Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Kobit oslavil 15 let své existence netradičně – otevřením 3. výrobní haly

Zveřejněno: 13. 12. 2006

Dne 9. listopadu 2006 slavnostně otevírali ve firmě KOBIT, spol s r.o. v Jičíně bratři Jaroslav1 a Petr Nožičkovi 3. výrobní halu. Při té příležitosti si zábavnou formou s přítomnými hosty připomněli i patnáctileté výročí založení firmy.


Celé oslavy zahájila dobově ustrojená dvojice

Krátce o firmě KOBIT

Společnost KOBIT se zabývá výrobou strojů a zařízení pro opravy a výstavbu asfaltových silnic, jejich údržbu v letním i zimním období, komunální techniky pro čištění měst, svoz odpadu a v neposlední řadě i transportní techniky pro přepravu asfaltu, chemických látek, topných olejů a pohonných hmot.


Představeni byli i první KOBIŤÁCI

Již od svého vzniku v roce 1991 se KOBIT stal významnou výrobní a obchodní společností. Na začátku nebyl tak široký sortiment, teprve vybudování vlastního zázemí v Jičíně v roce 1996 umožnilo rozvíjet výrobní možnosti společnosti. V roce 1998 to byla nová svařovna a lakovna, o rok déle kanceláře. Nově otevřená hala umožní další rozšíření řemeslné základny. Spolu s tímto krokem se zlepší podmínky i pro vývojové pracovníky.


Mezi pozvanými hosty promluvil i Lothar Schäfer (první zleva)

Celé oslavy probíhaly v duchu obou bratří – „tradičně netradičně”

Pro pozvané hosty, kterých bylo okolo 150, bylo připraveno nejen příjemné posezení právě v nově otevřené hale, ale i řada překvapení. Celé oslavy zahájila dobově ustrojená dvojice – muž, jenž představoval vévodu z Valdštejna, a jeho žena. Jaroslav Nožička je uvítal a představoval, jak se i on s firmou KOBIT podílejí na rozvoji Jičína.


Pozvaní hosté

Mezi vzácnými hosty byl i člověk, který stál u zrodu firmy – Lothar Schäfer. Od něj se všichni přítomní dozvěděli úsměvnou historku, jak se poprvé před 20 lety, v době socialismu v Československu, setkal s Jaroslavem Nožičkou a kterak požadoval vyrobit nádrž pro asfalty o objemu 16 000 l. Sám toto období hodnotil slovy: „Byl to horor. Vše bylo komlikované a zdlouhavé”. Přesto však již v té době vznikl společný nápad – vyrábět v Českoslovenku tyto stroje. Nejdříve se našla v Praze hala, kde se mělo začít vyrábět, a samozřejmě se hledal i srozumitelný název pro firmu, která měla své výrobky dodávat i do zahraničí. Tak vznikl název KOBIT (první písmena názvu Komunální Bitumenová Technika).


Zatančila i svůdná děvčata

V současné době je v nabídce společnosti KOBIT přes 165 typů strojů, zařízení a cisternových návěsů převážně vlastní konstrukce. Pro obohacení sortimentu jsou úspěšně vyráběny některé stroje na základě licenčních smluv. Většina produkce je vyráběna podle zájmu a požadavků zákazníků v malých sériích nebo kusově. Tato skutečnost vyžaduje úzkou spolupráci techniků společnosti se zákazníkem již od prvopočátku projektu. Samozřejmostí je například poradenská činnost při konfiguraci a výběru vhodných nosičů nástaveb. Velmi mě překvapilo, kam všude se výrobky této ryze české firmy dodávají.


15 let KOBITU připomínala i věžička

Petr Jablonský v zábavném programu napodobuje Miloše Zemana

Vedle tuzemského trhu jsou dodávány i do zemí takřka celé Evropy a Ruska. Dceřiné společnosti byly vybudovány na Slovensku, Maďarsku, Rusku a Rakousku. Ve 14 státech má KOBIT svoje zastoupení. Od počátku činnosti firmy byla velká pozornost věnována nejen vlastnímu vývoji, ale i budování pozice na trhu. K tomu nemalou měrou přispěla a přispívá cílená a soustavná péče o zákazníky včetně rychlého a fungujícího servisu. Hlavním motorem společnosti je kreativita a týmová práce dynamického kolektivu.


Následoval závěrečný ohňostroj


...a volná zábava například v místním Casinu

Po velmi příjemném průřezu historií firmy nás čekal překvapením nabitý zábavný program. Například v něm vystoupil známý napodobitel hlasů Petr Jablonský2. Ten předvedl řadu českých politiků, herců a zpěváku. Mezi politiky exceloval „oblíbený” Jiří Paroubek. Své umění předvedly i dvě dívčí taneční skupiny. Následoval závěrečný ohňostroj a volná zábava.


Odjíždíme za krásného počasí a těšíme se zase na setkání s milými lidmi

Rádi bychom touto cestou vedení KOBITU poděkovali za krásné odpoledne a popřáli mu co nejvíce úspěchů nejen doma, ale i ve světě.



1 Jaroslav Nožička zaujal v roce 2006 8. místo v žebříčku TOP 10 manažerů ČR
2 Petr Jablonský po nástupu Jiřího Paroubka do funkce udělal se štábem satirického pořadu České televize Budování státu už jen šest dílů a byli zrušeni.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek