Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Kolová rypadla JCB od společnosti TERRAMET

Zveřejněno: 28. 3. 2005

Společnost TERRAMET, která byla založena v roce 1991, je výhradním zástupcem anglického výrobce stavebních strojů JCB na českém trhu. Od začátku existence komplexně zajišťuje obchodní a technickoporadenskou činnost, servis a prodej náhradních dílů.
Dnes patří společnost TERRAMET mezi největší prodejce stavebních strojů v České republice. V tomto čísle jsme se zaměřili na kolová rýpadla JCB, a přinášíme o nich podrobnější informace. Od Jana Vencla, vedoucího marketingu společnosti Terramet, jsme se dozvěděli něco málo o uplynulém roce 2004 a plánech pro rok letošní.

Kolové rýpadlo JCB

Kolové rýpadlo JCB je vysoce produktivní stroj, který nabízí kvalitu společně s bezkonkurenčními technickými parametry. Je k dostání v pěti typech – JS 130W, JS 145W, JS 160W, JS 175W a JS 200W. Tyto stroje se opírají o dlouholeté zkušenosti, náročné výzkumy a přísné expertizy společnosti JCB a ve spojení s vysoce výkonným motorem a japonskou hydraulikou se podařilo docílit špičkové efektivnosti a spolehlivosti. Ke své impozantní výšce a obrovskému dosahu nabízí i pohodlnou a technicky zdokonalenou kabinu pro řidiče a vzhledem k nízkým emisím a hluku jsou rýpadla velice vstřícná k životnímu prostředí.

JCB k tomu všemu nabízí flexibilní finanční podporu a široký výběr pojištění, aby byla koupě a údržba stroje co nejdosažitelnější. Za každým JCB strojem stojí vždy profesionální a kvalitní servis.

Kolové rypadlo typ JS 130W

Stroj schopný zvládnout široký sortiment zemních prací používaný především v městských aglomeracích.




Kolové rypadlo JS 160W
Nejpoužívanější stroj z řady kolových rypadel zejména při výstavbě kanalizací a pro práci s pažením, vynikající rypné síly.


Kolové rypadlo JS 200W
Nejtěžší rypadlo, vhodné pro práci s boxy.

Kolová rýpadla JCB se vyznačují silným, efektivním a spolehlivým motorem, který je díky nízkým emisím a hluku velice přátelský k životnímu prostředí. Navíc počítačový systém CAPS II umožňuje pokročilé ovládání hydraulického mechanismu a čtyři operační režimy efektivnější využití energie.
Díky hydrostatickému pohonu nabízí rýpadlo celkem přijatelnou spotřebu a spolehlivou rychlost nejen v rovinatém terénu. Převodovka Powershift, která je ve standardním vybavení, umožňuje řazení za pohybu stroje. Při volnoběhu, během přerušení činnosti, se automaticky sníží otáčky. Dvě standardní a dvě zpáteční rychlosti umožňují řidiči efektivněji přizpůsobit rychlost a tah okolnímu prostředí a dalším faktorům. Výkonnost rýpadla stoupla o 10 %, a tak poskytuje vyšší efektivitu při rozpojování pevných hornin.


Rýpadla jsou vybavena odolnou poháněcí jednotkou a převodovkou, umístěnou na střed, a dvojitou kloubovou hřídelí zvyšující celkovou odolnost stroje. Filtrační systém Nephron čistí hydraulický olej na 1,5 mikronů a tím je zabezpečena životnost filtru na 1000 hodin a výměna oleje bývá zapotřebí až po 5000 hodinách. Všechny hadičky a potrubí uvnitř motoru jsou dobře chráněné.


Kolová rýpadla JCB nabízejí i nadstandardní komfort pro jejich operátory – řidiče. Luxusní JCB Eurocab (kabiny) jsou vytápěné a s plně funkčním odmlžovacím systémem, dále poskytují řidiči zlepšenou viditelnost. Tlumící ventil hydraulických válců (Cushion control system) snižuje otřesy v kabině a tím redukuje únavu operátora. Kabina je vybavena elektronickým displejem, který poskytuje veškeré informace o výkonnosti a rychlosti stroje. Ovládání stroje je zjednodušené a umožňuje operátorovi řídit hlavní funkce pouze dotekem prstů.


Na naše otázky ohledně uplynulého roku 2004, ale také o plánech na rok 2005, nám odpovídal Jan Vencl, vedoucí marketingu.

Máte již jasno o podobě vaší prezentace v roce 2005? Na jaké veletrhy se chystáte, připravujete nějakou předváděcí akci?
Na jaře se chystáme na stavební veletrh IBF v Brně. Jako druhý stěžejní veletrh připravujeme na podzim strojírenský. Předváděcí akce chystáme i letos, ale zatím není jasný termín.

Byl jste spokojen s účastí na Strojírenském veletrhu v Brně minulý rok?
Minulý rok jsme tam vystavovali vysokozdvižné vozíky, kompresory a generátory a hutnící techniku. O vysokozdvižné vozíky zájem byl, ale s kompresory již tak spokojeni nejsme. Na letošní rok chystáme určité změny ve strategii a asi i ve vystavovaném sortimentu strojů. Dále připravujeme drobnější účast na Zemi živitelce.

Jaký význam přikládáte jednotlivým výstavám?
Jak jsem již řekl, stěžejní význam pro nás má prezentace na IBF v Brně. Bude tomu samozřejmě odpovídat i naše velikost.


Je mezi veletrhy nějaký rozdíl, například v počtu uzavírání obchodů? Koho oslovujete na Zemi živitelce?
Na Zemi živitelce vystavujeme pouze vysokozdvižné vozíky. Zkoušeli jsme také prezentovat stavební stroje, ale návštěvníci, většinou drobní zemědělci, nejevili téměř žádný zájem. Účast na stavebním a strojírenském veletrhu vnímáme v posledních letech jako povinnost. Vysloveným obchodním přínosem je pravděpodobně pouze vystavování novinek a výrazných technických inovací v jejich přirozeném tří nebo čtyřletém cyklu. Určitě to už není o uzavírání nových kontraktů.


Jak hodnotíte minulý rok, můžete mluvit o vzestupu?
Zčásti určitě ano. Stavební stroje se stále drží na slušné úrovni. Výrazný vzestup však zaznamenáváme u značek, které zastupujeme relativně kratší dobu. Všeobecně však platí, že nejvíce se zvyšuje zájem o půjčovnu a prodej použité techniky.

Chystáte na rok 2005 nějakou novinku?
Novinka určite bude V horizontu nekolika týdnu představíme novou řadu rypadlo - nakladačů JCB, jejichž hlavními inovacemi jsou zdokonalený systém Precision Kontrol, větší hydraulický tlak, lepší možnosti servisu, nová jednodílná konstrukce kapoty a zavedení nových motorů JCB ve strojích 3CX Super a 4CX . Pokud však myslíte novinky v zastoupení, na tomto poli se nic nového nechystá.


O novém zastoupení zatím ani neuvažujete?
V současné době ne. Nabízená paleta je zatím ve všech směrech poměrně kompletní, takže nemáme žádnou potřebu.
Děkujeme za rozhovor.

Společnost Terramet dne 9. 2. 2005 slavnostně předala v Kosicích na Královéhradecku v pořadí dvoutisící stroj JCB firmě STAVOKA Kosice a.s. Slavnostní ceremonie se zúčastnila i velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v ČR, Linda Joy Duffield.


Autor: Klára Drahorádová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek