Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Komunální show STAN 2007 – 11. veletrh komunálních, silničářských a speciálních nástaveb, podvozků a dalších strojů

Zveřejněno: 31. 10. 2007

Ve dnech 28.–31.8. 2007 proběhla v areálu společnosti KOBIT v Jičíně již po jedenácté předváděcí akce „STAN 2007“. Více než 900 návštěvníků ze 14 zemí zde mělo možnost vidět přes 70 jezdících a mnoho staticky vystavených exponátů.

Letos byla představena technika z produkce jičínského KOBITU a 18 partnerských i konkurenčních firem. Tradičně byli pozváni zástupci SÚS a dopravních odborů, obecních i krajských úřadů z celé republiky. Celou akci uvedli a prováděli Jaroslav a Petr Nožičkové, majitelé firmy KOBIT s.r.o., hlavním moderátorem celé akce byl herec Tomáš Krejčíř.


Obr. 1: Přítomné přivítali bratři Petr a Jaroslav Nožičkovi společně s hercem a moderátorem Tomášem Krejčířem

V uvítací řeči zhodnotili šestnáctiletou minulost společnosti KOBIT spolu s jedenácti lety, které působí v Jičíně ve vlastních prostorách. Ostatně idea předváděcí akce STAN, jako možnosti cíleně představit produkci společnosti, vznikla spolu s novými možnostmi, které přineslo právě vlastní zázemí. To výrazně posílilo akceschopnost firmy bratrů Nožičkových, o které vypovídá nedávné otevření 3. výrobní haly v listopadu loňského roku1.


Obr. 2: Takový mrňous jako je samosběrný chodníkový zametač K2 LADOG, a utáhne TATRU

Za zmínku zajisté stojí i skutečnost, že společnost KOBIT se letos prezentovala na veletrhu BAUMA a z českých firem zaujala největší výstavní plochu.


Obr. 3: Obsluhu stroje VT 090 od společnosti NTC je skutečně nenáročná, zvládl ji i Tomáš Krejčíř

Během prezentace představili Jaroslav a Petr Nožičkové všechny výrobní segmenty – asfaltovou techniku, techniku pro zimní údržbu komunikací, samosběrné zametače, techniku pro sběr komunálního odpadu, transportní techniku pro přepravu kapalin, kombinované a fekální nástavby, včetně speciální techniky. Některá technika je vyvíjena v kooperaci s dalšími výrobci komunální techniky. Během předváděcího kolotoče byla také představena i produkce partnerských firem.


Obr. 4: Takto rychle pracuje KOBIT – v červenci kreslí a v srpnu jezdí

Firma MTM TECH s.r.o představila řadu výměnných nástaveb na traktorech CASE, Fendt, Zetor Forterra, Zetor Proxima. Již téměř tradičně byl představen traktor Zetor Forterra v komunální úpravě, dále již rozšířené o vlastní výkonovou hydrauliku a hydrostatický odnímatelný pohon pro pojezd superplazivými rychlostmi s plynulou regulací. To umožňuje využít tento stroj i pro nesení asfaltové frézy moderní konstrukce s příčným přejezdem, jež byla rovněž presentována jako novinka.


Obr. 5: Výsledek spolupráce firem CROY a KOBIT – zametací stroj K 3,5 na podvozku MERCEDES

Firma MTM Tech oslovila zákazníky i novou řadou těžkých segmentových pluhů řady LLV S. Tato řada je již plně konkurenčně srovnatelná s výrobky předních evropských výrobců. Zajímavým produktem dodávaným firmou na trh v ČR, SR a v Polsku jsou teleskopicky vysouvané pluhy řady E90.40/49. Tato informace by neměla uniknout zejména firmám, technikům a managerům z oblasti údržby dálnic!


Obr. 6: Společnost MTM Tech s.r.o. představila řadu výměnných nástaveb na traktorech CASE, Fendt, Zetor Forterra, Zetor Proxima

Rypadla MECALAC, otočné nakladače AHLMANN představila společnost STAVES, s.r.o.

Nesmíme opomenout, že vybírat se dalo i mezi podvozky. Předváděné komunální nástavby bylo možno spatřit na podvozcích Mercedes, Tatra, Man, Iveco, Renault a další.


Obr. 7: SIMED ve své kráse – stroje s pýchou představuje Ing. Jaroslav Bil

Každý stroj doprovázel odborný popis, který upozornil na jeho výhody a možnosti. Některé stroje svoje možnosti předvedly na místě. Po ukončení prezentační části pozvali pořadatelé účastníky k občerstvení. Potom byl prostor pro technické konzultace, obchodní jednání, ale i vyhlídkové lety nad krajem Jičína, včetně průletu nad celým areálem KOBIT.


Obr. 8: Průvod našich nejmenších od Zálesí a.s.

Všechny dny veletrhu měly stejný program, jediným rozdílem byli pozvaní hosté, kteří jsou tradičně zváni podle regionů. Závěrečný den komunálního veletrhu STAN 2007 patřil krajům Královéhradeckému, Pardubickému a Libereckému. Navštívil jej i královéhradecký hejtman Pavel Bradík.


Obr. 9: Traktory New Holland prezentovala společnost Agrotec a.s.

V roce 2008 bude uspořádáno další předváděcí setkání STAN a už teď je jasné, že se můžeme těšit na novou techniku, kterou během následujícího roku firmy uvedou do praxe. Budou to výsledky důvtipu českých hlav a práce českých rukou, i když nejspíš na osvědčených zahraničních podvozcích.


Obr. 10: Letecký snímek areálu KOBIT pořízený při vyhlídkovém letu dne 31.1. 2007

Po celo dobu této exhibice nechybělo občerstvení a ke shlédnutí to byla nejen šikovnost jičínského týmu v barvách Kobit v disciplíně komunální bitumenové techniky. Všechny účastníky jistě zaujala např. komunálně hudební skupina a její umění, se kterým vystoupila na této show. Každý z diváků mohl také ocenit skvělé nové číslo mladičkého konstruktéra a jeho kumšt manévrů a otoček v oblacích s vlastním modelem helikoptéry.


Obr. 11: Úklid v praxi – špinavá vozovka... vysavač od KOBITu – čistá vozovka

Veletrhu STAN 2006 se zúčastnily tyto firmy:

KOBIT s.r.o., Jičín, bitumenová a komunální technika,
CROY, spol. s r.o., Rakovník, nástavby na univerzálních nosičích UNIMOG U 300, U 400, podvozky Mercedes Benz,
MTM Tech s.r.o., Praha, nástavby na traktorové nosiče, radlice Assaloni,
SIMED, s.r.o., Dvůr Králové nad Labem, malá komunální technika,
Zbyněk Lazar, Brno, stroje pro letní a zimní údržbu – sekačky, traktory,
FORNAL Trading, s.r.o., Kroměříž, kontejnerové a rychlovýměnné systémy,
ST a.s. Nová Paka, sekačky příkopů a údržbová technika,
FOREST MERI, s.r.o., Brno, frézy na odstraňování ledových zmrazků,
NTC STAVEBNÍ TECHNIKA spol. s r.o., Česká Skalice, hutnicí technika,
STAVES, s.r.o., těžká mechanizace a manipulační technika – kloubová rypadla MECALAC, nakladače s otočným výložníkem AHLMANN, minirýpadla a rypadla MECALAC,
PAS Zábřeh na Moravě a.s., autorizovaná opravna,
Zálesí, a.s., malá komunální technika, komunální nosiče AEBI RASANT, čelní nakladače,
ECS Invention spol. s r.o., systémy sledování provozu vozidel a nástaveb
Energreen CZ, s.r.o., malá komunální technika
AGROTEC, a.s., stavební technika
CTS – servis, spol. s r.o., Ohřínek, kontejnerové systémy.


Obr. 12: Akce KOBIT se zúčastnil i královéhradecký hejtman Pavel Bradík a popřál organizátorům hodně úspěchů do dalších let

A co říci závěrem?

Za redakci přejeme všem zúčastněným firmám dostatek invence a úspěchy v tuzemsku i daleko za hranicemi republiky i kontinentu. Pořadatelům děkujeme za příjemnou atmosféru a výborný program a těšíme se opět na srpen 2008 – na již 12. ročník.




1 Více jsme o této akci psali v článku: Hejhálková, H.: Kobit oslavil 15 let své existence netradičně – otevřením výrobní haly.
Autor: Monika Fröhlichová
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek