Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Mezinárodní veletrhy zemědělské a lesnické techniky

Zveřejněno: 17. 7. 2008

Za dobu více než desetiletého úspěšného trvání nesou veletrhy Techagro, Animal Vetex a Silva Regina známku prestižní akce s vysokým odborným kreditem, která představuje jednu z předních událostí svého druhu v Evropě.

V letošním roce se konaly počátkem dubna, konkrétně 6. až 10. 4. na brněnském Výstavišti. Předchozího ročníku, který byl nejúspěšnější ve své historii, se v roce 2006 (dvouletá periodicita) zúčastnilo 708 vystavovatelů z 19 zemí, areál navštívilo 78 370 návštěvníků ze 45 zemí celého světa.

Nejnovější trendy

Tento největší komplex odborných veletrhů ve střední Evropě ve svém oboru představil nejnovější trendy a technologie v zemědělství, lesnictví a veterinářství a prezentovaly se zde přední světové firmy. K dobrému jménu veletrhů přispěl tradičně odborný doprovodný program, jenž přinesl nejnovější informace a směry z uvedených oborů. Veletrhy se tak staly místem, kde se setkali přední odborníci, významné osobnosti, novináři, zástupci firem a společně se věnovali tématům, které určují budoucí vývoj celého odvětví.

Komerční úspěchy

Veletrhy ukázaly, že vystavovatelé účastí na veletrzích nejen posilovali svou image, ale letošní ročník byl pro ně komerčně velmi úspěšný. Na výstavišti se uzavíraly konkrétní obchody v nebývalém rozsahu, některé firmy dokonce všechny vystavované stroje na místě prodaly. Nabídka mechanizace pro zemědělskou a lesnickou výrobu byla obrovská, každá firma se prezentovala novinkami, inovovanými stroji či technologiemi. Jen na ocenění Grand Prix bylo přihlášeno 70 novinek.

Grand Prix Silva Regina – oceněné exponáty

V kategorii: Stroje a zařízení pro těžbu a dopravu dříví zvítězil traktor LOGSET TITAN 4 F, který vyrábí finská společnost LOGSET OY a do naší republiky dováží Lesnická obchodní, s.r.o. z Hořovic. Porota ocenila vítězný stroj takto: „Jedná se o vyvážecí traktor pro předmýtní a mýtní těžbu, splňující nejmodernější požadavky na efektivitu, šetrnost, ergonomičnost a bezpečnost práce, který je vybaven špičkovými technickými, zejména ovládacími prvky. Ve své kategorii představuje současnou technologickou špičku.

V kategorii: Stroje a zařízení pro přípravu dřevní hmoty k energetickému využití zvítězila ucelená řada štěpkovačů a drtičů dřevní hmoty, výrobce a vystavovatel: firma LASKI, s.r.o. ze Smržice. Hodnocení poroty: „Jde o čtyři výkonnostní řady strojů, učených pro různé provozní podmínky a druh zpracovávané biomasy. Soubor jde vstříc požadavkům zákazníka v komunální, zemědělské a lesnické praxi a umožňuje mu ekologicky čistou likvidaci různých druhů dendromasy, využitelné jako obnovitelný zdroj energie.

Biomasa – stěžejní téma veletrhů

Mimořádnému zájmu se těšilo stěžejní téma doprovodného programu Biomasa jako obnovitelný zdroj energie, do něhož se zapojilo na 50 firem. „Po zkušenostech na veletrhu se chtějí podnikatelé v tomto oboru ve větším rozsahu věnovat výstavbě bioplynových stanic,” konstatoval profesor Jan Mareček z MZLU. Přednášky k tématu biomasa probíhaly v zaplněných sálech každý den.Trojlístek agrárních veletrhů Techago, Animal Vetex, Silva Regina předčil očekávání, a to ve všech směrech. Ukazuje se, že tyto veletrhy pokračují ve svém vzestupném trendu. Stále se zvyšuje počet vystavovatelů, rozšiřuje se výstavní plocha, posiluje se internacionalizace a doprovodný program je vždy zaměřen na aktuální problematiku.

Autor: Ing. Hana Solařová
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek