Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Kramer 280 jako ekvivalent smykem řízených nakladačů

Zveřejněno: 13. 12. 2006

Stále náročnější požadavky zákazníků na trhu s kompaktními (smykovými) nakladači volají po inovaci na řešení konstrukce stroje, který by snížil provozní náklady a zároveň by mohl být využíván jak ve stavebnictví, zemědělství, komunálu, taktéž i v průmyslu. Proto německý výrobce KRAMER nabízí našim zákazníkům ze všech odvětví čelní kompaktní nakladač Kramer 280 s nezávislým natáčením přední a zadní nápravy s pevným rámem, což znamená, že tento stroj není řízen smykem kol ani kloubem, jak je to zvykem u většiny nakladačů.

Jaké vlastnosti Kramer 280 nabízí?

Tento stroj nabízí harmonické sladění technických parametrů:

  • váha stroje 3,3 t (ideální pro transport),
  • užitečná nosnost na vidlích 1,6 t (ideální pro skládání či nakládání palet apod.),
  • minimální opotřebení pneumatik (životnost 2 – 3 roky dle místa nasazení),
  • nižší průměrná spotřeba PHM na 1 mth (výrazně nižší než u smykem řízených nakladačů),
  • vysoká přejezdová rychlost – až 25 km/h (velmi komfortní díky odpružení předního ramene),
  • vysoký komfort pro posádku stroje (dokonalý výhled z kabiny, vybavené topením i větráním),
  • velmi dobrá průjezdnost stísněnými místy – šířka stroje 1,5 m.

Kramer 280 v písníku společnosti STAVOKA v Bělči

Podvozky s pevným rámem jsou mimo jiné využívány také u teleskopických manipulátorů, které firma Kramer také vyrábí. S tímto souvisí vyšší produktivita stroje, neboť ve standardu nakladač pořídíte s 0,65 m3 lopatou, ale výjimkou není použití až 1,1 m3 lopaty na lehké materiály.


Kramer 280 jako ekvivalent smykem řízených nakladačů v celé své parádě v písníku NUČNÍKY

Pohonnou jednotkou je japonský motor Yanmar 4TNV88 o výkonu 29 kW při 2400 ot./min. Dá se říci, že Kramer používá motory o nižším výkonu, neboť při jeho systému nezávislého řízení kol nedochází ke ztrátám výkonu jako u nakladačů, které manévrují smykem, kde se značná část energie spotřebuje na překonání odporu mezi koly a podložkou. Tímto Kramer 280 dosahuje daleko nižší průměrné spotřeby pohonných hmot, což určitě není zanedbatelná úspora nákladů v horizontu dlouhé životnosti stroje. Po otevření zadního krytu motoru je zajištěn přístup k pohonné jednotce ze tří stran, což umožňuje rychlou a efektivní údržbu nakladače.


Po otevření zadního krytu motoru je zajištěn přístup k pohonné jednotce ze tří stran, což umožňuje rychlou a efektivní údržbu nakladače

Pohon je zajištěn hydrostaticky 4x4 s natáčením kol 2x40°, kde je poloměr otáčení nakladače necelých 2,5 m. Díky tomuto systému řízení je nakladač šetrný vůči podloží tj. např. zámkové dlažbě, novému chodníku apod. ve srovnání se smykem řízenými nakladači. Obdivuhodná je i průchodnost terénem, neboť Kramer má světlost 320 mm a zadní kyvnou nápravu, která zajišťuje stálý styk s podložím. Ovládání pojezdu je umístěné na joysticku, pouhým stisknutím tlačítka a stlačení plynového pedálu je zajištěn plynulý, rovnoměrný pojezd, bez jakéhokoliv dalšího řazení až do rychlosti 25 km/hod. Díky vybavení stroje pro provoz po pozemních komunikacích, vydáním TP a standardnímu vybavení stabilizátoru pojezdu je Kramer 280 schopen nezávislé přepravy po vlastní ose, což Vám opět snižuje provozní náklady.

Filozofií Kramera není pouze důraz na úsporu nákladů při provozu zákazníka, ale i zajištění komfortu a pohodlí obsluhy stroje, což je zajištěno prostornou kabinou s panoramatickým výhledem ze stroje na všechny strany a s praktickým vstupem do kabiny z obou stran. Toto samozřejmě nemůže být zajištěno u smykem řízených nakladačů, kde vám pro bezpečný výhled překáží obě ramena nakladače a na výhled za nakladač jste odkázáni pouze na zpětná zrcátka, což není při dnešním uspěchaném provozu vždy optimální.


Komfortu a pohodlí obsluhy stroje je zajištěno prostornou kabinou s panoramatickým výhledem ze stroje na všechny strany a s praktickým vstupem do kabiny z obou stran

Kramer 280 není pouze jenom nakladačem, ale jedná se o univerzální nosič přídavných zařízení, který se může v závislosti na jejich použití využívat v jakémkoliv výrobním odvětví. Každý nakladač Kramer je standardně vybaven hydraulickým rychloupínačem přídavných zařízení, které zvyšuje efektivitu a produktivitu nakladače a umožňuje používat na stroji desítky různých přídavných zařízení.


Každý nakladač Kramer je standardně vybaven hydraulickým rychloupínačem přídavných zařízení, které zvyšuje efektivitu a produktivitu nakladače a umožňuje používat na stroji desítky různých přídavných zařízení

Nakladač Kramer 280 je díky své akční ceně srovnatelný a mnohdy i levnější než smykem řízené nakladače s přibližně stejnými technickými parametry, tj. např.: užitečnou nosností.


Kramer 280 na předváděcí akci v Bělči

Firma KRAMER dodává na český trh kromě uvedeného modelu Kramer 280 i celou řadu čelních kolových nakladačů, které pokrývají provozovatelům potřebu v rozsahu užitečné nosnosti od 900 kg až po 4 500 kg. Kromě klasických čelních nakladačů jsou v nabídce společnosti ARTE také teleskopické manipulátory s dosahem od 6 m až po 17 m.

V případě zájmu o tuto technologii nás prosím kdykoli kontaktujte na výše uvedených telefonních číslech – rádi Vám stroj předvedeme a popř. i zapůjčíme k bezplatnému odzkoušení.

O přednostech stroje Kramer 280 se bylo možno přesvědčit i na předváděcím turné firem KAISER a KRAMER v České republice. Více v lednovém čísle časopisu Stavební technika.




1 Luboš Vavřík, obchodní zástupce společnosti Arte spol. s r.o.
Autor: Luboš Vavřík
Foto: Helena Hejhálková, Ivo Khol
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek