Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.4. – svátek slaví Rudolf

MSV 2019 se zaměřuje na digitalizaci výroby

Zveřejněno: 22. 9. 2019

Šedesátý první ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně opět ukáže poslední novinky a trendy v oblasti průmyslových technologií, představí fenomén digitální továrny a nově otevře diskusi k cirkulární ekonomice. MSV 2019 se bude konat od 7. do 11. října na brněnském výstavišti, současně se uskuteční také veletrhy Transport a Logistika a ENVITECH.

MSV 2019 se bude konat od 7. do 11. října na brněnském výstavišti

MSV opět zcela zaplní brněnské výstaviště a bude významnou ekonomickou a politickou událostí. Pořadatelé opět očekávají účast přibližně 1 600 vystavujících firem a nejméně 80 tisíc odborných návštěvníků.

Expozice Digitální továrna 2.0

Nastupující čtvrté průmyslové revoluci se Mezinárodní strojírenský veletrh cíleně věnuje již od roku 2015, kdy byla právě zde vyhlášena Národní iniciativa Průmysl 4.0. Po čtyřech letech se klíčové téma veletrhu posouvá na vyšší úroveň a nese nový název Digitální továrna 2.0. „Prezentace tématu bude probíhat ve dvou rovinách. První z nich je prezentace na stávajících stáncích vystavovatelů v jednotlivých oborových halách a druhou rovinou je ucelená prezentace této problematiky formou samostatné expozice s názvem Digitální továrna 2.0. Celou expozici naleznou návštěvníci v hale A1 a věřím, že bude atraktivním prvkem veletrhu,” říká ředitel MSV Michalis Busios. Expozice Digitální továrna 2.0 bude koncentrovat informace a řešení zaměřená na digitální budoucnost. Představí se zde řešení založená na hluboké digitální transformaci a umělé inteligenci směřující k vyšší efektivitě a kvalitě produkce.

Prostřednictvím tematických ostrůvků vznikne i tzv. Digitální stezka, která návštěvníka provede na základě specifického zájmu konkrétními fenomény, jako jsou umělá inteligence, blockchain, inteligentní robotika a mechatronika, elektromobilita, kryptobezpečnost nebo nové formy vzdělávání. Digitální stezka ukáže také možné varianty dalšího vývoje.

Kyberudálosti a mezinárodní konference

Součástí expozice Digitální továrna 2.0 v pavilonu A1 bude akční pódium určené pro Kyberudálosti – přednášky, prezentace, kulaté stoly a diskuse, které budou vysílány internetovou televizí. Dalším klíčovým místem projektu Digitální továrna 2.0 bude sál E2 v pavilonu E, kde se ve středu 9. října 2019 uskuteční mezinárodní konference „Průmysl 4.0 2. vlna”. Přednášející z České republiky i zahraničí budou diskutovat témata jako elektromobilita a autonomní vozidla, umělá inteligence ve firemních procesech, kyberfyzikální systémy ke zvýšení výrobní efektivity nebo blockchain a jeho využití v průmyslu.

Prezentovat se bude i první blockchain v Evropě

Elektrotechnická asociace České republiky (ElA) oznámila spuštění blockchainu Notarius, který je první aplikací svého druhu v Evropě. Jako dlouhodobý partner MSV a propagátor digitální továrny bude ElA své řešení prezentovat právě na letošním veletrhu. Veřejná blockchainová síť ElA má firmám poskytovat nezávislou, důvěryhodnou, spolehlivou a trvalou platformu pro využití technologie blockchainu. Aplikace Notarius zatím běží ve zkušebním provozu a slouží k ověřování elektronických dokumentů. S masivním nasazením internetu věcí se blockchain stane nezbytným bezpečnostním doplněním. Například může průmyslu sloužit podobně jako černá skříňka, protože v případě havárie nebo jakékoli nesrovnalosti poskytne přesná data uložená ve strojích, a to včetně nezpochybnitelné časové souslednosti.

Transport a Logistika

Letošní 9. mezinárodní veletrh Transport a Logistika se zaměří na novinky v oblasti automatizace a digitalizace. Návštěvníci pavilonu A2 se mohou těšit na komplexní nabídku manipulační a skladovací techniky, systémů pro průmyslové balení a služeb pro logistiku a dopravu. Další vystavovatelé například speciální montážní techniky, dopravních systémů nebo zařízení pro značení a identifikaci budou vystavovat mj. v pavilonu V. Zajímavé věci z oblasti dopravní techniky budou opět k vidění na volných plochách. Chybět nebudou ani firmy s nabídkou specializovaného softwaru a IT řešení pro logistiku. Čekají se novinky pro digitalizované provozy a stále žádanější oblast štíhlé výroby neboli lean production. Velká pozornost bude opět věnována RFID systémům, které tvoří jeden ze základních pilířů digitalizace a Průmyslu 4.0. V rámci doprovodného programu Packaging Live bude v provozu vzorová balicí linka Průmyslu 4.0 s novým řídicím systémem, různorodým uplatněním robotů a technologickými novinkami pro manipulaci, balení, značení i identifikaci.

Doprovodný program

Doprovodný program se skládá především z konferencí a odborných setkání, z nichž lze uvést například Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, konferenci zaměřenou na 3D tisk, bavorsko-českou konferenci zaměřenou na digitalizaci, Fórum průmyslu a vysokých škol, Fórum AUTOMA (automatizační technika), zmíněnou konferenci Průmysl 4.0 2. vlna a další. Konat se budou také Business den Ruské federace, Business den Běloruska nebo Business den Ukrajiny. První tři dny bude souběžně s MSV probíhat akce Kontakt-Kontrakt. Ve čtvrtek 10. 10. se uskuteční také Veletrh pracovních příležitostí JOB FAIR MSV 2019, který nabídne zájemcům možnost najít si práci či studijní stáž v technických oborech. Součástí veletrhu ENVITECH bude konference zaměřená na cirkulární ekonomiku.

Foto: Veletrhy Brno
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek