Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Jeřáby Liebherr

Zveřejněno: 31. 8. 2007

Jak jsme se již zmínili v čísle 2/2007 našeho časopisu, společnost Liebherr představila na veletrhu bauma 2007 řadu novinek. Mezi nimi byly i jeřáby. V minulém roce prodej jeřábů značky Liebherr na českém trhu značně vzrostl a letos tento trend zesiluje. Proč je tomu tak a na zajímavosti v produkci jeřábů pro stavebnictví jsme se zeptali Davida Křivánka, vedoucího marketingu a Petra Tesaře, zodpovědného za prodej jeřábů společnosti Liebherr.

Dovolte mi, abychom se vrátili k veletrhu bauma 2007 v Mnichově. Jak byste hodnotili vystoupení společnosti Liebherr na tomto veletrhu?

Jenom v superlativech. Počasí veletrhu přálo. Měli jsme největší stánek, představili obrovské množství novinek. Počet návštěvníků byl vyšší, než jsme čekali. Setkali jsme se zde se svými stávajícími a potenciálními zákazníky, nechyběla ani početná skupina lidí z konkurence.

Na veletrhu jste mezi velikým množstvím novinek představili 12 autojeřábů, 5 pásových jeřábů a 9 věžových jeřábů. Mohli byste nám stručně něco o jeřábech říci?

Stručně o jeřábech? Tak to by bylo na několikahodinový rozhovor. Možná by čtenáře zajímalo, že samotná společnost Liebherr je s jeřáby pevně spojena. Byl to právě jeřáb, který společnost jako svůj první stavební stroj v roce 1949 vyrobila. Šlo o první jeřáb a za zmínku stojí, že tento jeřáb byl vyroben ze dřeva. Od té doby uplynulo 58 let a dnes jsou jeřáby jedním z hlavních produktů naší společnosti.

Samotné jeřáby je možno rozdělit mnoha způsoby. Základním dělením jsou jeřáby s dolní otočí, tzv. rychlostavitelné a dále jeřáby s horní otočí. Rychlostavitelné jeřáby se dále dělí na následující typy:

Jeřáby typu H jsou jeřáby, které mají integrované hydraulické zařízení, které slouží k montáži a demontáži. Díky tomu mají jednoduchou obsluhu. Hydraulický systém věže a výložníku zajišťuje rychlé nastavení do pracovní polohy. Plnostěnná věž má pevné, těsně svařené stěny. Tzn., že jsou sváry utěsněny tak, že se do nich nedostane voda a tím je zajištěna delší životnost stroje. K těmto jeřábům se ještě vrátíme.

Jeřáby typu K, jedná se o jeřáby, jejichž montáž je uskutečňována prostřednictvím kladek a lan. Věž i výložník jsou z příhradové konstrukce. Jde o rychle stavitelné jeřáby, které nabízejí variabilní délky výložníku, výšky háku a jednoduchou kinematiku zdvihu (přípravy pohotovostní polohy).

Jeřáby typu TT, tyto jeřáby jsou uzpůsobeny pro celou řadu užití, jsou velmi hospodárné, nabízejí různé délky výložníku, zatížení dle potřeby a variabilní výšku háku.

Jak byste porovnali používání jeřábů v západních státech a v ČR?

V západních státech se jeřáby různých velikostí používají běžně. Úzce to souvisí s tím, že jeřáby ušetří obrovské množství lidské práce. Často jsou také jedinou možností, jak danou práci provést. V ČR se velké jeřáby používají ve velkém měřítku, ale malé jeřáby zatím zřídka. Stále se ještě vyplatí, pozvat si na stavbu rodinného domu levnou pracovní sílu, která těžkou práci tzv. odedře. I zde se však situace postupně mění. Stavebních dělníků z východu ubývá a my zaznamenáváme, že zájem i o tyto jeřáby velmi rychle roste.

Když jsme přijížděli do společnosti Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o., všimli jsme si, že se na dvoře objevily 2 nové jeřáby. Jeden je již postaven a jeden se chystá k montáži. O jaké jeřáby se konkrétně jedná?

Máte pravdu. V areálu společnosti máme od června postaven jeřáb s označením 80 HC. Za zmínku stojí, že tento jeřáb je více jak 20 let starý a i přesto plně funkční. Další jeřáb, kterého jste si všimli, je rychlostavitelný věžový jeřáb 26 H, který se připravuje na prezentaci pro potenciální zákazníky (prezentace bude probíhat v blízké době). Jeho použití je vhodné právě pro výstavbu řadových či rodinných domů. Tento jeřáb jistě ocení i přepravci, neboť jeho nakládka i vykládka probíhá bez výpomoci autojeřábu.

Jakým způsobem si může například soukromník, který staví rodinný dům, malý jeřáb pronajmout?

Víte, samotné postavení jeřábu a práce s nim vyžaduje určité znalosti a zručnost. My v současné době tedy jeřáby pronajímáme (Liebherr pronajímá 30–40 jeřábů, poznámka redakce), ale pronájmy probíhají mezi námi a 3 společnostmi, které mají pro stavění jeřábů a práci s nimi odborně vyškolené pracovníky. Těmto firmám tedy jeřáby pronajímáme o ony se starají o další pronájem koncovým zákazníkům.

O jaké společnosti se konkrétně jedná?

Naším hlavním obchodním partnerem v oblasti stavebních jeřábů na území ČR je společnost Kranimex. S ní spolupracujeme jak při prodeji, tak i pronájmu nových i použitých jeřábů Liebherr. Dále často spolupracujeme se společnostmi Jeřábový a výtahový servis a Energo-servis.

  • Kranimex, spol. s.r.o. (tel.: 224 316 271, www.kranimex.cz),
  • Jeřábový a výtahový servis spol. s r.o. (tel.: 577 922 212, www.jvsjeraby.cz),
  • Energo-servis, spol. s r.o. (tel.: 543 214 412, www.energo-servis.cz).
  • Jak byste krátce vyzdvihli přednosti jeřábů s označením H společnosti Liebherr?

    Dobře se přepravují (jak díky délce soupravy, tak kompaktní konstrukci). Při příjezdu na staveniště není třeba dalšího zařízení, stavějí se rychle, lze je nasadit i na těžko přístupná místa. Pomocí hydraulických pístnic věže a výložníku jsou jeřáby v krátkém čase v pracovní pozici. Hydraulický agregát je umístěn na otočovém ústrojí. Zadní osa může zůstat trvale spojena s věží i při nasazení. Jeřáb má tu výhodu, že je schopen si sám umístit potřebné protizávaží, bez jakékoliv dopomoci. Za pomocí rychlospojek jsou přední a zadní osy lehce montovatelné. Pokud zůstane jedna osa namontovaná, uspoří se opět při stavbě čas. Jde o jeřáby spolehlivé a s dlouhou životností. K provedení montáže stačí 1 pracovník.

    Budete-li mít zájem se o jeřábech více dozvědět, navštivte nové webové stránky společnosti – www.liebherr.cz.

    Autor: Mgr. Helena Hejhálková
    Foto: Archiv firmy
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
     

    Nové

    ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

    Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

    Profesionální světlo pro profesionální práci

    Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

    Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

    Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek