Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

MANIHOE typ MLB 625 T EX

Zveřejněno: 22. 8. 2006

V březnu tohoto roku proběhlo premiérově v Dyjákovicích u Znojma předání nového, na českém trhu očekávaného, univerzálního stavebního stroje. Každý „fajnšmekr" z řad uživatelů a obdivovatelů stavebních strojů a techniky by si jistě přišel na své. Rypadlo-nakladač MLB 625 T, řady MANIHOE, jehož prvními majiteli se stala společnost Závlahy Dyjákovice, spol. s r.o., je totiž vybaven teleskopickým ramenem nakladače i podkopu.

Společnost NET spol. s r.o., výhradní zástupce značek MANITOU a VENIERI, tak rozšířila svoji nabídku o stavební stroj, který určitě rychle nalezne své zákazníky. Brzká návratnost investice, maximální využití a zapojení stroje MLB 625 T do stavebních a manipulačních prací, je to, co jednatel společnosti Závlahy Dyjákovice, spol. s r.o. Jaroslav Benda od nového stroje očekává. Jeho společnost má celou řadu aktivit a činností. Například vlastní a provozuje mobilní závlahové systémy ČIPA a více než 420 km závlahových trubních systémů, které zavlažují především vinice, sady, a polnosti s víceletými a technickými plodinami na srážky chudém Dyjsko-Svrateckém úvalu. Od svého nového pomocníka očekává velkou pomoc i na různých stavebních zakázkách. Výjimkou nejsou realizace rodinných domků, výkopové práce při výstavbách vodohospodářských sítí, čištění vodních toků či záchranné práce po povodních.


Obr. 1: MANIHOE typ MLB 625 T EX

Dosah manipulátoru

Schéma na obrázku č. 2 ukazuje dosah a nosnost teleskopického manipulátoru MLB 625 T. Dvou a půl tunové břemeno dopraví do výšky 4,5 metru nebo 3 metry od předních kol daleko. Maximální dosah, 5,22 metru do výšky a 3,07 metru do dálky, lze využít při zátěži až 1 900 kg.


Obr. 2: Dosah a nosnost teleskopického manipulátoru MLB 625T

Obratnost a trakční schopnosti

Přední i zadní náprava jsou identické, poháněné i řiditelné, osazené stejnými koly s pneumatikami o rozměru 440/70 R 24, rozvor 2 770 mm a rozchod 1 920 mm. Díky řiditelnosti obou náprav dosahuje hodnota nejmenšího poloměru zatáčení 4,11 metru, resp. 5,3 metru včetně neseného nářadí.


Obr. 3: Schéma náprav a uložení motoru a převodovky

Výkon

Motor Perkins Turbo 1104C44 T dává 74,5 kW při 2 200 ot./min, kroutící moment vrcholí při 1 400 ot./min hodnotou 412 Nm. Motor je uložen napříč mezi nápravami a chlazen vodou. Elektro-hydraulicky ovládaná převodovka má čtyři rychlostní stupně pro jízdu vpřed i vzad. Cestovní rychlost je 35 km/hod. Brzdy jsou vícediskové v olejové lázni. Na obrázku č. 3 je schéma náprav a uložení motoru a převodovky.


Pohon příslušenství

Hydraulický okruh pohání dvě hydraulická čerpadla, která dodávají 184 l/min při tlaku 270 barů. Rozvaděč upřednostňuje brzdy a řízení, což zaručuje kontrolu nad strojem v každé situaci. Celková zásoba hydraulického oleje je 134 litrů.


Ergonomie

Pracoviště řidiče/strojníka odpovídá nejvyšším nárokům na prostor i ergonomii. Všechna okna lze otevřít. Servisní místa motoru i převodovky jsou dobře přístupná. Jednotlivé součásti mají dlouhou životnost, což zaručuje nerušenou práci s minimálními prostoji kvůli údržbě. Jak podkop, tak i teleskopický manipulátor lze osadit širokým spektrem příslušenství. Jeho výměna je otázkou řádově desítek sekund.

Závěr

Vzhledem k parametrům univerzálního stroje MANITOU MLB 625 T se dá očekávat, že jej do svého vozového parku zařadí více firem. Podrobné informace získáte na kontaktech uvedených v záhlaví článku.

Autor: Petra Zíková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek