Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

JCB oslavilo výrobu sta tisíc manipulátorů

Zveřejněno: 7. 12. 2006

JCB v říjnu tohoto roku oslavilo výrobu sto tisícího teleskopického manipulátoru poté, co firma zakončila investici v hodnotě 9 milionů liber, díky níž evidentně rozšířila celosvětovou výrobu tohoto stroje.

První manipulátor – JCB 520 – se začal vyrábět v roce 1977 a po prvním roce výroby hrstka zaměstnanců vyprodukovala bezmála 300 strojů. Téměř sedm set lidí nyní pracuje v Loadall Business Unit a společně s ředitelem JCB Sirem Anthonym Bamfordem oslavili tento milník výroby.

Podle společnosti JCB se oslava uskutečnila při příležitosti zakončení několikamilionové investice do výroby v Rocesteru, která měla vést ke zdvojnásobení produkce manipulátorů. Investice navíc byla směřována k rozšíření produkce stroje do USA, kde se v centrále Severní Ameriky v Savannah vyrábí manipulátory 506 a 508. V roce 2006 si JCB také klade za cíl stát se největším výrobcem teleskopických manipulátorů na světě.

Výkonný ředitel JCB, John Patterson, řekl: „Vyrobení sta tisíc manipulátorů je skutečně něco, co by se mělo oslavit. Každý, kdo se podílel na tomto úspěchu v posledních třech desetiletích, může být po právu hrdý.”

„Úspěch tohoto produktu a obchodu s manipulátory vůbec tkví v nepřetržitých investicích, vytrvalé inovaci a vývoji produktu. Poslední investice do výroby ve Velké Británii umožnila JCB uspokojit celosvětově vzrůstající poptávku po manipulátorech.”

„Rozhodnutí začít vyrábět v USA je pro JCB přirozeným krokem, protože Spojené státy jsou největším jednotným trhem na světě pro teleskopické manipulátory, proto očekáváme rozvinutí úspěchu ve státech s manipulátorem „made-in-America”.

Druhá výrobní linka, díky níž se zdvojnásobila kapacita výroby, byla otevřena ve Velké Británii, kde je JCB ve vedoucí pozici na trhu. Společnost tak může těžit z rostoucí světové poptávky.

Různorodost nových obráběcích strojů pak také zrychlila výrobní proces a zvýšila kvalitu produktu. Mezi ně patří nový 650 tunový ohraňovací lis, nový stroj svařovacího centra pro svařování ramen manipulátoru a doplňkových součástek a nové obráběcí centrum pro přesné vyvrtávání.

JCB vyrábí celkem 34 různých modelů manipulátorů, 29 z nich pochází z Rocesteru a dalších pět kompaktních modelů z JCB Compact Pro-ducts v Cheadlu, Staffordshire.

Jejich předchůdce JCB 520 způsobil převrat v oblasti nakládání s materiály v roce 1977 a zhostil se úkolů zdvihání a nakládání, které by v minulosti zaměstnaly týmy několika pracovníků.

Nový stroj nabídl uživatelům terénní stroj s dosahem a výkonem daleko za možnostmi obyčejného terénního vysokozdvižného vozíku. Společnost JCB tak přinesla „teleskopický boom” a nové řešení problému manipulace s materiály.

Jak se stroj dále vyvíjel, jeho používání se rozšířilo do všech oblastí stavebnictví i do zemědělství, kde je používán pro různorodé práce od nakládání zrna, stohování až po tahání přívěsů.

Vůbec první stroj vyrobený 3. 10. 1977 stále nabývá na síle a je vlastněn strojařskou společností v Ayrshiru ve Skotsku.



1 Z tiskových podkladů společnosti Terramet, spol. s r.o. redakčně upravila Mgr. Helena Hejhálková
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy Terramet, spol. s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek