Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Modifikovaná otěruvzdorná ocel CREUSABRO<sup>®</sup>

Zveřejněno: 18. 9. 2009

Firma LEGA-INOX, spol. s r.o. je velkoobchodní organizace s nerezovým hutním materiálem a také otěruvzdorným a vysokopevnostním materiálem. Na český trh dodává ocel od renomovaných světových hutí a producentů nerezových výrobků například otěruvzorná ocel s názvem CREUSABRO®.

Více než osm let po její francouzské premiéře se ocel, známá pod obchodní značkou CREUSABRO®, pozvolna dostává do povědomí širší odborné veřejnosti také u nás, v Čechách a na Moravě. Z našeho úhlu pohledu je to konstatování radostné a pozitivní. Za ním ovšem stojí nejen kus odvahy, chuti, dovednosti členů otěruvzdorné divize ABRAservis a společnosti LEGA-INOX s.r.o. ale také vysoká kvalita oceli CREUSABRO® spojená s jejími přednostmi – bainiticko-martensitickou strukturou, schopností vysokého deformačního zpevnění, přítomnosti karbidů Cr + Mo + Ti ve struktuře a také jedinečného tripefektu.

Společnost LEGA-INOX, divize ABRAservis, je exkluzivním průvodcem oceli CREUSABRO® na této nelehké a prakticky nikdy nekončící cestě.

Dosavadní možnosti výběru

Poptáte-li si otěruvzdornou ocel, třeba tl. 20 mm/400 HB u svého dodavatele, jaká asi bude jeho reakce?

V naprosté většině případů je vám bez dalšího vyptáváni nabídnut nejspíše Hardox – letitý leader trhu, synonymum kvality, německy Dillidur nebo finsky Raex, může to být i Xar či Brinar, to jsou oceli, které jsou běžně na českém trhu dostupné.

Jakou z uvedených možnosti zvolíte, jestliže abrazivum obsahuje vysoké % Si nebo alespoň 15 % tvoří prachové částice, jeho rychlost je ? 20 m/s-1 a dopadový úhel ? 30°?

A přidáte-li k tomu další ovlivňující faktory jako vlhkost či teplotu, tlak, agresivní prostředí?

Nerozhodnete-li se ani pro jedno z nabízených řešení, jste na správné cestě. Tady vám pomohou nejspíše tvrdokovy (cca do 62–64 HRC) nebo keramika, či kompozitní materiály.

Největší vliv na odolnost a efektivitu vašich otěruvzdorných dílů máte paradoxně právě vy a vaše schopnost rozpoznat a přesně definovat pracovní podmínky a převládající druh abrazivního vlivu. Samotná tvrdost, kvalita zpracování nebo věhlasné jméno nejsou zárukou schopnosti odolat působení otěru. V praktickém životě, je většinou nutné konkrétní podmínky vždy dostatečně posoudit a navrhnout adekvátní řešení.

Dostupné otěruvzdorné oceli

Vraťme se ale k WQ otěruvzdorným ocelím tvrdosti 400 HB dostupných na českém trhu a možnostem, které nám nabízejí.

Přestože otěruvzdorné oceli (vyjma jakosti X120Mn12) nepodléhají žádné normě či standardu, zjednodušeně o nich lze říci, že jde o oceli s nízkým obsahem uhlíku (pro zachováni svařitelnosti), kalené do vody (rychlé schlazení = tvrdost + martensitická struktura), nízkoteplotně popuštěné (zahřátí na 200 °C a následné pomalé chlazeni = získáme tažnost + obrobitelnost na úkor tvrdosti), veskrze s obdobným chemickým složením a mechanickými vlastnostmi.

Výjimkou je otěruvzdorná ocel CREUSABRO®. Proč? Zásadního vylepšení užitných vlastností této oceli jsme dosáhli modifikací chemického složeni a zavedením řízeného procesu tepelného zpracování.

Vliv chemického složení

Stejně jako ostatní vodou kalené otěruvzdorné oceli, také CREUSABRO® má velmi podobné hodnoty základních stavebních prvků: C ? 0,20; Mn ? 1,6. Dále je však legovaná triem Cr ? 1,90; Mo ? 0,40; Ti ? 0,20, tedy prvky tvořícími za vhodných podmínek velmi tvrdé karbidy, v případě plechu CREUSABRO® plošně rovnoměrně rozmístěné. Speciálně karbidy titanu pak celou strukturu zpevňuji a vyztužuji.

Zvýšený obsah Cr + Mo zajistí oceli odolnost proti popouštění = odolnost pracovní teplotě (400–450 °C) bez poklesu tvrdosti. Tato vlastnost je zcela jedinečná mezi otěruvzdornými plechy!

Vliv tepelného zpracování

Standardní 400HB otěruvzdorné plechy na trhu jsou kaleny do vody (WQ – water quench), což je samozřejmě nutné pro získání vysoké tvrdosti při nízkém obsahu uhlíku. Při rychlém, drastickém zchlazení dojde k přeměně austenitu na lamelární martenzit, tato martenzitická struktura je společná všem WQ otěrovým plechům. Kalicí diagram je poněkud odlišný u naší oceli (obrázek dole).

Výsledkem řízené termické reakce je bainiticko-martenzitická struktura. Bainit a vysoký obsah zbytkového austenitu je následně schopen se pod rázy či tlakem přeměnit na tvrdý martensit a sekundární martensit – tuto vlastnost nazýváme deformační zpevnění a abychom byli spravedliví, zachovává si ji každý WR plech. Při plně martensitické struktuře WQ oceli je však schopnost dále zpevnit spíše zanedbatelná, oproti tomu však ocel CREUSABRO® dosáhne za optimálních podmínek vytvrzeni až o 70 HB.

Nakonec tu máme famózní tripefekt (Transformation induced by plasticity). Efekt spočívá ve schopnosti oceli CREUSABRO® absorbovat deformační síly vznikající při rázové abrazi. Díky mimořádné úrovni tažnosti CREUSABRO® dochází k opožděnému odstraněni třísky, což znamená oddálení úbytku hmotnosti a delší životnost dílu.

Shrnutí poznatků

CREUSABRO® je pro-aktivní ocel s inovovanou koncepcí chemického složení a výrobního postupu.

  • Struktura – jemnozrnná, plně homogenní, bainiticko-martenzitická.
  • Deformační zpevněni – vysoká schopnost zpevnit za provozu.
  • Karbidy – zvýšení odolnosti proti otěru, zpevněni struktury.
  • Tripefekt – opožděné odstraněni třísky – pomalejší váhový úbytek.
  • Při dodaní 360 HB, 460 HB – snadná obrobitelnost v dané kategorii materiálů.
  • při dodržováni technických doporučení.
  • Obsah Cr + Mo – odolnost teplotě bez ztráty tvrdosti.
  • Obsah Cr – díky obsahu chromu lze ocel nitridovat, což představuje další zvýšeni otěruvzdornosti.
  • Ocel CREUSABRO® se uplatni všude tam, kde bude vystavena působeni rázů nebo tlaku, faktorů nutných pro dosaženi optimálních vlastností. Tam, kde je zvýšena teplota či korozivní prostředí. Není vhodná pro nasazení na místa namáhaná pouze tangenciální abrazí.

    Vám, kdož jste dočetli až sem, bychom rádi popřáli mnoho úspěchů v potírání fenoménu zvaného abraze. Jsme tu pro vás, jako silný a zkušený partner s pevným zázemím ve skupině IMS group..

    Autor: Ing. Michal Navrátil
    Foto: Archiv firmy
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
     

    Nové

    Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

    Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

    Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

    Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

    Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

    Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek