Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Jubilejní 10. ročník Stavebních veletrhů v Brně

Zveřejněno: 9. 7. 2005

Opět po dvou letech se na Stavebních veletrzích v Brně prezentovaly firmy, které jsou činné v oblasti stavební techniky. Oproti roku 2003 počet těchto vystavovatelů vzrostl o 33 %. Rozsahem pronajaté výstavní plochy 74 700 m˛ se Stavební veletrhy Brno 2005 staly největší výstavní akcí v České republice. Zúčastnil se rekordní počet 1 521 vystavovatelů. Zahraničních vystavovatelů meziročně přibylo o 20 %, zastupovali rekordních 24 zemí, oficiální účast měly Německo, Polsko, Řecko a Kanada.

IBF nabídla návštěvníkům ucelenou přehlídku stavebních strojů

Po dvou letech měli návštěvníci brněnského výstaviště možnost shlédnout a porovnat vedle sebe v koncentrované podobě stroje vyspělé technické úrovně. To jim umožnilo vytvořit si odpovídající obrázek o současné nabídce na českém trhu, o vývoji technologických postupů a k tomu používané mechanizace v jednotlivých oblastech stavebnictví, získat potřebné informace pro rozhodování o strojních investicích.

Sdružení dovozců stavebních strojů (SDSS)

Rozsáhlou a exkluzivní účast na IBF připravili i členové Sdružení dovozců stavebních strojů (SDSS), kteří si zajistili plochu 10 500 m2. Tito členové ve svých expozicích nebo prostřednictvím obchodních zástupců mj. stroje a zařízení představili stroje následujících značek:


Komunální vozy firmy Alfine

  • AGROTEC - stavební stroje CASE a New Holland a nákladní a užitkové vozy IVECO,
  • AWP - silniční a hutnící techniku IR ABG,
  • Bobcat CZ stavební stroje BOBCAT a HYUNDAI - hutnící techniku AMMANN a RAMMAX.

Dalšími účastníky stavebního veletrhu IBF z členů SDSS byly tyto firmy:

  • Brochier se silničními stroji a hutnící technikou DEMAG a DYNAPAC,
  • CIME s teleskopickými manipulátory MERLO a malou stavební mechanizací IMER,
  • DAVON - představila speciální přídavná zařízení pro stavební stroje a těžební průmysl vlastní výroby (hydraulické drapáky, lopaty, atp.),
  • HYDREX představil mj. stroje značek FIORI a INDECO,
  • KOHLSCHEIN stavební stroje KOBELCO, ATLAS, FERMEC a SCHAEFF,
  • KONTRAKT S - silniční stroje a hutnící technika BOMAG,
  • KRANIMEX, tak jako v předchozích ročnících, uvedl sortiment věžových jeřábů LIEBHERR,
  • KUHN-BOHEMIA - stavební stroje KOMATSU, manipulační stroje FUCHS,
  • LIEBHERR-STAVEBNÍ STROJE Čechy předvedl poslední modely z několika řad stavebních strojů Liebherr,
  • MOWEX se představil jako prodejce strojů výrobce SCHAEFF a PROBST,
  • Phoenix-Zeppelin, ve své expozici uvedl nejen stroje firmy CATERPILLAR, kterou na tuzemském trhu výhradně zastupuje, ale i další techniku, např. hutnící stroje, finišery a frézy BITELLI a WEBER a vysokozdvižné vozíky HYSTER,
  • Plan&Bau Baumaschinen IP - stavební stroje TAKEUCHI,
  • POTAIN - věžové jeřáby,
  • STAVES - stavební stroje CSN Tisovec, hydraulická kladiva a bourací čelisti Montabert, třídící lopaty ALLU,
  • STAVOPLAST KL - kráčivá rýpadla MENZI -MUCK,
  • TERRAMET - stavební stroje JCB, lomové vrtačky, kompresory a elektrocentrály Ingersoll-Rand,
  • TESAS TOP uvedl stavební stroje WAY Industry a NEUSON, dále hutnící techniku STA,
  • VOLVO Stavební stroje Czech - stavební stroje výrobce VOLVO.

New HOLLAND

Počasí se opět v Brně vydařilo a firmy měly co ukázat. Nebylo proto divu, že na stáncích těchto firem bylo opravdu rušno. Reprezentativní představení uceleného sortimentu strojů, podpořené předvedením techniky v pohybu se stalo zárukou skutečně nevšedních zážitků. I artisté by často mohli závidět výkony předvádějících strojníků! Na každé z výše uvedených expozic bylo co k vidění. Byly zde představeny řady inovovaných nebo zcela nových strojů, které tu měly svoji veletržní premiéru.

A jaký byl trend vývoje?

Všeobecně lze říci, že se výrobci snažili snižovat vliv strojů na životní prostředí, zvýšit jejich užitné vlastnosti, nabídnout zákazníkům pokud možno komplexně vybavené stroje či strojové sestavy podle jejich představ. Zvýšil se podíl uplatnění elektroniky prakticky ve všech směrech, ve všech systémech strojů, se prosazovaly nové systémy řízení a ovládání pracovních pohybů s možností jejich přizpůsobení zvyklostem strojníků.

Další vystavovatelé

Nelze však zapomenout i na další expozice, které souvisejí se stavební technikou. Mezi ně bezesporu patřily expozice užitkových vozů, válců, velkokapacitních demprů, pracovních plošin, speciálních jeřábů a zdvihadel, stavebních výtahů, beranidel, strojů pro injektážní práce, pro zařízení a kotvení, řezání stavebních materiálů, ručního nářadí, ohýbaček, dtričů a třídičů, míchaček, vibrolisů, lešení, veškeré komunální techniky atd.

Novinky na IBF

Novinek bylo opravdu veliké množství a my uvádíme jenom jejich zlomek. Například firma TOMS-SK s.r.o. ze Slovenska předvedla rypadlo-nakladač HMK 102 S. Firma Hilti ČR spol. s r.o. přišla s novinkou - např. sekacím kladivem Hilti TE 706 AVR nebo přesnou a výkonnou přímočarou pilou. Návštěvníci mohli vidět sortiment přímo v provozu a expozice získala i jednu z nominací AURA - efektivní veletržní účast. Permon s.r.o. se představil s řadou pomocných vrtacích kladiv, MAN užitková vozidla ČR spol. s r.o. např. předvedl 3stranný sklápěč MAN,Inreka plošiny plus s.r.o. pracovní plošinu IPT 16-1, DE JONG LIFTEN CO, s.r.o. repasované výtahy pro výšky do 9 m, ROTHLEHNER pracovní plošiny s.r.o. teleskopický manipulátor FH 14.35, RESTA v.o.s. - mobilní drticí jednotku, BOHEMIA MACHINE s.r.o. - míchačku surovin 350 l atd.

O některých novinkách se více dočtete v tomto či následujících číslech Stavební techniky a nám jinak nezbývá než se těšit na příští veletrh, který se bude se zaměřením na stavební stroje konat v Brně zase za dva roky.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Ševčíková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek