Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

INTERMAT 2009

Zveřejněno: 9. 3. 2009

8. ročník veletrhu INTERMAT 2009, mezinárodní výstavy strojů a techniky pro výstavbu, dopravu a manipulaci a pro výrobu stavebních materiálů se bude konat na výstavišti Paris Nord Villepinte od 20. do 25. dubna. Již dnes má zapsáno 1 500 vystavovatelů na čisté výstavní ploše 210 000 m².

Za připomínku stojí, že se veletrh koná každé 3 roky a v roce 2006 se zde sešlo 1 320 vystavovatelů, z nichž 64 % přišlo ze zahraničí ze 43 zemí. Více než 45 % odborných návštěvníků z celkového počtu 209 032 přijelo ze 127 zemí, aby se seznámili s novinkami v oboru a setkali se s klíčovými představiteli vystavujících firem a organizací.

Veletrh je pořádán společností INTERMAT (sdružuje profesní svazy výrobců a dovozců stavební techniky), CISMA (Sdružení zaměřené na techniku pro stavební práce, infrastrukturu, hutnictví a manipulaci, SEIMAT (Sdružení zahraničních výrobců stavebních strojů a zvedací techniky, stavebních firem, těžařských společností a Comexposium (přední francouzský pořadatel mezinárodních odborných veletrhů).

INTERMAT 2009 – nová tvář

INTERMAT 2009 chce plně využít plochy výstaviště Paris Nord Villepinte. Zpřístupněna bude hala 2.

Otevření haly 2 potvrzuje očekávaný nárůst počtu vystavujících, který učiní z ročníku 2009 významnou událost v dějinách veletrhu,” řekla Maryvonne Lanoë, generální komisařka veletrhu.

Hala 2 dá celé akci „nový dech”, umožní nově seskupit vystavovatele a optimálním způsobem využít výstavní plochy. Otevření haly také zlepší přístupnost této významné akce oproti předcházejícím ročníkům, neboť se s novou halou zároveň otevře další vchod.

Zatímco technika pro stavební práce byla na posledních veletrzích INTERMAT v poněkud stísněných podmínkách, letos získá mnohem více prostoru v hale 4, která mu bude výlučně věnována. Čestné místo zde budou mít zařízení pro transportbeton nebo prefabrikovaný beton, bednění a lešení, a tak se lépe než v minulosti zdůrazní jádro koncepce INTERMATu – totiž obecně veškerá technika pro plánování a přípravu staveb, hrubou stavba a výstavbu včetně infrastruktury”. Oblast stavebních činností bude představovat více jak 12 % celkového počtu vystavujících (10 % v roce 2006).

Oblast výstavby silnic, která zahrnuje nejen stroje pro zemní a vlastní stavební práce, nýbrž i technologii pro výrobu materiálů nebo recyklaci původních vozovek, tedy drtiče a třídiče, bude mít vyhrazené místo v halách 2 a 3. Mezi hlavní vystavovatele tohoto segmentu bezesporu patří společnosti a značky Fayat (Bomag), Wirtgen, Roadtec a Emak. Společnost Ammann ve venkovním prostoru (E4) představí poslední ze své řady souprav pro výrobu asfaltu. Pokud jde o drcení a prosévání, tato činnost bude umístěna v hale 2. V obou halách s čísly 2 a 3 se návštěvníkům představí také poslední novinky z oboru těžby a zpracování nerostných surovin, firem Metso Minerals, Astec, KH Minerals, Rev, Lheureux, Finlay.

Oblast geologického průzkumu a vrtů bude široce zastoupena zejména firmami Sandvik, Atlas Copco a Eurofor, které budou mít své místo v hale 5A a 5B. Ani venkovní prostor E9 nezůstane stranou, naopak v rámci ročníku 2009 vykazuje rekordní 100 % vytíženost. Najdete zde nejvýznamnější podniky v oboru průzkumu a vrtů, jako je Bauer Maschinen, Soilmec, Sudimat, Casa Grande, IMT, Rivard, které se také rozhodly letošní INTERMAT 2009 obsadit.

Stejně tak zde budou zastoupeny všechny tradiční obory: stroje, zařízení, díly a doplňky pro zemní a výkopové práce, zvedací mechanismy, manipulační technika, široký obor dopravních prostředků atd. Dlouhý výčet může na opačném pólu končit jemnou technikou, jako jsou měřicí přístroje, zeměměřičské přístroje, navigační technika, technika pro řízení zemních strojů při výstavbě liniových staveb atd.

Udržitelné silnice

Vydatně je na veletrhu zastoupena oblast výstavby silnic a dalších staveb městské i krajinné infrastruktury. Tyto stavby nemají jen ekonomický, krajinotvorný či urbanistický význam. Jsou zároveň i velmi důležitou ekologickou výzvou. Politici celosvětově viní průmysl z osudově nepříznivého ovlivňování celosvětového podnebí. A zároveň upínají na průmysl veškeré naděje, že najde technická řešení, jak změny klimatu zastavit bez ztráty pocitu prosperity, a tedy ztráty oblíbenosti politiků.

INTERMAT 2009, kde budou největší podniky, které představí ekologicky šetrnou nabídku v tomto odvětví, bude svědectvím, že současný průmysl dokáže výzvy politiků naplnit, pokud si politici zjednají pořádek v ekonomice, nebudou okrádat střádaly na úkor dlužníků, a tak umožní investovat do ekologických projektů.

Život na staveništi

Toto téma se bude věnovat lidem, jejich životnímu pracovnímu prostředí a jejich vybavení. Jednotlivé části je možno rozdělit dle zaměření na:

1. Lidé: prevence, vzdělávání, oděvy, ubytování, stravování, hygiena, ošetřovna, šatny, lidské zdroje atd.

2. Organizace staveniště: modulové díly, protipožární bezpečnost, drobné technické pomůcky pro plnění pracovních úkolů, kancelářský nábytek, plánování, zabezpečení proti krádeži, počítačové programy pro organizaci úkolů.

3. Technické vybavení: oplocení, reklamní panely, manipulační technika, drobné mechanické nástroje a pomůcky.

4. Vybavení a doplňky: užitková vozidla, topografické přístroje, čerpadla na zásobování pohonnými látkami, komunikační systémy (GPS, radio a telekomunikace...), počítačové programy pro záruční službu na místě, bezpečnost s dálkovým dohledem a systémy pro zastavení a detekci odcizených vozidel.

Kompletní nabídka technického zařízení pro všechny druhy činnosti

Technické zařízení pro těžbu v hlubinných nebo povrchových dolech, stroje na zpracování uhlí, hornin a dalších minerálů nebo stroje pro kamenolomy a opracování kamene, strojní zařízení pro těžbu, praní, drcení a třídění písků a kamení, průzkumné a vrtné soupravy pro budování základů nebo vrtání studen či pro těžbu ropy a zemního plynu, počítačové programy – to všechno jsou řešení, která využívají špičkové techniky a která si lidé z oboru přejí na veletrhu vystavit. Přijďte se podívat na poslední inovace v tomto odvětví od firem Triman (Španělsko), Isenmann (Francie), MS France, Cap Environnement, Hartl Anlagenbau Powercrusher (Rakousko) a Apageo (Francie), Eurofor (Francie), Padley et Venables Ltd (Spojené království), Robit Rocktools Ltd, (Finsko), Sedidrill (Francie), Kleeman (skupina Wirtgen).

INTERMAT pamatuje i na recyklaci

K ekologicky šetrným postupům bezesporu patří recyklace. I na ně se bude na INTERMATu 2009 pamatovat. Zájemci zde naleznou úplnou přehlídkou technického zařízení a vybavení zaměřené na zhodnocování a recyklaci materiálů.

Zaměření na bourání a recyklace

Drapáky, kleště, strojní nůžky, drtiče betonu, kladiva, stříhací rameno, radlice, to všechno jsou zařízení určená pro demolice, recyklaci a manipulaci s odpady a starým železem, která budou na veletrhu vystavovat hlavní aktéři v tomto odvětví: Arden Equipements, Mantovanibenne, VTN, NPK, Zato, Cosben, Komac, Caterpillar Worktools, Ardennes Tech, Korota, ale také Caterpillar, Bomag, Case, JCB, Volvo a další.

Zaměření na výstavbu silnic

Silniční systém, který zapadá do politiky udržitelného rozvoje, je prioritou a kolektivním závazkem nejen pro stavitele, ale i veřejné orgány a volené zástupce. V této oblasti naleznete například poslední novinky od Caterpillar, Bomag, ale také od Marini (skupina Fayat) či Wirtgen.

Zaměření na doly a kamenolomy – recyklaci a vodní technické postupy

Technické zařízení pro prosívání a drcení v provozovnách a na stavbách v rámci recyklace a zhodnocování materiálů jsou stroje, které se zde vyskytují nejčastěji. Zde mezi vystavovateli najdete: Metso Lindemann, Extec, ale také TEREX Powerscreen & Pegson, Finlay, HMH, HARTL ANLAGENBAU, Rev, MC Gloskey, Keestrack, KH Minérals, dále pro technické postupy s využitím vody, RAM Environnement a CAP Environnement.

Nejdůležitější informace o veletrhu INTERMAT 2009

Místo konání:Severní výstaviště Villepinte, Paříž
Datum:20.–25. dubna 2009 (pondělí až pátek)
Otevírací doba:denně od 9 do 18 hodin
Cena vstupenky:50 EUR, pro studenty a pozvané zdarma

Protože veletrh INTERMAT je v tomto roce největším veletrhem svého druhu a již dnes se ví, že zde bude představena řada novinek, určitě stojí za to se na něj vypravit.

1 Redakčně zpracovala dle tiskové zprávy INTERMAT a informací získaných na konferenci Mgr. Helena Hejhálková
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek