let v oblasti údržby komunikací vykazuje používání traktorů coby nosičů nejrůznějšího nářadí pro údržbu silnic a komunbikací. Traktory musí být speciálně uzpůsobeny pro nesení celé řady nářadí tak, aby splnily požadavky kladené na univerzální nosiče nářadí. Firma MTM Tech s.r.o. se úpravám traktorů intenzivně věnuje již řadu let a to jak v oblasti vývoje, a zajištění výroby úprav vlastních traktorů, tak v oblasti vývoje, výroby, montáže, servisu pracovních výměnných nástaveb pro údržbu komunikací, zeleně a veřejných ploch Firma je držitelem Certifikátu systému řízení jakosti ISO 9001:2000.

Se zvyšujícím se provozem na našich komunikacích stoupají i nároky na kvalitu vozovek, od místních, přes okresky až po státní. Čistý a bezpečný povrch v létě i v zimě, včetně příkopů je cílem úsilí všech silničářů a správců komunikací. Dříve stačilo nasadit pluh na náklaďák, naložit ho škvárou a hurá na silnici. Dnes se spokojí s vrstvou uježděného sněhu a posypem v zatáčkách, kopcích a křižovatkách snad jen v horských oblastech, vždyť k zimě sníh patří. Řidiči ale požadují čisté, nenamrzlé vozovky.


Obr. 1: Traktor ZETOR 11441 Forterra v komunálním provedení s hydropohonem a čelní sněhovou frézou.

Vyšší nároky

Zima, jako byla letošní, klade vyšší nároky na technické vybavení. Jasně se ukázala výhodnost traktorů pro nesení nářadí, jako jsou pluhy, frézy, sypače atd. Traktory lze s výhodou používat rovněž i po zbytek roku. Mohou nést žací ramena různého uspořádání, myčky sloupků a svodidel, štěpkovače, čelní nakladače, zametací kartáče i montážní plošiny, mohou táhnout vysavačové zametací stroje atd.


Obr. 2: Traktor ZETOR 11441 Forterra v komunálním provedení s univerzálním šípovým pluhem, neseným v přední upínací desce DIN 76060 vel. 3/5 a samonakládacím sypačem soli a inertních materiálů, neseným v zadním tříbodovém závěsu.

Vyšší zatížení

Zavěšením nářadí se mění zatížení traktoru. Velké momenty vyložených žacích ramen, čelních nakladačů apod. vyžadují zpevnění konstrukce traktoru. Firma MTM Tech s.r.o. na základě dlouhodobé činnosti v oboru komunální techniky a každodenních kontaktů se zástupci Správ a údržeb silnic, technických služeb měst a obcí i soukromých vlastníků traktorů dospěla k rozhodnutí uvést na trh takto speciálně připravený a upravený traktor. Volba padla v prvé řadě na traktor nejdostupnější, v přijatelné cenové relaci na českém trhu, tedy značku ZETOR.


Obr. 4: Traktor ZETOR 11441 Forterra v komunálním provedení s přední univerzální ramenovou sekačkou.

ZETOR FORTERRA

Jako základ pro dostavbu byl vybrán traktor robustní konstrukce, s pohonem všech čtyř kol, typ ZETOR FORTERRA. Dostavba traktoru spočívá v montáži nosného rámu (viz obr. ), který přenáší jednak namáhání na krut, způsobené vyloženými žacími rameny a dále slouží i jako pomocný prvek pro montáž dalších nástaveb. Součástí rámu je i mechanická (příp. hydraulická) blokace přední nápravy a integrovaná přední upínací deska dle normy DIN 76060, vel. 3/5. Traktor získá na stabilitě a veškerá namáhání jsou přenášena na nápravy, to je nezbytné zejména při aplikaci žacích ramen.


Obr. 6: Traktor Steyer 6190 CVT se sněhovou frézou a otočným pracovištěm.

Univerzální žací rameno

Zkušenosti pracovníku firmy MTM Tech s.r.o. umožnily traktor Zetor Forterra vybavit univerzálním žacím ramenem, neseným v přední upínací desce dle normy DIN 76060, vel. 3/5 a poháněným od předního vývodového hřídele. Výsledkem je komplet traktoru a profesionálního nářadí, poskytující uživateli veškerý komfort při práci i při montáži a demontáži. Rameno umožňuje práci po obou stranách traktoru a je vybaveno příčným pojezdem pro rychlé vyhýbání překážkám.


Obr. 3: Vyztužovací rám s přední upínací deskou DIN 76060 vel. 3/5, sloužící ke zpevnění traktoru a eliminaci kroutícího momentu, vyvolaného výložníkovými žacími rameny.

Další možnosti

Speciálně pro zimní období, kdy je třeba vysoce výkonných nosičů s dostatečnou únosností náprav (vzhledem ke hmotnosti těžkých sněhových fréz), s dostatečně nízkými plazivými rychlostmi , event. s možností vybavení kabiny otočným pracovištěm vybavuje firma MTM Tech s.r.o. nástavbami i další traktory vyšších výkonových kategorií. Spolupracuje s výhradními dovozci traktorů Fendt, Case a Steyer.


Obr. 5: Traktor Fendt 818 Vario s čelní sněhovou frézou.

Další informace

Firma MTM Tech s.r.o. dokáže uspokojit nejrůznější požadavky zákazníků, ať jde o výkon, nosnost, trakční vlastnosti či značku traktoru. Informace Vám poskytne jak centrála Firmy MTM Tech s.r.o.v Praze, tak i výrobní a obchodní střediska:


Obr. 7: Univerzální traktorový nosič nářadí Fendt 380 GKA s přední univerzální ramenovou sekačkou a podsvodidlovou sekačkou trávy.

Centrála:

MTM Tech s.r.o., Janovská 375, 109 00 Praha 10, Tel/fax: 272083375,
mobil: 602668538,
E-mail: votava@mtmtech.cz

stř. Veselice, 679 13 Sloup v Moravském Krasu, tel/fax: 516 436 072,
mobil: 602 218 568

E-mail: vasulin@mtmtech.cz

stř. RAMOS KOO Rokycany
Arbesova 866/III, 337 01 Rokycany,
tel./fax: 371728402,
mobil: 603 476 039

pro Slovenskou republiku pak na adrese:

MTM Tech Slovakia s.r.o.
Homolova 3,

841 02 Bratislava
tel./fax: +421 264 362 308; mobil: +421 0905454985


1 Zpracováno dle firemních podkladů
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek