Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Mitas a.s. - největší světový výrobce plášťů pro kolová rypadla

Zveřejněno: 22. 8. 2006

MITAS a. s., tradiční výrobce pneumatik, vyrábí a celosvětově distribuuje pod vlastní značkou Mitas a také pod licencovanými značkami Continental2, Semperit2, Barum2, Euzkadi2 a Trelleborg3 široký sortiment zemědělských, industriálních a motocyklových plášťů.

Společnost MITAS a.s. v současné době zaujímá významné místo mezi předními výrobci plášťů pro celou řadu stavebních strojů. Výrobní program dosahuje téměř padesáti druhů dezénů v několika desítkách provedení.


Plášť s označením NB-38 na rypadle Caterpillar

V segmentu plášťů pro kolová rypadla se stala světovým výrobcem číslo jedna. Za zmínku rozhodně stojí ucelený program diagonálních EM (Earthmover) plášťů pro velké stavební stroje, který zahrnuje pět druhů dezénu v téměř čtyřiceti provedeních s rozměry od 24" po 29". Neustálým zdokonalováním konstrukce a technologie společně se zvyšováním kvality výrobků se MITAS a.s. řadí mezi špičkové výrobce a dodavatele v tomto oboru.

Výrobní program MITAS a.s je velmi široký. Vedle výroby plášťů pro stavební stroje je zaměřen i na výrobu plášťů pro zemědělské a víceúčelové stroje, nákladní automobily, vysokozdvižné vozíky, motocykly a letadla.


MITAS a.s. na veletrhu INTERMAT 2006

INTERMAT 2006

MITAS a.s., tradiční výrobce pneumatik, nemůže na tak důležité akci chybět. I letos se zúčastnil tohoto významného Mezinárodního odborného veletrhu strojů a zařízení pro veřejné práce, stavebnictví, zpracování surovin a výroby materiálů, který se koná jednou za tři roky. Zde byly prezentovány nejnovější výrobky společně s tradičním sortimentem.


Nový rozměr 14.9-24 s otevřeným dezénem UK 5

Představené pláště

Na veletrhu INTERMAT byly představeny MPT radiální pláště, které jsou používány pro komunální a vojenská vozidla a na víceúčelové nákladní automobily, společně s plášti pro zemědělské a průmyslové stroje a kolová rypadla.

Dezén MPT-20 je celoroční univerzální dezén pro silnici i mimosilniční využití.

Dezén MPT-21 je směrový s výbornými záběrovými vlastnostmi a účinnou samočistící schopností.

Dezény EM-02 a MPT22 mají vynikající záběrové a samočistící schopnosti.


MITAS a.s. na veletrhu IBF 2006

Univerzální dezén EM-22 se vyznačuje zvýšenou odolností vůči cyklickému, změnovému a bočnímu namáhání.

Dezén EM-23 je určený pro tvrdý a kamenitý podklad, jeho robustní konstrukce spolu s vysokým pokrytím běžné plochy poskytuje zvýšenou odolnost proti průrazu a opotřebení.

Dezén TR-12 má vynikající záběrové vlastnosti, je navržen pro hnaná kola zemědělských a průmyslových strojů.

Dezén TI-09 vyniká svými záběrovými a samočistícími vlastnostmi, vhodný je zejména pro průmyslové aplikace.

Pláště pro kolová rypadla jsou významným segmentem v produkci společnosti MITAS a.s. Jedinečné a dosud nepřekonané vlastnosti pneumatiky vítězí v běžných podmínkách nad rypadly pásovými. Vyznačují se vyšší mobilitou, vynikajícími užitnými vlastnostmi a ekonomikou provozu. Tyto aspekty jsou rozhodující pro zákazníky, kteří rozšiřují svůj vozový park a vybírají z dnešní nabídky na trhu.


MITAS a.s. na veletrhu IBF 2006

NOVINKY roku 2006

Současná nabídka trhu speciálních pneumatik je vysoká a jen opravdu připravená firma může uspět. Je proto velmi důležité sledovat požadavky zákazníků, které udávájí trend vývoje nových výrobků. Firma nerespektující tyto zákonitosti nemá šanci uspět. V poslední době se výrobci strojů snaží nahradit dvojmontáže jednou pneumatikou, např.:

  • 2 x 8.25-20 za 1 x 500/45-20
  • 2 x 9.00-20 (10.00-20) za 600/40-22.5 (600/50-22.5)
  • 2 x 10.00-20 (11.00-20) za 700/45-20

Majitel stroje samozřejmě požaduje, aby se jedna pneumatika svými parametry minimálně vyrovnala původní dvojmontáži. Na základě požadavků trhu a svých zákazníků vyvinula společnost MITAS a.s. následující pláště:

Plášť 500/45-20 TR-12 160A8 TL řady Excavator Tyres navazuje na dřívější pláště supertrakční řady TR12. Prvním rozměrem byl 600/4022.5 TR-12, dále následoval 500/6022.5 TR12. Tento plášť je konstruován k nesení velké zátěže v těžkých provozních podmínkách (viz 160A8). Charakter dezénu na jedné straně představuje lepší trakci v bahnitém terénu a má též výrazné samočisticí vlastnosti. Vícevložková kostra zabezpečuje větší odolnost proti průrazu. Pneu představuje lepší řídící komfort a celkovou stabilitu vozidla.

Další novinka reaguje na požadavky výrobců hutnící techniky.

Nový rozměr 14.9-24 s ověřeným dezénem UK 5 je navržen se zesílenou kostrou pneu, která zajišťuje velmi dobrý výkon pro jeho uživatele. Vzorky tohoto dezénu byly testovány v Institutu pro výzkum a testování ve Zlíně (IGTT a.s.) s vynikajícími výsledky.

IBF 2006

Ve stejné době jako Mezinárodní odborný veletrh strojů a zařízení pro veřejné práce, stavebnictví, zpracování surovin a výroby materiálů INTERMAT 2006 se konal i mezinárodní stavební veletrh IBF v Brně. I zde měli návštěvníci možnost zhlédnout expozici společnosti MITAS a.s.

Pořadatelé umístili i letos stánek Mitas a.s. až na samý okraj výstaviště, což se negativně odrazilo i v počtu návštěvníků. S výběrem místa nebyl zástupce společnosti MITAS a.s. Dragan Draganov spokojen. Stánek byl podle plánů veletržní správy u průchozí ulice na další volnou plochu. Z volné plochy bylo ale parkoviště a původně průchozí ulice končila ocelovým plotem.

Vzhledem k tomu, že zaměření veletrhu je více orientováno na individuální výstavbu rodinných a bytových domů, společnost Mitas a.s. se již dalšího ročníku této výstavy nezúčastní. Se svými zákazníky se však bude pravidelně scházet na specializovaných mezinárodních veletrzích, kde se schází především odborná veřejnost, velké stavební firmy a výrobci stavební a mechanizační techniky.


1 Zpracováno dle podkladů firmy Mitas a.s.
2 Obchodní značky Continental, Semperit, Barum a Euzkadi jsou licencovány společností Continental AG pro zemědělské pláště.
3 Obchodní značka Trelleborg je licencována společnost Trelleborg AB pro motopláště.
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek