Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Kobelco SK140SRD, nové pásové rýpadlo pro demolice a recyklace

Zveřejněno: 2. 1. 2019

Po pásovém rýpadle Kobelco SK210D, které přišlo na trh v roce 2016 a nedávno uvedeném rýpadle Kobelco SK350DLC-10 představuje společnost Kobelco Construction Machinery Europe B.V. (KCME) nejnovější přírůstek v kategorii strojů, určených pro demolice a recyklační práce. Je jím pásové rýpadlo SK140SRD, které je s provozní hmotností 20,1 tun nejmenším strojem výrobce v dané kategorii.

Pásové rýpadlo Kobelco SK140SRD

I přes menší velikost má tato novinka celou řadu vlastností shodných s většími modely a při její výrobě konstruktéři zúročili 40 let zkušeností, které mají s výrobou recyklačních a demoličních strojů.

Recyklace automobilů v Evropě

Každý rok skončí v Evropě životnost přibližně šesti milionům automobilů, které ovšem mohou stále sloužit jako cenný zdroj náhradních dílů. Firmy, zabývající se recyklacemi starých automobilů, se snaží mít co možná nejnižší náklady, ale díky celé řadě směrnic EU musejí také brát v úvahu dopady recyklačních procesů na životní prostředí. Od roku 1979, kdy Kobelco představilo v Japonsku první speciálně upravený stroj na recyklaci automobilů, se společnost soustřeďuje na vývoj technologií, usnadňujících recyklační proces a umožňující přesné a rychlé rozebrání vraku včetně odmontování ještě použitelných dílů. Provozovatelé recyklačních dvorů si značku Kobelco dlouhodobě chválí, a to především díky spolehlivosti a vysoké produktivitě strojů. K těmto známým vlastnostem přidává novinka SK140SRD také nízkou spotřebu paliva, nižší hluk a emise CO2.

Typický osobní automobil se přibližně z 65 % skládá z oceli a železa; dále pak z měděných vláken, skla a plastových součástí. To ve výsledku znamená, že až 95 % z hmotnosti vozu může být znovu recyklováno a použito. Nové rýpadlo Kobelco SK140SRD, speciálně navržené pro recyklační odvětví, poskytuje čtyřnásobně vyšší účinnost při rozebírání vraků než ruční recyklace a svým majitelům tak šetří čas i náklady, spojené s lidskou prací. Robustní hydraulicky ovládaný svěrák umožňuje bezpečnou a všestrannou manipulaci s rozebíraným vozem; pomocí ostrých zubů drapáku lze snadno oddělit nejen převodovku od bloku motoru, ale například i obvodové desky. Vysoko pevnostní nůžky se dobře hodí jak pro pevné uchopení skeletu, jeho rozbíjení, ohýbání a zkroucení, tak pro velmi přesné oddělování jednotlivých komponentů.

Rýpadlo KOBELCO SK140SRD

Pohonná jednotka nového modelu SK140SRD se vyznačuje nízkou spotřebou paliva a ekologickým provozem. Využitím oxidačního katalyzátoru pro redukci uhlovodíků a oxidu uhelnatého (DOC) v kombinaci se systémem selektivní katalytické redukce (SCR) se podařilo snížit emise NOx oproti předchozím modelům o 88 %. Ke špičkovým provozním vlastnostem a trvale vysokému výkonu stroje přispívá také inovativní chladicí systém (iNDr = Integrated Noise and Dust Reduction) se zvýšenou ochranou proti prachu a hluku.

Nové demoliční rýpadlo SK140SRD má zesílený rám a speciálně upravenou otoč, a to díky těžšímu protizávaží, které zvyšuje stabilitu stroje při manipulaci s těžkým materiálem. Na HD rameno a výložník jsou připevněné těžké ocelové pláty, které zabraňují kroucení. Výrobce myslel také na bezpečnost posádky; přední sklo je opatřené speciální ochrannou fólií proti vysypání skleněných úlomků, kabina je navíc opatřena vysoko pevnostní mříží, která zasahuje i do stropní části a chrání tak posádku kabiny před padajícími předměty. K pokročilejším bezpečnostním prvkům výbavy se pak řadí preventivní elektronický ochranný systém, který aktivuje alarm v případě rizika kontaktu pracovního nářadí s kabinou; dále boční a zadní kamery, externí reproduktory a výkonné LED světlomety s vyšší účinností a životností.

Od záhájení prodeje prvního speciálního stroje pro recyklaci uběhlo již 40 let a během této doby jsme v této kategorii prodali více než 1 200 strojů. Ačkoli zvnějšku mohou naše stroje vypadat podobně, uvnitř se skrývají moderní technologie a inovátorské prvky, jako jsou u tohoto nového modelu například zesílené prvky nebo speciálně navržený chladicí systém,“ říká produktový a marketingový manažer společnosti Kobelco, Peter Stuit.

¹) Zdroj: Kobelco Construction Machinery Europe B.V.

Autor: Jan Rybář
Foto: Kobelco

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek