Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Locust a New Holland

Zveřejněno: 14. 10. 2008

Společnost Rašovec stavební stroje a technika se zabývá prodejem stavebních strojů a techniky významných značek, dodávkou širokého sortimentu přídavných zařízení a náhradních dílů. Důležitou součástí jsou také kvalitní servisní služby a dostatek náhradních dílů.

V minulém čísle časopisu jsme se věnovali výhradně smykem řízeným nakladačů Locust, které vyrábí slovenská společnost WAY INDUSTRY, a.s., jež patří k našim největším smluvním partnerům. V tomto čísle bychom chtěli představit i ostatní stavební stroje z našeho sortimentu a zastavíme se u několika novinek letošního trhu.


New Holland B115

Mezi další značky strojů patří celá ucelená řada stavebních strojů New Holland, široká nabídka vibrační techniky firmy NTC, hydraulická rozrušovací kladiva Indeco a v neposlední řadě technika firmy Honda.

Nejmenší nakladač Locust L453

Společnost WAY INDUSTRY, a.s., začala letošní rok s výrobou nejmenšího smykem řízeného nakladače z řady Locust stroj L453 s hydraulickým ovládáním. Označení 453 poukazuje na nosnost stroje 450 kg.


Rypadlo nakladač New Holland B115

Koncepce a desing nakladače vychází z trojkové řady nakladačů. Na rozdíl od nakladačů vyšších nosností tento nakladač vychází z integrovaného rámu, kde nádrže a blatníky jsou součástí rámu.

Kabina splňuje bezpečnostní předpisy ROPS (převrácení stroje), FOPS (pád břemena na stroj), výhled z kabiny stroje, hlukové limity a vibrace v nakladači. Všechny ovládací prvky jsou na ergonomicky dostupných místech, čímž zaručují vysoké pohodlí obsluhy.


Nejmenší nakladač Locust L453

Pohon nakladače je hydrostatický s hnacím motorem KUBOTA D1703-M o výkonu 27,5 kW při 2800 otáčkách/min. Pojezdový mechanizmus se skládá z regulačních hydrogenerátorů v tandemovém uspořádání a ze čtyř pojezdových hydromotorů s převodovkou, které pohánějí každé kolo samostatně. Okruh pracovní hydrauliky se skládá z neregulovaného hydrogenerátoru, rozvaděče s otevřeným středem a přímočarých hydromotorů. Použité agregáty zabezpečují vysokou spolehlivost a životnost nakladače.

Rypadlo nakladače New Holland

Další stroje, o kterých bychom se chtěli zmínit, jsou rypadlo nakladače New Holland B110 a B115. V letošním roce došlo k jejich modernizaci, stroje dostaly nový motor CNH TIER A COMMON RAIL s větším kroutícím momentem, vyšším výkonem, větší produktivitou a šetrností k životnímu prostředí.

Navíc nové řešení otevírání motorového prostoru umožňuje velice jednoduchý přístup a šetří čas. Hydraulický systém sestává ze dvou zubových čerpadel zapojenými sériově s celkovou dodávkou 160 l/min, regulovanými pomocí Load Sensing a pracujícími pod maximálním tlakem 210 bar. Hydraulická teleskopická násada je dostupná jako standardní součást pro získání maximálního dosahu, hloubky a nakládacích schopností při optimalizaci jedinečné konstrukce „kompletního podkopového zařízení” Zadní podkopové zařízení NEW HOLLAND se vyznačuje robustním výložníkem nového tvaru a úzkou násadou, což zajišťuje výbornou viditelnost po celé délce výložníku až k lopatě při všech podkopových hloubkách. Navíc vnější řadové uspořádání pístnic také přispívá k viditelnosti a zároveň poskytuje nejlepší možné využití hydraulické síly pro dosažení maximální výkonnosti.

Model B115 nabízí volbu ze tří režimů řízení, což umožňuje všestranné využití při všech typech prací. Řízení všech čtyř kol umožňuje malý poloměr otáčení – pouze 4,6 m, díky němu je možná vynikající pohyblivost v těsných prostorech a v okolí výkopu a překážek. Krabí chod umožňuje stroji pohyb podél stěn anebo budov bez komplikovaného manévrování. Koncept řízení všemi koly o stejné velikosti kol dodává B115 nakládací a manévrovací schopnosti jednoúčelového klasického nakladače.

Vibrační technika NTC

Mezi další sortiment patří vibrační technika NTC. V letošním roce byly představeny nové vibrační reverzní desky (řada od 120 do 440 kg). Lehké typy VDR představují alternativu k jednosměrným deskám s podobným typem nasazení a s výhodou lepší manévrovatelnosti ve stísněných prostorách, těžké reverzní desky vynikají zejména vynikajícím hloubkovým účinkem hutnění.


Vibrační tandemový válec

Pro srovnání – VDR 63 (440 kg, 63 kN) dosahují podobného hloubkového účinku jako těžký vibrační válec. Proto se reverzní desky používají především pro hutnění silných vrstev zemin (hutnění zásypů, náspů, podkladové vrstvy komunikací, základy staveb atd.).


Vibrační reverzní desky

Další novinkou jsou vibrační tandemové válce (řada 1300 – 1460 kg). Navazují na řadu vedených válců a jejich hlavní výhodu představuje vyšší komfort obsluhy. Z konstrukčního hlediska již představují „dospělý” stroj, vybavený kompletním hydrostatikým pohonem a vibrací obou běhounů, tlakovým skrápěním s cyklováním atd.

Výhodné financování

Mezi naše partnery patří také finanční společnost UnicreditLeasing CZ, a. s., která nabízí velmi rychlé vyřízení leasingové smlouvy s možností nastavit si délku splácení. Jedná se o zrychlené schvalování od 10 % akontace u stavebních strojů New Holland a od 15 % akontace u smykem řízených nakladačů Locust.

Autor: Václav Zahajský
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek