Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Kloubové nakladače Multione. Jejich využití je téměř neomezené

Zveřejněno: 15. 8. 2015

Kloubové nakladače Multione jsou stroje s mnoha přednostmi a s širokým využitím. Výhradním dodavatelem těchto nakladačů v České republice je společnost P & L, která stroje prodává prostřednictvím obchodní sítě po celé ČR.

Už název stroje vypovídá o jeho přednostech – Multione znamená více než jeden. Jde o multifunkční stroj, který má různé způsoby využití: zvedání, plnění a přemisťování těžkých materiálů na veřejných i soukromých místech. Zastane i mnoho funkcí, a to díky teleskopickému výložníku a univerzální rychloupínací desce, což umožňuje nainstalovat více než 170 různých doplňků.

Hlavní přednosti nakladače

Především díky multifunkčnosti stroje již není třeba kupovat několik různých strojů. Multione zastane mnoho činností a způsobů využití. Je dokonce celoročním strojem, protože jeho vysoká pracovní kapacita nemá žádná klimatická omezení.

Neméně důležitou výhodou je hydrostatický pohon všech 4 kol s dynamickým blokovacím systémem, což stroji umožňuje mobilitu a pohon na jakémkoliv poli, dokonce i se sklonem terénu.

Benzínový nebo dieselový motor je poměrně silný. Jeho výkon je od 20 do 50 HP, tedy má velmi vysokou účinnost, co se týká vyklápění nákladu, výšky výložníku a hydraulického výkonu. Tím se řadí na první místo ve své kategorii.

Opomenuta nebyla ani bezpečnost stroje. Tu zajišťuje konstrukce z ocelových trubek o vysoké odolnosti pro ochranu při převrácení (ROPS). Dále nechybí systém pro ochranu řidiče, samovyrovnávací systém (volitelné příslušenství) a FOPS (Falling-Object Protective Structures) – systém chránící obsluhu před padajícími předměty.

Řidiči mají vždy vysokou úroveň pohodlí díky velmi pohodlnému místu pro řízení bez ohledu na velikost řidiče. Dále mají výhled do všech směrů, mnoho částí volitelného příslušenství, ergonomické a vyhřívané sedadlo a klimatizaci a kabině.

Pokud jde o stabilitu stroje, není co vytknout, jelikož motor je umístěný vzadu a závaží jsou vyvážená. Řízení stroje Multione je velmi jednoduché. Stroj se pohybuje bezproblémově v každé situaci na základě minimálního poloměru otáčení. Dále pak disponuje středovým kloubem na rámu, volantem či ergonomickým ovládacím panelem a palubní deskou.

Nízká hmotnost a kompaktní velikost stroje Multione umožňuje jeho používání na choulostivých površích a také uvnitř budov. Může projíždět dveřmi a uličkami, do kterých by se žádné jiné zařízení nevešlo.

Nelze vynechat ani zmínku o nízkých nárocích na údržbu, maximální dostupnosti ve všech částech či o vynikající hydrostatické technologii. Navíc se jedná o italské provedení s dokonalou montáží.

Jak si vybrat

Existuje několik řad a druhů kloubových nakladačů Multione (řada MK, řada S520, řada SL835, SL840, SL840DTP aj.), které se od sebe liší např. motorem, počtem čerpadel, rozměry, standardní výbavou atd. Volba zákazníka je tedy založena na analýze potřeb, které budou zjištěny během jednání. Ke každému modelu musí být alternativní volba (nižší nebo vyšší).

Aby bylo možné pochopit, který stroj je pro potenciálního zákazníka nejvhodnější, je důležité zvážit následující kritéria:

  1. maximální nosnost při zvedání,
  2. motor,
  3. hydraulický výkon,
  4. způsob používání / doplňky pro používání.

Způsob používání příslušenství

Nejdříve ze všeho je třeba pochopit, zda stroj bude používán s příslušenstvím, které bude „v záběru”, jako například hydraulické kladivo, zařízení na pokládání kamenů, hydraulický upínací systém, další motorizované nástroje.

Za druhé, jestliže se příslušenství používá pro menší práce, které budou trvat jednu nebo několik hodin, je možné jej používat s malým strojem.

Na druhé straně, když se stejné příslušenství používá po dobu mnoha hodin pro „profesionální” práci, potom je lepší zvolit větší stroj.

Využití stroje

Využití nakladačů Multione je téměř neomezené. Na své si přijdou zahradníci (sekání trávy, řezání okrajů, příprava půdy na setí, čištění cest, přemisťování stromků v květináčích nebo společně s půdou, vrtání děr pro stromky pro nakládání, přepravu a vykládání odstraněné zeminy), stavebníci a údržbáři (výkopy, bourání, přemisťování zeminy, zvedání, stavební a rekonstrukční práce, čištění na staveništích, rozbíjení starých podlah, přemisťování a pokládání dlaždic, míchání stavebního materiálu), kutilové (úklid zahrady výstavba sklepů nebo malých skladů, provádění údržby venkovních prostor, užitečný pro údržbu tábořišť, sídel, hotelů, čištění dvorů) i drobní zemědělci (příprava půdy, hloubení úzkých výkopů pro potrubí, zřizování zahradních záhonů, zvedání a přemísťování velkého množství sena, čištění stájí, seníků, krmení zvířat, provádění údržby dvorů, zemědělských ploch a školek)

P & L na Země Živitelka

Firma P & L se letos zúčastní také veletrhu Země Živitelka, který proběhne ve dnech 27. srpna až 1. září. Země Živitelka je veletrh zaměřující se na výrobu, zemědělskou techniku, potravinářskou výrobu, lesní a vodní hospodářství, zahradnictví a pěstitelství, služby pro zemědělství a mnoho dalšího. P & L se zde bude aktivně prezentovat v expozici ELVA PROFI s.r.o. Návštěvníci budou mít možnost vidět demo stroje s příslušenstvím.

Autor: Zuzana Fajfrová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek