Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

MANITOU – vedoucí hráč na světovém stavebním trhu

Zveřejněno: 18. 10. 2007

Ve dnech 11.–12. září pořádala pro více než 100 novinářů z celého světa francouzská společnost MANITOU v Budapešti a jejím okolí předváděcí akci svých strojů. První den akce se představilo vedení firmy, vysvětlilo své cíle a připravilo show v cirkusové manéži. Druhý den všichni účastníci vyjeli parní lokomotivou za Budapešť, kde si mohli stroje Manitou vyzkoušet a pak vidět v akci.

Historie firmy

Historii firmy Manitou velmi vtipně podal přítomným novinářům Marcel Claude Braud, vnuk zakladatele společnosti a v současné době její předseda představenstva (Chairman of the Board of Directors).

Můj děda již před 2. světovou válkou měl co do činění se strojírenstvím a přišel s nápadem založit firmu. Přišla však válka a děda byl zabit. V jeho plánech však pokračovala má babička a spolu s mým otcem, Marcelem Braudem, zapsala firmu do obchodního rejstříku. Firma zpočátku vyráběla ruční nářadí, jeřáby a míchačky. V roce 1957 můj otec vyrobil první vysokozdvižný vozík (měl 3 kola). V roce 1958 se vzhled vozíku uhladil, vyrobil se tak, aby byl použitelný do jakéhokoliv terénu a jako základ pro jeho výrobu se použil čtyřkolový traktor McCormick. Tento model se nazýval MC 5. Dosah měl 2,8 metrů, nosnost 1 000 kg a dal vzniknout 1. strojům s názvem MANITOU (název byl odvozen z prvních písmen francouzských slov Manipuler a Tout, která v češtině znamenají „zacházet” a „všechno”).

Brzy začala činnost mladé firmy nabírat na obrátkách, stroje se neustále podle potřeby zákazníků vyvíjely, jejich oblíbenost rostla a o deset let později MANITOU vyrobil a prodal již svůj 10 000. vysokozdvižný vozík, vyvinul a prodal zhruba shodné množství deriků (jeřábů, které se anglicky nazývají „derrick cranes”) a okolo 32 000 míchaček na cement.

V 60. letech se MANITOU stala firmou, jež zásobovala svými stroji Francii. V 70. letech firma expandovala do Evropy (pozn. redakce – šlo o západní Evropu, neboť východní část Evropy byla za tzv. železnou oponou). Došlo ke spolupráci s Asií v oblasti vysokozdvižných vozíků (japonská firma TOYOTA). Vznikla pobočka ve Velké Británii. V 80. letech expanze pokračuje na Americký kontinent (v roce 1981 je založena filiálka v Texasu atd.). V roce 1992 je zaznamenán 100 000. výrobek MANITOU a společnost expanduje do východní a střední části Evropy”.

Tehdy se výrobky se značkou MANITOU objevily i v ČR.


Obr. 1: Právě jdeme na show společnosti MANITOU

Filozofie firmy

Přestože jsou požadavky zákazníků stále rozmanitější, je cílem společnosti MANITOU být neustále o krok před nimi. To znamená podle slov Marcela Claude Brauda, že firma pracuje na vývoji strojů s předstihem. A když zákazník přijde s novým požadavkem na určitý typ stroje, je mu firma tento stroj již schopna nabídnout. Aby se toto mohlo podařit, má společnost ve svém týmu 200 strojních inženýrů, kteří na vývoji strojů denně pracují. „Pro lepší představu – před 10ti lety jsme nabízeli 1 model teleskopického manipulátoru, dnes jich nabízíme 50,” říká Marcel Claude Braud.

Také na veletrhu BAUMA společnost MANITOU představila řadu novinek. O jedné z nich jsme psali v [1]. Za zmínku stojí například i řada drobných úprav strojů – například nový argonomický tvar řadící páky (viz obr 2).


Obr. 2: A už sedím v kabině a prohlížím palubní desku a joystick

Stručné shrnutí výrobků společnosti

  • MANISCOPIC – teleskopické manipulátory,
  • MANITOU – průmyslové a terénní vysokozdvižné vozíky s pohonem přední nebo obou náprav,
  • MANIACCES – montážní plošiny do hal,
  • MANIACCES – montážní plošiny terénní,
  • MANITRANSIT – závěsné vozíky pro návěsy kamionu,
  • MANIHOE – rypadlo-nakladače s teleskopickým ramenem nakladače i podkopu,
  • MANILOADER – čelní nakladače,
  • MANILEC – skladová manipulační technika.

Obr. 3: Teleskopický manipulátor s vidlemi

Použití strojů MANITOU

23 % v zemědělství
24 % v průmyslu
53 % ve stavebnictví

Z toho teleskopické manipulátory jsou použity z 57 % ve stavebnictví a 43 % v zemědělství a průmyslu.


Obr. 4: Pohled z jedné části Budapeště na druhou

Předváděcí akce

Při předváděcí akci byl důraz kladen na novou řadu stavebních teleskopů MT („zatím” přinášíme z akce jen fotoreportáž, v příštím čísle se dozvíte více technických informací).


Obr. 5: Teleskopický manipulátor s nejvyšším dosahem na světě MRT 3050

Závěr

Akce se konala v krásném hlavním městě Maďarska – Budapešti. Přítomno bylo celé vedení skupiny MANITOU, které se všem novinářům po celé dva dny perfektně věnovalo a poskytlo jim veškeré možnosti k tomu, aby se s manipulačními stroji MANITOU mohli seznámit.

Výhradní zastoupení strojů MANITOU pro ČR (pro stavební a průmyslové aplikace) má společnost Net spol. s r.o. Ta zde stroje a náhradní díly k nim prodává a zajišťuje jak záruční, tak pozáruční servis. Hlavní prodejní a servisní středisko je umístěno nedaleko Uherského Hradiště v obci Huštěnovice, na hlavním silničním tahu směr Přerov, Olomouc. Společnost však disponuje dobře dimenzovanou obchodní a servisní sítí po celé ČR.


Obr. 6: Terénní pracovní plošina je určena do nejtěžších pracovních podmínek.

Obr. 7: Teleskopický manipulátor značky MANITOU MT 732 si během několika vteřin vyměnil vidle za lžíci a již nakládá.

Obr. 8: Rypadlonakladač

Obr. 9: MANITOU MT 1840 (výška zdvihu 17,5 m, max. dosah 13,7 m a nosnost 4 000 kg). Kabina má pěkný argonomický tvar a podobně vypadá palubní deska.

Obr. 10: MANITOU na 3 kolech se může zdát méně stabilní, ale není tomu tak.

Obr. 11: Závěrečná show s barevným efektem

Obr. 12: Všem účastníkům za účast a pozornost poděkoval Marcel Claude Braud, předseda představenstva.

Obr. 13: Unikátní teleskopická plošina TP 150 (na levé straně) unese bez problému 1 000 kg.

Literatura:

Hájek, Ondřej: Teleskopický manipulátor Manitou MT 1030 ST láká na své kompaktní rozměry, Stavební technika č. 4/2007, str. 24–25

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek