Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Malé nakladače JCB ROBOT

Zveřejněno: 18. 10. 2004

Firma JCB (Joseph Cyril Bamford) kromě širokého spektra strojů v různých kategoriích vyrábí i smykem řízené nakladače pod označením ROBOT. Tentokrát se krátce zmíníme o modelech JCB 170 ROBOT a JCB 190/1100 ROBOT.


Oba posledně uvedené modely jsou vyráběny jak v provedení s kolovým, tak i s pásovým podvozkem.

Motory a převodovky
Malé smykem řízené nakladače jsou poháněny čtyřválcovými, vodou chlazenými dieselovými motory. Hnací jednotka JCB 170 ROBOT je vybavena nepřímým vstřikováním, u stroje 1100 je hnací jednotka vybavena turbodmychadlem. Převodovky všech modelů jsou hydrostatické, s manuálním nebo servoovládáním pro nulové až maximální pojezdové rychlosti.


Hydraulický systém
Kromě hydrostatických čerpadel pohonu je k dispozici samostatné čerpadlo pro vlastní výkonné operace stroje včetně přídavných zařízení (přídavný hydraulický okruh lze doplňkově vybavit modely 190 a 1100, standardně je na strojích s vysokým průtokem hydraulického oleje). Snadné ovládání páky umožňuje výbornou a jednoduchou obsluhu převodovky nakladače. Ovládání stroje se nabízí jako ruční pákové, kombinace ručního a nožního ovládání a plné servořízení joysticky.

Strojník si vychutná pohodlí
Kabiny jsou konstruovány jako plně prosklené, s vytápěním a odmlžováním a v systémech ochrany obsluhy - ROPS/FOPS. Úroveň hluku plně odpovídá normám EU.
Bezpečného nastupování a vystupování bočními dveřmi je docilováno díky jedinečné konstrukci jednodílného ramena JCB. Strojník má k dispozici plně nastavitelné anatomické sedadlo s bezpečnostním pásem, který patří mezi standardní vybavení. V závěru uvádíme vybrané technické parametry.

****

Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek